Friday, March 29, 2024
Επιστήμη

Εφευρέσεις και Ανακαλύψεις του Ισλαμικού Κόσμου 1

Το Ισλάμ έχει παροτρύνει τους ανθρώπους στη εκμάθηση και τη γνώση, τις οποίες έχει βάλει από την αρχή σε μια υψηλή θέση, μέσα από τα κείμενα του κορανίου και τα λόγια του προφήτη

Ιστορία και πολιτισμός:

Μόλις ανάτειλε ο ήλιος του Ισλάμ στη γη, και άρχιζε να κατευθύνει τις μεγάλες αρχές της αποστολής του ανά του κόσμου. Αρχές που έκαναν τον άνθρωπο να ανέβει ψηλά τις σκάλες προς την τελειότητα.

Γι αυτό το Ισλάμ έχει παροτρύνει τους ανθρώπους στη εκμάθηση και τη γνώση, τις οποίες έχει βάλει από την αρχή σε μια υψηλή θέση, μέσα από τα κείμενα του κορανίου και τα λόγια του προφήτη, πράγμα που ενθάρρυνε τη φιλομάθεια, για να ιδρυθεί ένας ισλαμικός πολιτισμός, που ήταν προηγμένος σ όλους τους τομείς μεταξύ 800 και 1500 μ. χ.

Δυτικοί επιστήμονες και ερευνητές εισέρεαν προς τα επιστημονικά κέντρα στον ισλαμικό κόσμο, για να μαθαίνουν από τους διδάσκαλους και να μεταφράζουν έπειτα τα έργα εκείνων των διδασκάλων, αποδίδοντας τις εφευρέσεις και τις ανακαλύψεις τους στον εαυτό τους.

Με αυτό τον τρόπο επιδίωκαν τη φήμη στη δύση χάρη στα έργα αυτά, λόγω της μεροληψίας που επικρατούσε εκεί, καθώς και λόγω του ότι μερικοί στον ίδιο τον ισλαμικό κόσμο, έχουν κρύψει τέτοια γεγονότα.

Πάρα πολλές εφευρέσεις και ανακαλύψεις μουσουλμάνων επιστημόνων, είχαν αποδοθεί σε ανθρώπους που δεν τις έχουν εφεύρει, αλλά απλώς τις μεταφράσανε από μια γλώσσα σε μιαν άλλη και βάλανε την υπογραφή τους. Μετά από την απόδοση, εκείνα τα έργα σε δυτικούς επιστήμονες, διαδόθηκαν φήμες περί της πρόληψης της προόδου από το Ισλάμ, ως μέρος ενός ψυχολογικού πολέμου εναντίον του. Θα αποδείξουμε στο κάτωθι, πως πάρα πολλές εφευρέσεις και ανακαλύψεις τις έκαναν μουσουλμάνοι επιστήμονες, πριν αποδοθούν σε δυτικούς.

Αεροπλοΐα:

Το πρώτο πείραμα αεροπλοΐας έγινε στην Ανδαλουσία το 880, όταν ο ανδαλουσιανός μουσουλμάνος επιστήμονας Αμπάς Ιμπν Φαρνάς, κατασκεύασε ένα μηχάνημα όμοιο με αεροπλάνο (κάτι σαν ανεμόπτερο). Η εφεύρεση αυτή αναφέρεται σε πολλά βιβλία, όπως του Δρ. Φιλίπ Χίττι, και Δρ. Ζιγκρίντ Χόνκε, οι οποίοι θεωρούν το μηχάνημα του Ιμπν Φαρνάς, ως πρώτη μηχανή πτήσης.

Ατμομηχανικά συστήματα:

Πάρα πολλά βιβλία αναφέρουν πως η πρώτη ατμομηχανή είχε εφευρεθεί από τον σκοτσέζο μηχανικό Τζείμς Γουάτ (1736-1819), αλλά η ιστορία μας πληροφορεί, πως ο Αλ Τζάζαρι είχε σχεδιάσει ένα τέτοιο μηχάνημα σ ένα από τα βιβλία του πριν από 600 χρόνια. Ο Αλ Τζάζαρι χρησιμοποίησε τη δικλίδα στο σχέδιο του για πρώτη φορά, ένα στοιχείο πολύ απαραίτητο στη λειτουργία οποιασδήποτε μηχανής, που χρησιμοποιεί τον ατμό ή το πετρέλαιο.

Το πρώτο υποβρύχιο:

Είναι ευρέως διαδεδομένο ότι η ιδέα κατασκευής ενός μέσου μεταφοράς κάτω από την επιφάνεια του νερού, αποδίδεται στον Λεονάρδο Ντα Βίντσι (1412-1519). Μερικοί ευρωπαίοι επιστήμονες προσπάθησαν να ενσαρκώσουν την ιδέα χωρίς αποτέλεσμα. Ο πρώτος επιστήμονας που κατάφερε να κατασκευάσει, όπως είναι γνωστό σήμερα, ήταν ο αμερικανός Δαβίδ Μπούσνελ το 1776. στη πραγματικότητα όμως, ο πρώτος που κατασκεύασε ένα μηχάνημα που κινείται κάτω απ το νερό, ήταν ο Ιμπραήμ Αφεντί το 1719, ο οποίος πήρε μέρος με το υποβρύχιό του σ ένα πανηγύρι στη Κωνσταντινούπολη.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *