Thursday, April 25, 2024
Γεγονότα

Όταν Μια Γυναίκα Διόρθωσε Τον Ομάρ

Οι μεγαλοπρεπείς άνθρωποι ,παρά τις ύψιστες τους θέσεις, δεν διστάζουν να δεχτούν την αλήθεια και το δίκαιο από οποιονδήποτε άνθρωπο, έτσι ήταν και ο Ομάρ.
Ανέβηκε μια φορά ο Ομάρ – ΄Β Χαλίφης του Προφήτη- στο βήμα και είπε απευθυνόμενος στον κοσμο:

–  Γιατί αυξάνετε συνέχεια τις προίκες των γυναικών;  Την εποχή του Προφήτη και των συνοδών του ήταν 400 δινάρια ή λιγοτερο?…Εάν το αγαπούσε ο Αλλάχ ή ήταν ευλογημένη πράξη, θα το είχαν κάνει οι πρόγονοί σας… Να μη δω κανέναν που να ζητήσει προίκα πάνω από 400 λίρες.

Κατεβαίνοντας τον σταμάτησε μια γυναίκα,  και του είπε :
– Απατρέπεις τον κόσμο να δώσει προίκα στις γυναίκες πάνω από 400 λίρες;
– Ναι, απάντησε ο Ομάρ.
– Μα δεν άκουσες τι λέει το Κοράνι (… κι αν δώσετε στη γυναίκα σας προίκα ένα σωρό, μην το πάρετε πίσω)

Ο Χαλίφης Ομάρ δεν δίστασε να αναγνωρίσει ότι η γυναίκα είχε δίκαιο, και σχόλιασε μονολογώντας:

– Όλοι είναι πιο σοφοί από σένα Ομάρ, Θεέ μου συγχωρέσε με…

Ο Ομάρ ξανανέβηκε στο βήμα, και είπε:

– Σας αποτρέπω να δώσετε προίκα στις γυναίκες πάνω από 400 λίρες. Τώρα όποιος επιθυμεί να δώσει από τα λεφτά του παραπάνω, ας δώσει…

Το προαναφερθέν γεγονός εμφανίζει μια πτυχή της μεγάλης ψυχής του δευτέρου Χαλίφη, όταν χρειάστηκε  τόλμη να αναγνωρίσει δημόσια ότι έχει άδικο.

Ο Ομάρ που είχε πολύ προχωρημένες γνώσεις στο Κοράνι, δεν θα αγνοούσε τέτοιο εδάφιο, ούτε βέβαια θα έλεγε κάτι που έρχεται σε αντίφαση με το Κοράνι.

Η ομιλία του ήταν μόνο μια συμβουλή προς την κοινωνία και μια διμαρτυρία για τις κοινωνικές αλλαγές που έλαβαν χώρα στο χαλιφάτο του, με άλλα λόγια ήθελε να διατηρήσει τη ζωή πιο απλή, και να παρέχει στα νέα ζευγάρια την οικονομική δυνατότητα να τελέσουν το γάμο τους χωρίς σοβαρά εμπόδια…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *