Thursday, April 25, 2024
ΕνημέρωσηΚαθημερινότηταΚαθημερινότητα

Έτσι σε καθοδηγεί ο Αλλάχ προς το καλό σου

Η καθοδήγηση του Αλλάχ είναι μια μεγάλη ευλογία την οποία χαρίζει ο Αλλάχ στους αφοσιωμένους πιστούς του.
Ο προφήτης Σουαϊμπ, όταν βρήκε αρνητική αντίδραση στο κάλεσμα του, από το λαό του, είπε: « μα η επιτυχία μου είναι αποκλειστικά από τον Αλλάχ. Σε αυτόν βασίζομαι και σε αυτόν μετανιώνω. (Κοράνι. 11.88).
Αυτή η πετυχημένη καθοδήγηση έχει ορισμένα σημάδια. Όπως:
Να σε οδηγήσει στην πίστη του Ισλάμ.
Λέει το Κοράνι: « μα είναι χάρη του Αλλάχ που σας καθοδήγησε στην πίστη αν όντως είστε ειλικρινείς”. (Κοράνι).
Και χωρίς την πίστη αυτήν, οι πράξεις δεν έχουν σημασία.
Λέει το Κοράνι: «… κι εάν συνεταιρίζουν – στην πίστη τους-  κάποιον άλλο με το Αλλάχ, τότε οι πράξεις τους είναι χαμένες». (Κοράνι. 6.88).
Άλλο σημάδι είναι να αγαπάς την γνώση και να αναζητάς σε όλη τη ζωή σου. Ιδιαίτερη σημασία έχει η γνώση στα θέματα της θρησκείας και της πίστης.
Λέει ο Προφήτης Μουχάμμαντ, ειρήνη σ,αυτόν,: «σε όποιον ο Αλλάχ θέλει να κάνει καλό, τον κάνει γνώστη της πίστης» (αλ Μπουχάρι).΄
Ένα σημάδι επίσης είναι να σε στρέψει προς κάθε καλή πράξη, Που σε ωφελεί προσωπικά, ή ωφελεί την κοινωνία.
Από τις πρώτες είναι να μνημονεύεις συνέχεια τον Δημιουργό σου, να απαγγέλεις το Ιερό Κοράνι, να αναζητάς την συγχώρεση του Αλλάχ και να έχεις – γενικά – μια καρδιά που αναζητάει την ικανοποίηση του Αλλάχ.
Είναι να κάνεις τις καθημερινές προσευχές, την νηστεία, το προσκύνημα κλπ.
Από τις δεύτερες είναι κάθε βοήθεια που κάνεις στον συνάνθρωπό σου. Η φιλανθρωπία που προσφέρεις στο φτωχό, στα ορφανά παιδιά, στις χείρες, στους έχοντες ανάγκη εν γένει.
Ρωτάει κάποιος τον προφήτη, ειρήνη σ,αυτόν: « ποιος είναι ο καλύτερος άνθρωπος;». ο Προφήτης του απαντάει: «όποιος ζει για πολλά χρόνια και κάνει καλές πράξεις».
Ένα σημείο επιτυχούς ζωής είναι να διαδώσεις τις καλές αρχές και τη καλοσύνη, κυρίως την πίστη του μονοθεϊσμού.
Λέει το Κοράνι: «και ποιος έχει καλύτερο λόγο από εκείνο που καλεί (τους συνανθρώπους του) στην πίστη του Αλλάχ και κάνει καλές πράξεις και δήλωσε πως ανήκει στους πιστούς Μουσουλμάνους»  (Κοράνι. 41.31).
Άλλο σημείο είναι να σε καθοδηγήσει στο να δίνεις αυστηρό λογαριασμό απέναντι στον εαυτό σου για κάθε σου πράξη και για κάθε σου λόγο.
Λέει ο Προφήτης: « διορατικός είναι εκείνος ο άνθρωπος που κατακρίνει τον εαυτό και εργάζεται για τη μετά θάνατον ζωή (κάνοντας καλές πράξεις)». (το αφηγούνται ο Αχμαντ και ο Τίρμιδι).
Σημείο επιτυχίας είναι επίσης είναι να έχεις την καρδιά σου αφοσιωμένη στη θέληση του Αλλάχ. Με άλλα λόγια να νιώθεις ευγνώμων για τον Αλλάχ για ό,τι συμβαίνει στη ζωή σου, είτε σου αρέσει αυτό είτε δεν σου αρέσει. Έτσι όταν γίνεται κάτι καλό, ευχαριστείς τον Αλλάχ και όταν γίνεται κάτι κακό δείχνεις υπομονή.
Λέει το Κοράνι: «όποιος φέρεται με ευλάβεια και ευσέβεια προς τον Αλλάχ, σίγουρα ο Αλλάχ θα τον καθοδηγήσει προς κάποια έξοδο (από τα αδιέξοδά του) και θα τον προμηθεύει με αγαθά από εκεί που δεν περιμένει. Κι όποιος βασίζεται στον Αλλάχ, ο Αλλάχ θα αποτελεί επάρκεια για αυτόν». (Κοράνι. 65.3).
..
Επίσης, σημάδι επιτυχίας είναι να κατευθύνεις τις προσπάθειες σου και το μόχθο σου προς την αληθινή επιτυχία, δηλ. την επιτυχία στη ημέρα της Κρίσης, όχι μόνο στην εγκόσμια ζωή.
Λέει ο Προφήτης, ειρήνη σ,αυτόν: « όποιος έχει τη ημέρα της Κρίσης ως μεγαλύτερο του ενδιαφέρον (δηλ. στρέφεται πλήρως προς τις πράξεις που ικανοποιούν τον Αλλάχ),
ο Αλλάχ του χαρίζει μια αυτάρκεια στην καρδιά του,
και του μαζεύει τα διάσπαρτα ζητήματα του (τον απαλλάσσει από το να τρέχει άδικα σε πολλές κατευθύνσεις)
και η εγκόσμια ζωή έρχεται σ,αυτόν παρά τη θέληση του (απολαμβάνει την αυτάρκεια και τη γαλήνη στη ζωή του).
Κι όποιος έχει τον εγκόσμια ζωή ως το μεγαλύτερο του ενδιαφέρον (δηλ. τρέχει μόνο για τον εαυτό του και για τις ροπές του),
Ο Αλλάχ του δημιουργεί φτώχεια ανάμεσα στα μάτια του (δεν νιώθει επάρκεια και ας μαζεύει αμύθητα πλούτη),
Και τον κάνει να τρέχει για άστοχες δουλειές και απασχολήσεις – χωρίς επιτυχία- προς πάσα κατεύθυνση,
Και στο τέλος, δεν θα αποκτήσει από τα εγκόσμια αγαθά, παρά μόνο εκείνα που του έχει χαρίσει εξαρχής ο Αλλάχ. (το αφηγείται ο Τίρμιδι).
Επίσης, μια ένδειξη επιτυχίας είναι να καταφύγεις σε μετάνοια όποτε πέσεις σε ένα λάθος ή μια αμαρτία.
Λέει ο Αλλάχ: «.. και να μετανιώνετε όλοι σας στον Αλλάχ Ω πιστοί, προκειμένου να είστε πετυχημένοι». (Κοράνι. 24.31).
Άλλη ένδειξη επιτυχίας είναι να σε καθοδηγήσει στο να βοηθάς τον κόσμο.
Ο αλ Ταμπαράνι αφηγείται στο έργο του, το εξής χαντίθ του Προφήτη, ειρήνη σ,αυτόν:
Ήρθε ένας άνδρας στον Προφήτη και του είπε: « Ω Προφήτη του Αλλάχ, ποιος είναι ο πιο αγαπημένος άνθρωπος για τον Αλλάχ;
Ο Προφήτης του απάντησε ως εξής: « ο πιο αγαπημένος άνθρωπος για τον Αλλάχ είναι ο πιο χρήσιμος μεταξύ τους για τους συνανθρώπους τους..
Και οι πιο αγαπημένες πράξεις για τον Αλλάχ είναι: μια χαρά που προξενείς σε έναν αδελφό σου, είτε τον σώζεις από ένα αδιέξοδο, είτε εξοφλείς ένα δάνειο του, είτε το βοηθάς όταν πεινάσει…
Και να περπατήσω με έναν αδελφό για μια ανάγκη του, είναι προτιμότερο για μένα από το να μείνω στο τζαμί αυτό – της μεδίνας – ένα μήνα για λατρεία».
Τέλος ένα σημάδι επιτυχίας είναι ο Αλλάχ να αναλάβει ο ίδιος την καθοδήγηση σου και να μη σε αφήσει μόνο σου.
Ο Προφήτης Μουχάμμαντ ζητάει από τον Αλλάχ το εξής : «.. και μην με αφήσεις στον εαυτό μου ούτε για μια στιγμή»