Sunday, April 28, 2024
ΔιδασκαλίαΟ Προφήτης Μουχάμμαντ

Το Ισλάμ θέλει να διευκολύνει τη ζωή μας

Μια γενική αρχή στο Ισλάμ μας είναι ότι θέλει να μας κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη και πιο απλή.

Λέει το Κοράνι: «Ο Αλλάχ θέλει να σας διευκολύνει (τα πράγματα) και δεν θέλει να σας βάλει σε δυσκολίες.» (Κοράνι. 2.185)

يريد الله بكم اليسر ولا يريد بكم العسر. البقرة. 185.

«Ο Αλλάχ δεν αναθέτει σε καμία ψυχή ένα καθήκον που υπερβαίνει τις αντοχές της.» (Κοράνι. 2.286)

لا يُكَلِّفُ اللَّهُ نَفْسًا إِلاَّ وُسْعَهَا. البقرة. 286.

Λέει επίσης : «Ο Αλλάχ θέλει να σας ξαλαφρώσει (να σας απαλλάσσει από τις δυσκολίες) επειδή ο άνθρωπος πλάστηκε αδύναμος.» (Κοράνι. 4.28).

يُرِيدُ اللَّهُ أَنْ يُخَفِّفَ عَنْكُمْ وَخُلِقَ الإِنسَانُ ضَعِيفًا. النساء. 28

Λέει σε άλλο σημείο: «Ο Αλλάχ δεν θέλει να σας βάλει δυσκολίες και εμπόδια.» (Κοράνι.5.6.)

مَا يُرِيدُ اللَّهُ لِيَجْعَلَ عَلَيْكُمْ مِنْ حَرَجٍ. المائدة. 6.

Λέει ο Προφήτης: «Αυτή η θρησκεία είναι στιβαρή. Οπότε να εισέλθετε σε αυτήν σταδιακά.»

 

ويقول صلى الله عليه وسلم: «إِنَّ هَذَا الدِّينَ مَتِينٌ فَأَوْغِلُوا فِيهِ بِرِفْقٍ»،

Λέει ο Προφήτης επίσης: «Αυτή η θρησκεία είναι διευκόλυνση και όποιος αναμετρηθεί με αυτήν σίγουρα θα ηττηθεί.»

وقال صلى الله عليه وسلم: «إِنَّ هَذَا الدِّينَ يُسْرٌ، وَلَنْ يُشَادَّ الدِّينَ أَحَدٌ إِلاَّ غَلَبَهُ»،

Και απευθύνεται στους Μουσουλμάνους λέγοντας: «Έχετε σταλεί για διευκόλυνση και όχι για να τοποθετείτε εμπόδια και κωλύματα.»

إِنَّمَا بُعِثْتُمْ مُيَسِّرِينَ، وَلَمْ تُبْعَثُوا مُعَسِّرِينَ.

Ο όρος διευκόλυνση και τα συνώνυμά του αναφέρονται σε πολλά σημεία του Κορανίου και στα λεγόμενα του Προφήτη (ειρήνη σε αυτόν). Αυτό έχει ως σκοπό να μας κάνει ξεκάθαρο πως αυτή κάθεαυτή, αποτελεί σκοπό ζωής για το Ισλάμ ως η τελευταία θρησκεία του Αλλάχ.

Λέει ο Προφήτης: «Ο Αλλάχ με έχει στείλει ως δάσκαλο που διευκολύνει τα πράγματα και όχι με δυσκολίες και δυσχέρειες.»

إن الله لم يبعثني معنتاً، ولا متعنتاً، و لكن بعثتي معلماً ميسراً. صحيح الجامع1806

Η Αϊσα, σύζυγος του Προφήτη ειρήνη σε αυτόν αφηγείται: «Κάθε φορά που ο Προφήτης ήταν μπροστά σε δυο επιλογές, επέλεγε πάντα την πιο εύκολη επιλογή, εκτός αν επρόκειτο για αμαρτία. Τότε ήταν ο πιο απομακρυσμένος άνθρωπος από αυτήν την επιλογή.»

السيدة عائشة رضي الله عنهما: «ما خُيِّر النبي صلى الله عليه وسلم بين أمرين إلا اختار أيسرهما ما لم يكن إثمًا، فإن كان إثما كان أبعد الناس عنه.

Η διευκόλυνση στο Ισλάμ ξεκινάει από την πίστη. Έτσι βλέπουμε την ισλαμική πίστη τόσο απλή, τόσο δυναμική στο βαθμό που μπορεί να την καταλάβει ο πιο απλός άνθρωπος. Ενώ είναι και τόσο στιβαρή που τη θαυμάζουν φιλόσοφοι και επιστήμονες.

Η διευκόλυνση του Ισλάμ φαίνεται και στις πρακτικές καθημερινές λατρείες. Π.χ :

Όταν δεν υπάρχει νερό ή δεν δύναται η χρήση του για πλύσιμο, το αντικαθιστούμε με ταγιάμουμ (συμβολικό πλύσιμο με χώμα) ή με άλλες πολλές και σημαντικές διευκολύνσεις.

  • Όταν είμαστε σε ταξίδι, έχουμε την άδεια να μαζεύουμε κάποιες προσευχές και να τις κάνουμε πιο συνοπτικά). Και σε περίπτωση αδυναμίας, τις κάνουμε με τον τρόπο που μας βοηθάνε οι δυνάμεις μας.
  • Μπορούμε να κάνουμε προσευχή σε κάθε καθαρό χώρο χωρίς κανένα πρόβλημα.

Το Ισλάμ δεν μας ζητάει να υπερβάλουμε στις λατρείες.

Ο Προφήτης, ειρήνη σε αυτόν, πήγε στο τζαμί και είδε ένα σκοινί που κρεμόταν ανάμεσα σε δυο κολόνες. Ρωτησε: «Τι είναι αυτό;» Του είπαν: «Το κρέμασε η Ζαϊναμπ- κόρη του Προφήτη- ώστε όταν κουραστεί από την προσευχή (προαιρετική) να στηρίζεται σε αυτό.» Ο Προφήτης σχολίασε: «Ω άνθρωποι.. ας κάνει κανείς προσευχή όσο αντέχει κι όταν κουραστεί ας σταματήσει και ας ξεκουραστεί.» Ο Προφήτης τους ζήτησε στην συνέχεια να λύσουν το σχοινί.

قال أنس رضي الله عنه: دخل النبي المسجد فإذا حبل بين ساريتين فقال: «ما هذا»؟ قالوا: “لزينب إذا تعبت تعلقت به”، فقال: «أيها الناس! ليصلِّ أحدكم نشاطه، فإذا فتر فليقعد» وأمر بحل ذلك الحبل.

Στο ίδιο πλαίσιο ο Προφήτης ζήτησε από τους ιμάμηδες που ηγούνται των προσευχών να μην μένουν πολλή ώρα στην προσευχή σε ένδειξη έλεους προς τους αδύναμους (άρρωστους, ηλικιωμένους, μάνες με μωρά, κλπ.) που ενδέχεται να τους ακολουθούν.

Είπε ο Προφήτης (ειρήνη σε αυτόν): «Ω εσείς οι άνθρωποι, μερικοί από σας απωθούν τον κόσμο (από τη θρησκεία). Όποιος ηγείται μιας προσευχής με κόσμο, ας μην μείνει πολλή ώρα,γιατί τον ακολουθούν μικροί, μεγάλοι, άρρωστοι και κάποιοι με ανάγκες. Κι όποιος προσεύχεται μόνος του, ας μείνει όση ώρα θέλει.»

صلى الله عليه وسلم: «أَيُّهَا النَّاسُ! إِنَّ مِنْكُمْ مُنَفِّرِينَ، مِنْ صَلَّى بِالنَّاسِ فَلْيُخَفِّفْ؛ فَإِنَّ ورائه فِيهِمُ الصغير والكبير، والْمَرِيضَ، وَذَا الْحَاجَةِ ومن صلى وحده فليطول ما شاء»

 

Στην νηστεία επίσης το Ισλάμ μας κάνει κι άλλες διευκολύνσεις. Έτσι όποιος αδυνατεί, για καποιο προσωρινό λόγο να νηστεύσει, μπορεί να νηστεύσει αργότερα. Όποιος αδυνατεί μονίμως να νηστεύει, δίνει μια ποσότητα από τρόφιμα σε ένα φτωχό άνθρωπο.

Ένας σημαντικότατος νόμος του Ισλάμ που μας λύνει τα χέρια στη ζωή μας είναι ο εξής:

Τα θεμιτά πράγματα αποτελούν το νόμο, ενώ τα απαγορευμένα αποτελούν την εξαίρεση. Επομένως δεν απαιτείται να αποδεικνύει κανείς ότι κάποιο πράγμα επιτρέπεται, ενώ μόνο τα απαγορευμένα χρειάζονται τέτοιο τεκμήριο.

Το έλεος του Αλλάχ απέναντι σε μας, τους ανθρώπους, φαίνεται στο γεγονός ότι όταν κάνει κανείς μια αθέμιτη πράξη, θεωρείται ως μια – και μόνο- αμαρτία, ενώ όταν κάνει μια καλή πράξη, η ανταμοιβή διπλασιάζεται πολλές φορές.  Είναι ό,τι πρέπει ώστε κανένας να μην απογοητευτεί και να έχει πάντα ελπίδα στον Αλλάχ.

Το έλεος και η διευκόλυνση αποκτούν ιδιαίτερη σημασία όταν επιδεικνύονται από κάποιον που είναι σε θέση ευθύνης για άλλους συνανθρώπους του.

Ο Προφήτης Μουχάμμαντ κάνει μια επίκληση στον Αλλάχ λέγοντας: «Ω Αλλάχ, όποιος αναλάβει μια θέση ευθύνης για το έθνος μου και τους φέρεται με έλεος, να του φέρεσαι με ανάλογο έλεος. Κι όποιος αναλάβει μια θέση ευθύνης για το έθνος μου και τους φέρεται σκληρά, να του φέρεσαι με παρόμοια σκληρότητα.»

النبي صلى الله عليه وسلم قال: «اللَّهُمَّ مَنْ وَلِيَ مِنْ أَمْرِ أُمَّتِي شَيْئًا فَرَفَقَ بِهِمْ فَارْفُقْ بِهِ، اللَّهُمَّ مَنْ وَلِيَ مِنْ أَمْرِ أُمَّتِي شَيْئًا فَشَقَّ عَلَيْهِمْ فَاشْقُقْ عَلَيْهِ»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *