Thursday, April 25, 2024
Προσωπικότητες

Αμπντουλκαρίμ αλ Χατάμπι.. ο μύθος του Ριφ – 2

Ο πρίγκιπας Αμπντουλκαρίμ αλ Χατάμπι επέκτεινε την εξουσία του στη χώρα του Ριφ μετά την αποχώρηση των Ισπανών, κι ξεκίνησε να ιδρύει ένα οργανωμένο κράτος, χωρίς να αμφισβητεί τον σουλτάνο του Μαράκες ή να εποφθαλμιά το θρόνο του.

Η μάχη του Ανουάλ: Οι άνδρες του Χατάμπι άρχισαν να επιτίθενται ενάντια σε όλες τις τοποθεσίες που είχαν καταλάβει οι ισπανοί, τους πολιόρκησαν στενά και ο στρατηγός απέτυχε να αποκρούσει την επίθεση ή να βοηθήσει τις πολιορκημένες τοποθεσίες. Οι δυνάμεις του που ήταν συγκεντρωμένες στο Ανουάλ , απειλούνταν από τους άνδρες του Ριφ, κι όταν προσπάθησε να υποχωρήσει, συγκρούστηκε με τις δυνάμεις του Χατάμπι στις 22 Ιουλίου 1921 στη μεγάλη μάχη του Ανουάλ στην οποία ηττήθηκαν οι ισπανοί και μεγάλο μέρος των κατοχικών δυνάμεων είχε εξολοθρευτεί.

Οι ισπανοί ομολόγησαν ότι χάσανε 15 χιλιάδες άνδρες, ανάμεσα τους ήτανε κι ο στρατηγός Σίλβεστρ, ενώ οι αιχμάλωτοι ανερχόντουσαν σε 570 άνδρες, συν λάφυρα όπως όπλα που πήραν οι μαχητές του Ριφ. Μόλις διαδόθηκε η είδηση της νίκης του Χατάμπι και των ανδρών του στη μάχη του Ανουάλ, όλες οι φυλές του Ριφ άρχισαν να καταδιώκουν του Ισπανούς όπου κι αν βρίσκονταν. Πριν περάσει μια εβδομάδα το Ριφ νίκησε τους Ισπανούς για τα καλά, εκτός από την πόλη Τετουάν και μερικά κάστρα στην περιοχή Τζαμπάλα.

Από την επανάσταση στην ίδρυση του κράτους: Ο πρίγκιπας Αμπντουλκαρίμ αλ Χατάμπι επέκτεινε την εξουσία του στη χώρα του Ριφ μετά την αποχώρηση των Ισπανών, κι ξεκίνησε να ιδρύει ένα οργανωμένο κράτος, χωρίς να αμφισβητεί τον σουλτάνο του Μαράκες ή να εποφθαλμιά το θρόνο του. Ο Αλ Χατάμπι ανακοίνωσε ότι οι σκοποί της κυβέρνησης του ήταν η μη αναγνώριση του καθεστώτος γαλλικής προστασίας του Μαρόκο κι η αποχώρηση των Ισπανών από τις περιοχές που έχουν κατακτήσει και να χτίσει καλές σχέσεις με όλα τα κράτη. Επίσης η συμμετοχή ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων στην δόμηση του κράτους. Μετέτρεψε τους μαχητές του σε ένα μοντέρνο στρατό, οργάνωσε τη δημόσια διοίκηση, άνοιξε δρόμους, επέκτεινε το τηλεφωνικό δίκτυο και τον τηλέγραφο.

Επίσης έστειλε κι αποστολές στις αραβικές πρωτεύουσες ζητώντας υποστήριξη, όπως ζήτησε επίσης από τη Βρετανία, τη Γαλλία και το Βατικανό να αναγνωρίσουν το κράτος του. Κάλεσε για να γραφτεί σύνταγμα για να ελεγχθεί η κυβέρνηση, σχηματίζοντας ένα συμβούλιο γνωστό ως Εθνική Συνέλευση, όπου η πρώτη της απόφαση είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης για να καθοδηγήσει τη χώρα.

Στον απόηχο της ήττας στην Ισπανία: Η μεγάλη ήττα των ισπανών οδήγησε στο να γίνει πραξικόπημα με επικεφαλής τον (Μιγκέλ Πρίμο ντε Ριβέρα) το 1923, πράγμα που δεν άλλαξε την πραγματικότητα για το Μαρόκο. Η καινούρια κυβέρνηση δεν τερμάτισε την κατοχή της χώρας κι ο Αλ Χατάμπι συνέχισε τον αγώνα εναντίον της Ισπανίας. Επιτέθηκε στην πόλη Τατουάν το 1924 χωρίς αποτέλεσμα, παρά το γεγονός ότι οι στρατιώτες του είχαν φτάσει στα προάστια της πόλης κι οι ισπανικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν προς το κέντρο της και να οχυρωθούν σε παραλιακές θέσεις, καθώς είχαν εκκενώσει την περιοχή Τζαμπάλα προς το τέλος του 1924, όταν συνειδητοποίησαν ότι ήταν αδύνατο να την κρατήσουν λόγω των συνεχιζόμενων επιθέσεων των ανδρών του Αλ Χατάμπι.

πηγή: http://islamstory.com/ar/%D8%B9%D8%A8%D8%AF-%D8%A7%D9%84%D9%83%D8%B1%D9%8A%D9%85-%D8%A7%D9%84%D8%AE%D8%B7%D8%A7%D8%A8%D9%89

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *