Friday, March 29, 2024
Η Ζωή τουΟ Προφήτης Μουχάμμαντ

Βιογραφία του Προφήτη Μουχάμμαντ 23

Αδερφοποίηση με τους Ανσάρ και η συνθήκη.

Το δεύτερο πράγμα που έκανε ο Προφήτης αφότου έφτασε στη Μεδίνα, ήταν η αδερφοποίηση μεταξύ των Μουχατζιρίν και Ανσαρ.

Η αδερφοποίηση αυτή αφορούσε στο μοίρασμα των περιουσιακών στοιχείων όπως σπίτια, χωράφια, χρήματα, κτλ.

Επίσης σε περίπτωση θανάτου ο άλλος κληρονομούσε. Αυτό συνεχίστηκε μέχρι τη μάχη του Μπαντρ όταν έστειλε ο Αλλάχ εδάφια του Κορανίου που απαγόρευαν αυτού του είδους την κληρονομιά.

Οι Ανσάρ άρχισαν να κάνουν σαν διαγωνισμό και τράβηξαν κλήρο για να αποφασιστεί ποιος θα αδελφοποιούνταν με κάποιον από τους Μουχατζιρίν, μιας και οι τελευταίοι ήταν λιγότεροι.

Οι Ανσάρ δώσανε ένα άριστο παράδειγμα αλτρουισμού με την αδερφοποίηση. Ο Προφήτης έκανε αδερφοποίηση μεταξύ του Αμπντουραχμάν Ιμπν Αουφ που ήταν από τη Μέκκα και τον Σα’αντ Ιμπν Ραμπίγια από τους Ανσάρ. Ο Σα’αντ στον Αμπντουραχμάν  είπε πως είχε περισσότερα χρήματα από τους άλλους Ανσάρ και πως επιθυμούσε να χωρίσει την περιουσία του στα δύο και να τη μοιραστεί με τον Αμπντουραχμάν.

Επίσης του είπε πως είχε δύο γυναίκες και του πρότεινε να δει ποια του άρεσε περισσότερο να τη χωρίσει και να την παντρευτεί ο Αμπντουραχμάν.

Ο Αμπντουραχμάν ακούγοντας τα λόγια του ευχήθηκε να είναι ευλογημένη η οικογένεια και η περιουσία του και του ζήτησε απλά να του υποδείξει που βρισκόταν η αγορά.

Ο Προφήτης ανέφερε για τον Αμπντουραχμάν πως είχε τη δυνατότητα να κερδίσει πουλώντας χώμα, θέλοντας να δείξει πως ήταν ιδιαίτερα ικανός έμπορος.

Μετά την αδερφοποίηση ο Προφήτης έκανε μια συνθήκη με σκοπό να εδραιώσει έναν κώδικα μεταξύ των πιστών και φιλικές σχέσεις μεταξύ των μουσουλμάνων και των μη μουσουλμανικών φυλών της Αραβίας.

Η συνθήκη αυτή είχε σαν σκοπό να ξεκαθαρίσει ότι είχε μείνει μεταξύ των μουσουλμάνων από την εποχή της Τζαχαλία ( συνηθίζαν να μαλώνουν με το παραμικρό).

Η συνθήκη αφορούσε τα ακόλουθα σημεία:
Μπισμιλλάχι Ραχμάνιρ Ραχίμ
Αυτό είναι ένα έγγραφο από τον Μουχάμμαντ, τον Προφήτη του Αλλάχ, μεταξύ των Ανσάρ και Μουχατζιρίν και όποιον τους ακολουθεί και κάνει τζιχάντ μαζί τους.

1.Οι μουσουλμάνοι είναι ένα έθνος ( ούμμα) χωρίς τους άλλους.
2.Οι μουχατζιρίν ενώνονται, πληρώνουν τα χρήματα του αίματος και πληρώνουν για τους φυλακισμένους τους. Το ίδιο και για τους Ανσάρ.
3.Οι πιστοί δε θα αφήσουν χωρίς βοήθεια αυτόν που έχει πολλά χρέη και έχει πολλά παιδιά.
4.Ένας πιστός δε θα σκοτώσει άλλον πιστό και δε θα υπερασπιστεί έναν άπιστο εναντίον ενός πιστού.
5.Όποιος επαναστατεί ή επιζητά να διασκορπίσει έχθρα και διχόνοια, το χέρι κάθε θεοσεβούμενου Μουσουλμάνου θα πρέπει να είναι εναντίον του, ακόμα κι αν είναι γιός του.
6.Οι Μουσουλμάνοι είναι μια ομάδα.  Η συμφωνία που τυχόν συνάψει ένας από τους μουσουλμάνους θα πρέπει να είναι σεβαστή από όλους.
7.Η προστασία του Αλλάχ είναι μια, ισότιμη και διατίθεται στους πιο ταπεινούς από τους πιστούς.
8.Όποιος σκοτώσει με πρόθεση έναν πιστό χωρίς κάποιο λόγο τιμωρείται εκτός αν συγχωρεθεί από την οικογένεια του σκοτωμένου.
9.Δεν είναι νόμιμο για έναν πιστό, που δέχεται αυτά που βρίσκονται σε αυτό το έγγραφο και πιστεύει στον Αλλάχ και στην Ημέρα της Κρίσεως να βοηθήσει έναν εγκληματία ή να του δώσει καταφύγιο. Όποιοι του δώσουν καταφύγιο και τον βοηθήσουν θα έχουν την κατάρα και τον θυμό του Αλλάχ κατά την Ημέρα της Κρίσεως.
10.Η ειρήνη των πιστών είναι μια. Καμία ξεχωριστή ειρήνη δεν πρόκειται να γίνει όταν οι πιστοί μάχονται για τον Αλλάχ. Οι προϋποθέσεις πρέπει να είναι δίκαιες και ίσες για όλους.
11.Δεν επιτρέπεται να προστατεύει ένας μουσουλμάνος  κάποιον από τους Κουράις ή την περιουσία τους.
12.Όποιος από τους Εβραίους μας ακολουθήσει θα έχει βοήθεια και στήριξη και δε θα βλαφθεί ούτε κάποιος εχθρός θα βοηθηθεί εναντίον τους. Ο κάθε ένας έχει ελευθερία να εξασκεί τη θρησκεία του.
13.Όταν διαφωνείτε για ένα ζήτημα, τότε να το επιστρέφετε στον Αλλάχ και τον Μουχάμμαντ.

Ο Προφήτης Μουχάμμαντ έθεσε τα θεμέλια μιας νέας κοινωνίας. Η συνθήκη αυτή αποτέλεσε το «σύνταγμά» της ενώ συνέβαλε στην ισλαμική διαπαιδαγώγηση των μουσουλμάνων και την εδραίωση των σχέσεων με τους εβραίους.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *