Thursday, April 25, 2024
Ερμηνεία

Σούρα Αν -Νας – Ταφσιρ

Του Ιμπν Καθιρ


Οι άνθρωποι – Η ανθρωπότητα

Ιερό Κοράνι: 114

1.Λέγε ( Ω Μουχάμμαντ)!: Επιδιώκω για καταφύγιό μου τον Κύριο, την Ελπίδα των ανθρώπων.
2.Τον Κυρίαρχο των ανθρώπων,
3.Το Θεό των ανθρώπων
4.Από την κακία του Ψιθυριστή (Διαβόλου) που κρύβεται ( μετά το ψιθύρισμά του)
5.Που ψιθυρίζει ( το κακό ) στα στήθη των ανθρώπων
6.Είναι: Κι από τα πνεύματα και τους ανθρώπους

Τα πρώτα 3 εδάφια συμπεριλαμβάνουν τις ακόλουθες ιδιότητες – χαρακτηριστικά του Αλλάχ:

Την Εξοχότητά Του, τη Βασιλεία του ή την Κυριότητά του και την Θεϊκή Του Υπόσταση ( δηλ. ότι Αυτός μόνο θα πρέπει να λατρεύεται) γιατί Αυτός είναι ο Κύριος των πάντων και ο Βασιλιάς ή Κύριος( με την έννοια της ιδιοκτησίας) των πάντων και τα πάντα δημιουργήθηκαν για να Τον λατρεύουν και όλα είναι κτήματά Του και δικοί Του δούλου.

 

Μας διέταξε να ζητάμε καταφύγιο σε Αυτόν χρησιμοποιώντας αυτά τα μοναδικά χαρακτηριστικά από το κακό του Σατανά που ψιθυρίζει στα αυτιά μας.

Γιατί κανένας δε δημιουργήθηκε χωρίς τη συντροφιά ενός από τα τζιν που είναι συνέχεια δίπλα του προσπαθώντας να κάνει το κακό να φανεί ελκυστικό σε αυτός και δε φείδεται των προσπαθειών για ψέμματα και φαντασίες και η προστασία από αυτόν είναι με τον Αλλάχ.

Σε μια αυθεντική διήγηση ο Προφήτης του Αλλάχ μας ενημέρωσε: Δεν υπάρχει κανείς από εσάς που να μην του έχει διατεθεί ένας σύντροφος ( από τα τζιν)

Ο Μπουχάρι και Μουσλιμ αναφέρουν με την εξουσία του Ανας την ιστορία της επίσκεψης της Σαφίγια στον Προφήτη: Έκανε Ιτικάφ και όταν έφυγε από το τζαμί με σκοπό να τη συνοδέψει στο σπίτι της, τότε συνάντησε δύο άντρες από τους Ανσάρ, και όταν αυτοί είδαν το Προφήτη, απομακρύνθηκαν. Έτσι ο Προφήτη του Αλλάχ τους φώναξε: Είναι η Σαφίγια, η κόρη του Χουάι. Είπαν: Όλη η δόξα στον Αλλάχ, ω Προφήτης του Αλλάχ.
Είπε: Σίγουρα, ο Σατανάς πηγαίνει με τον άνθρωπο όπως τρέχει το αίμα, και φοβήθηκα πως μπορεί να σας ψιθυρίσει ( κάτι κακό) στις καρδιές σας. Ο Προφήτης του Αλλάχ είπε: Μην πείτε, “Εξαφανίσου Σατανά”, γιατί όταν το κάνετε, ο Σατανάς γίνεται μεγαλύτερος και λέει: “Με τη δύναμή μου τον νίκησα!” ενώ αν πείτε: “Μπισμιλλάχ ( Εις το όνομα του Αλλάχ)!”, ο Σατανάς γίνεται μικρότερος και μικρότερος μέχρι που είναι σαν μια μύγα. (Αυτό το έχει διηγηθεί μόνο ο Αχμαντ αλλά με ισχυρή αλυσίδα διήγησης).

Σε αυτό το χαντίθ βρίσκεται απόδειξη πως όταν η καρδιά θυμάται τον Αλλάχ, ο Σατανάς γίνεται “μικρότερος”, ενώ όταν ο Αλλάχ δεν αναφέρεται ο Σατανάς τον υπερνικά και γίνεται “δυνατότερος”.

Που ψιθυρίζει ( το κακό ) στα στήθη των ανθρώπων:Σημαίνει πως οι σατανάδες από τα τζιν και την ανθρωπότητα όπως στα λόγια Του:

Κι έτσι σε κάθε Προφήτη κάναμε έναν εχθρό τους διαβόλους της ανθρωπότητας και των δαιμόνων (τζίν) να αλληλοεμπνέονται με ανθοστόλιστους απατηλούς λόγους. Αν τότε ο Κύριός σου το ήθελε δεν θα το έκαναν. Για αυτό άφησε τους μαζί με τις επινοήσεις τους.
6:112

Ο Προφήτης του Αλλάχ επίσης είπε: “Ω Αμπου Ντάρ! Αναζήτησε καταφύγιο από τους δαίμονες τις ανθρωπότητας και τα τζινν. ( Διηγημένο από Αν-Νασαι)

Αυτό είναι το τέλος του ταφσιρ, όλη η δόξα ανήκει στον Αλλάχ και από Αυτόν προέρχεται όλη η Χάρη. Όλη η Δόξα στον Αλλάχ, τον Κύριο των Κόσμων.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *