Thursday, March 28, 2024
Διδασκαλία

Το χαντίθ που μας μαθαίνει το δίκαιο

Λέει ο Προφήτης, ειρήνη σε αυτόν: «Ω εσείς οι άνθρωποι! Είμαι κι γώ ένας άνθρωπος.

Εσείς μου έρχεστε με τις διαφορές σας ώστε να σας δικάσω. Και ενδέχεται κάποιος από σας να είναι πιο εύγλωττος από τον αντίπαλο του στο επιχείρημά του. Οπότε αν δώσω σε κάποιον κάτι που ανήκει στον αδελφό του, ας μάθει πως αυτό είναι ένα κομμάτι από την Κόλαση. Oπότε αν θέλει ας το πάρει ή ας το αφήσει…»

 

«أيها الناس، إِنَّكُمْ تَخْتَصِمُونَ إِلَي، وإن بعْضَكُمْ أَلْحَنُ بِحُجَّتِهِ مِنْ الآخر، فَمَنْ قَضَيْتُ لَهُ بِحَقِّ أَخِيهِ السلم، فَإِنَّمَا هي قِطْعَةً مِنَ النَّارِ فَلاَ يَأْخُذْهَا أو ليدعها»

عن أُمِّ سَلَمةَ رضي اللَّه عنها: أَنَّ رَسُول اللَّه ﷺ قَالَ: إِنَّمَا أَنَا بشَرٌ، وَإِنَّكُمْ تَخْتَصِمُونَ إِلَيَّ، وَلَعَلَّ بَعْضَكُمْ أَنْ يَكُونَ أَلْحَنَ بحُجَّتِهِ مِنْ بَعْضٍ؛ فأَقْضِي لَهُ بِنحْوِ مَا أَسْمَعُ، فَمَنْ قَضَيْتُ لَهُ بحَقِّ أَخِيهِ فَإِنَّمَا أَقْطَعُ لَهُ قِطْعَةً مِنَ النَّارِ مُتَّفَقٌ عَلَيهِ.

 

Είναι γνωστό ότι ο κάθε δικαστής κρίνει τις υποθέσεις βάσει των αποδείξεων και των τεκμηρίων που διακρίνει. Ο δικαστής δεν έχει σχέση με τις καρδιές μας και τα μυστικά μας.Οπότε η απόφαση του μπορεί να ισχύει για τον κόσμο μας.

Αλλά για τον Αλλάχ- που ξέρει τα πάντα- μπορεί τα πράγματα να είναι αλλιώς. Έτσι, αν τα δικαστήρια σου δίνουν κάτι κι σύ ξέρεις ότι δεν είναι δικό σου, να το δώσεις στον δικαιούχο του σήμερα που είναι πραγματοποιήσιμο και πριν είναι πολύ αργά και πολύ ακριβά..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *