Friday, April 19, 2024
Ερμηνεία

Βοήθα χωρίς προσωπική επίδειξη

Ένας καλός λόγος και μια συγχώρεση (για κάποιο παράπτωμα από τους άλλους) είναι καλύτερος από μια φιλανθρωπία (ελεημοσύνη) που ακολουθείται από ζημιά 

 

Όσοι έχουν ανάγκη είναι συνήθως και ευαίθητοι. Για αυτό το λόγο πρέπει κανείς να είναι πολύ προσεκτικός όταν τους προσφέρει κάποια βοήθεια, ώστε να μην τους προκαλέσει κάποια τραύματα.


Το Κοράνι μας ειδοποιεί για αυτήν την πραγματικότητα λέγοντας:

Αυτοί που ξοδεύουν από τις περιουσίες τους υπέρ του Αλλάχ και δεν ακολουθούν αυτήν την φιλανθρωπία με τη συνεχή υπενθύμιση της χάρης που έκαναν (σε αυτούς τους οποίους προσέφεραν τη βοήθεια) ούτε τους προκαλούν κάποια ζημιά. Εκείνοι έχουν την ανταμοιβή τους από τον Αλλάχ και δεν διατρέχουν κανένα φόβο, ούτε νιώθουν καμία λύπη. (2..236).

Ένας καλός λόγος και μια συγχώρεση (για κάποιο παράπτωμα από τους άλλους) είναι καλύτερος από μια φιλανθρωπία (ελεημοσύνη) που ακολουθείται από ζημιά (προς αυτούς που έχουν ανάγκη). Και ο Αλλάχ δεν έχει ανάγκη για κανέναν. Είναι και Μακρόθυμος. (2..263.) 

 

  ( الذين ينفقون أموالهم في سبيل الله ثم لا يتبعون ما أنفقوا منا ولا أذى لهم أجرهم عند ربهم ولا خوف عليهم ولا هم يحزنون ( 262 ) قول معروف ومغفرة خير من صدقة يتبعها أذى والله غني حليم ( 263 )

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *