Wednesday, May 8, 2024
ΓυναίκαΚαθημερινότητα

Γυναίκα πριν και μετά το Ισλάμ

Οι γυναίκες στους προ-ισλαμικούς πολιτισμούς
Σε όλη την ανθρώπινη ιστορία πριν από το Ισλάμ, οι γυναίκες έχουν πέσει θύματα και έχουν υποφέρει πάρα πολύ. Υπέμειναν αφόρητες στερήσεις, θλίψη και καταπίεση σε όλους τους προηγούμενους πολιτισμούς. Με άλλα λόγια, αντιμετωπίστηκαν σαν να μην ήταν ανθρώπινα όντα.
Για τους Ρωμαίους: Δεν έχει ψυχή. Βασάνιζαν τις γυναίκες ρίχνοντάς τους βραστό λάδι ή σέρνοντάς τις με άλογα.
Για τους Κινέζους: Η γυναίκα είναι καταραμένο νερό που ξεπλένει την καλή τύχη. Ένας Κινέζος  είχε το δικαίωμα να θάψει τη γυναίκα του ζωντανή. Εάν ένας άντρας πέθαινε, η γυναίκα του θεωρούνταν  ως μέρος της κληρονομιάς.
Για τους Ινδούς: Μια γυναίκα είναι χειρότερη από τον θάνατο, την κόλαση και τη φωτιά. Μια γυναίκα δεν είχε το δικαίωμα να ζήσει μετά το θάνατο του συζύγου της. Ως εκ τούτου, έπρεπε να καεί μαζί με το πτώμα του.
Για τους Πέρσες: Επιτρέπεται ο γάμος με οποιονδήποτε από τους συγγενείς χωρίς εξαίρεση (αιμομιξία). Ένας Πέρσης σύζυγος μπορούσε να διατάξει τη γυναίκα του να πεθάνει.
Οι Εβραίοι είπαν: Η γυναίκα είναι κατάρα γιατί είναι η αιτία της αμαρτίας και του πειρασμού. Είναι ακάθαρτη κατά την έμμηνο ρύση της. Επιτρέπεται στον πατέρα της να την πουλήσει.
Οι Χριστιανοί: Οι Γάλλοι διεξήγαγαν μια συζήτηση το 568 μ. χ. και μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν: Είναι μια γυναίκα άνθρωπος ή όχι; Έχει ψυχή ή όχι; Αν έχει ψυχή, είναι ανθρώπινη ψυχή ή ζωική ψυχή; Και αν είναι ανθρώπινη ψυχή τότε είναι ίση με την ψυχή ενός ανθρώπου ή χαμηλότερη από αυτήν; Τέλος, μετά από μακρά συζήτηση, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι άνθρωπος, αλλά δημιουργήθηκε μόνο για να υπηρετήσει τον άνθρωπο.
Κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του Βασιλιά Ερρίκου Η της Αγγλίας, το Κοινοβούλιο αποφάσισε ότι είναι παράνομο για τις γυναίκες να διαβάζουν την Καινή Διαθήκη (Βίβλος) επειδή είναι ακάθαρτες.
Όσο για τους Άραβες πριν από το Ισλάμ: μισούσαν τις γυναίκες περισσότερο από το θάνατο. Συνήθιζαν να θάβουν ζωντανά θηλυκά βρέφη ή να τα ρίχνουν σε ένα εγκαταλελειμμένο πηγάδι.
Ισλάμ: Ο πραγματικός απελευθερωτής των γυναικών
Μετά από αυτή τη μακρά ιστορία αδικίας, ο Αλλάχ, ο Υπέρτατος, έριξε το έλεός Του στην ανθρωπότητα με μια θρησκεία (Ισλάμ), η διδασκαλία της οποίας ήρθε να αλλάξει την άσχημη ανθρώπινη ιστορία και να δημιουργήσει μια ζωή που η ανθρωπότητα δεν είχε δει ποτέ πριν σε όλη τους πολιτισμούς.
Οι γυναίκες στο Κοράνι:
Το Ευγενές Κοράνι, το Αλάθητο Βιβλίο που αποκαλύφθηκε από τον Παντοδύναμο Αλλάχ, είναι γεμάτο με στίχους που μιλούν για τις γυναίκες, κάτι που δείχνει την τιμητική θέση που έχει το Ισλάμ γι’ αυτές. Υπάρχει μια πλήρης Σούρα (Κεφάλαιο) με το όνομα: “Γυναίκες”. Αυτό το κεφάλαιο είναι από τα μεγαλύτερα στο Κοράνι. Ακολουθούν μερικοί από αυτούς τους στίχους:
  • {…Και οι γυναίκες, σύμφωνα μ’ότι ειναι δίκαιο, θα έχουν τα ίδια δικαιώματα όπως κι υποχρεώσεις….} [Κοράνι 2:228]
  • {…Να συμπεριφέρεστε μαζί τους (τις γυναίκες) με καλοσύνη και δικαιοσύνη.} [Κοράνι 4:19]
  • {…Χαρίστε τους όμως μια κατάλληλη αποζημίωση: ο πλούσιος σύμφωνα με τους πόρους του, και ο φτωχός με τους δικούς του μια κατάλληλη ανταμοιβή οφείλεται απο εκείνους που επιθυμούν να κάμουν το σωστό.} [Κοράνι 2:236]
  • {Αφήστε τις γυναίκες (που αποδεσμεύσατε) να ζουν με τον ίδιο τρόπο εκεί που κι εσείς ζείτε, ανάλογα με τα μέσα που διαθέτετε….} [Κοράνι 65:6]
  • {… και για τις γυναίκες ανήκει μερίδιο απο ό’τι άφησαν οι γονείς τους και οι πλησιέστεροι συγγενείς τους.} [Κοράνι 4:7]
Οι γυναίκες στη Σούννα (Προφητική Παράδοση)
Ο Προφήτης του Ισλάμ, ο Μουχάμμαντ στάλθηκε από τον Παντοδύναμο Αλλάχ, μεταξύ πολλών άλλων, για να ανυψώσει τη θέση των γυναικών και να διατηρήσει την τιμή τους.
Αυτός ρωτήθηκε κάποτε: “Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος άνθρωπος για σένα, ω Αγγελιαφόρε του Αλλάχ;” Αυτός  απάντησε: “Η Άισα.”(η γυναίκα του).
Όποτε του δινόταν ένα δώρο ή κάτι, έλεγε: «Πάρτε το στη τάδε γυναίκα γιατί ήταν φίλη της Χαντίτζα (της πρώην γυναίκας του) [σε ένδειξη της πίστης που της είχε ακόμα και μετά το θάνατό της]
Ο Προφήτης είπε:
«Μεταχειριστείτε τις γυναίκες με ευγένεια και καλοσύνη.» [Al-Bukhari και Muslim]
  • «Οι καλύτεροι μεταξύ σας, είναι οι καλύτεροι για τις γυναίκες τους, και εγώ είμαι ο καλύτερος για τις γυναίκες μου». At-Tirmidi και άλλοι
  • «Εσείς (άνδρες) είστε υπεύθυνοι να τους παρέχετε (τις γυναίκες) με τον καλύτερο τρόπο». [Μούσλιμ]
  • «Ο πλούτος με τη μεγαλύτερη ανταμοιβή είναι ο πλούτος που ξοδεύεις για την οικογένειά σου». [Άχμαντ]
  • «Μέρος από την καλή τύχη του άντρα είναι μια δίκαιη γυναίκα». [At-Tayaalisi]
  • «Ό,τι ξοδέψεις (για την οικογένειά σου) λογίζεται ως φιλανθρωπία, ακόμα κι αν ήταν η μπουκιά του φαγητού που ταΐζεις τη γυναίκα σου». [Malik]
Μια γυναίκα ήρθε στον Προφήτη και είπε: «Ω Προφήτη του Αλλάχ, προσευχήσου για μένα και τον άντρα μου». Ο Προφήτης (μέχρι ο Αλλάχ να εξυψώσει τη μνεία του) είπε: «Είθε ο Αλλάχ να δώσει τις ευλογίες Του σε εσάς και τον σύζυγό σας». [Αχμάντ]
Η Άϊσα, διηγήθηκε: “Ο Προφήτης και εγώ θα λουζόμασταν μαζί από την ίδια λεκάνη”. [Ahmad, Ibn Maajah και άλλοι]