Saturday, April 20, 2024
Γυναίκα

Απάντηση σε μια φίλη του islam.gr σχετικά με το Ραμαζάνι

Πρέπει να σημειωθεί ότι για να θεωρηθεί το Ραμαζάνι επιτυχημένο για έναν πιστό, έχει σημασία αυτός/αυτή να μην αρκεστεί αποκλειστικά στην αποφυγή κατανάλωσης τροφής και υγρών

Subject: Γιορτή Ραμαζανιού

Message body: Θα ήθελα φέτος να γιορτάσω τον μήνα του Ραμαζανιού αν και δεν είμαι Μουσουλμάνα.  Επειδή δεν γνωρίζω όμως τις ακριβείς ώρες έναρξης και λήξης της νηστείας στην Ελλάδα παρακαλώ αν μπορείτε να μου πείτε πού μπορώ να ενημερωθώ. Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω που μπορώ να βρω κάποιους γενικούς κανόνες της νηστείας.

Ευχαριστώ πολύ.
Ε.Τ.

————————————————-

Η νηστεία κατά το μήνα του Ραμαζανίου είναι μια από τις υποχρεώσεις των μουσουλμάνων. Η νηστεία ξεκινά καθημερινά με την ανατολή του ηλίου και τελειώνει με τη δύση του. Δηλαδή από το Αδάν ( κάλεσμα για προσευχή) του Φάτζρ, μέχρι και το Αδάμ του Μαγριμπ, ο μουσουλμάνος απέχει απο φαγητό, ποτό, σεξουαλική επαφή με τη σύζυγο ή τον σύζυγο και γενικότερα κακές συνήθειες και πράξεις. Επίσης αφιερώνει τον χρόνο του στην ενθύμηση και λατρεία του Δημιουργού του.
Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες σε σχετικά παλιότερα άρθρα μας εδώ:

http://www.islam.gr/cgi-bin/pages/page3.pl?arlang=Greek&arcode=090812092518&argenkat=%C1%F1%E8%F1%E1

και εδώ:

http://www.islam.gr/cgi-bin/pages/page3.pl?arlang=Greek&arcode=080822131530&argenkat=%CA%E1%E8%E7%EC%E5%F1%E9%ED%FC%F4%E7%F4%E1

Σχετικά με τις ώρες, αυτές διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Για παράδειγμα η Αθήνα δεν έχει τις ίδιες ώρες με τη Ρόδο ή την Ξάνθη, κτλ. Οπότε παρακαλούμε ενημερώστε μας σχετικά με τον τόπο κατοικίας σας ώστε να μπορέσουμε να σας στείλουμε τις ώρες αναλυτικά για όλο το μήνα του Ραμαζανίου. Διαφορετικά, αν είστε σε μια απο τις μεγάλες πόλεις θα μπορέσετε να ενημερωθείτε μέσω του σαιτ λίγες μέρες πριν την έναρξη του Ραμαζανίου.

 

Πρέπει να σημειωθεί ότι για να θεωρηθεί το Ραμαζάνι επιτυχημένο για έναν πιστό, έχει σημασία αυτός/αυτή να μην αρκεστεί αποκλειστικά στην αποφυγή κατανάλωσης τροφής και υγρών. Αλλά στο νίγια ( την πρόθεση) την οποία θέτει στην αρχή της νηστείας και η οποία δεν είναι άλλη από την ευχαρίστηση του Θεού και Δημιουργού του και την επίτευξη της αρετής.

Το γεγονός πως δείχνετε ενδιαφέρον για τον ευλογημένο μήνα του Ραμαζανίου είναι υπέροχο. Δείχνει πως έχετε επηρεαστεί από αυτή την μεγαλειώδη Ισλαμική λατρεία.

Ωστόσο όπως αναφέρθηκε παραπάνω, για να μπορέσει κανείς να λάβει όλες τις δυνατές ανταμοιβές κατά το Ραμαζάνι ( όπως η συγχώρεση όλων των προηγούμενων αμαρτιών) μεγάλο ρόλο παίζει το νίγια ( η πρόθεση).

Αν έχετε τυχόν απορίες σχετικά με το Ισλάμ γενικότερα, μπορείτε να μας στείλετε τις ερωτήσεις σας και με χαρά θα σας απαντήσουμε σε ότι μπορούμε.
Ζητάμε από τον Αλλάχ να σας προστατεύει και να σας καθοδηγεί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *