Thursday, April 18, 2024
Γυναίκα

Ζαϊναμπ Μπιντ Χαζίμα

Μια από τις μουσουλμάνες γυναίκες που θα πρέπει να αποτελεί υπόδειγμα

Η Ζαϊναμπ ήταν γνωστή σαν τη “Μητέρα των φτωχών και των άπορων” καθώς ήταν η πιο γενναιόδωρη από τις γυναίκες του νοικοκυριού.

Γεννήθηκε 13 χρόνια πριν να δεχτεί το κάλεσμα της προφητείας ο Προφήτης Μουχάμμαντ. Όταν ανέφερε ότι ήταν ο εκλεγμένος Προφήτης του Αλλάχ, προκάλεσε σάλο στη Μέκκα. Ακόμα και εκείνοι που τον αγαπούσαν και τον σέβονταν, αυτοί που τον καλούσαν “Ειλικρινή” και “Αξιόπιστο”, μετατράπηκαν σε εχθρούς που ήθελαν να τον σκοτώσουν.

Ωστόσο, υπήρχαν κάποιοι που ήταν αρκετά τυχεροί ώστε να απαντήσουν στο κάλεσμά του αμέσως με τη δέσμευση αφοσίωσης στον Αλλάχ και σε αυτόν. Φώναξαν πως πίστευαν ότι ήταν ειλικρινής.

Ανάμεσα στην ομάδα των ενάρετων ανθρώπων που πρώτοι διακήρυξαν την ειλικρίνειά του Προφήτη ήταν και η Ζαϊναμπ Μπιντ Χαζίμα. Ήταν παντρεμένη με τον Αμπντουλλάχ Μπιν Τζαχας. Αυτός ο ιδιαιτέρως σεβαστός Σύντροφος του Προφήτη μαρτύρησε στη μάχη του Ούχουντ.

Οι χήρες και τα ορφανά παιδιά των Συντρόφων του Προφήτη που μαρτύρησαν βρήκαν ασφάλεια από κάποιους άλλους συντρόφους του Προφήτη, που παντρεύτηκαν τις χήρες και πήραν τα παιδιά υπό την προστασία τους.  Έτσι η Ζαϊναμπ Μπιντ Χαζιμα μετά το θάνατο του συζύγου της έλαβε την αξιοζήλευτη θέση μιας από τις γυναίκες του Προφήτη.

Ο σύζυγος της Χαμνα Μπιντ Τζαχας επίσης μαρτύρησε στη μάχη του Ούχουντ και εκείνη είχε επίσης πληγεί από τη θλίψη. Βλέποντάς το αυτό, ο Προφήτης είπε:

“Η θέση ενός συζύγου στην καρδιά της συζύγου του, δε μπορεί να ληφθεί από κανέναν άλλο.”

Η Χάμνα του είπε αναστενάζοντας βαθιά πως ήταν η σκέψη των ορφανών παιδιών που την προβλημάτιζε περισσότερο και του ζήτησε να προσευχηθεί ώστε ο Αλλάχ να της δώσει υπομονή και δύναμη. Οι προσευχές του Προφήτη έγιναν δεκτές για εκείνη αφού παντρεύτηκε τον Σύντροφο του Προφήτη, Τάλχα Ιμπν Αμπντουλλάχ.

Ήταν ένας ιδανικός σύζυγος και τρυφερός πατέρας για τα ορφανά παιδιά του πρώτου συζύγου της.

Η Ζαϊναμπ βρισκόταν στην ίδια κατάσταση με την Χάμνα, αλλά δεν προσέφυγε σε κανένα άνθρωπο. Εμπιστεύτηκε τις υποθέσεις της ολοκληρωτικά στον Αλλάχ και αφιέρωσε τον εαυτό της σε προσευχή και διαλογισμό. Έτσι όταν έλαβε μια πρόταση από τον καλύτερο άνθρωπο, τον Προφήτη, ήταν περιχαρής με την καλή τύχη που της χάρισε ο Αλλάχ.

Ο Προφήτης την παντρεύτηκε με προίκα 400 Ντίρχαμ και χτίστηκε ένα διαμέρισμα για εκείνη κοντά σε εκείνα της Χάφσα και της Αϊσα. Έτσι εντάχθηκε στην επιλεγμένη ομάδα των αγνών και ενάρετων γυναικών του νοικοκυριού του Προφήτη. Ο Αλλάχ στο Ιερό Κοράνι αναφέρει για αυτές τις γυναίκες:

Ω! Γυναίκες του Προφήτη! Δεν είστε σαν οποιοδήποτε ( άλλη ) γυναίκα. Αν φοβάστε σαν ( τον Αλλάχ), μην χαριεντίζεστε στις κουβέντες σας μήπως εκείνος που στην καρδιά του υπάρχει αρρώστια σας ποθήσει. Αλλά να μιλάτε λόγια καλοσύνης. Και να μένετε ( φρόνιμα) στα σπίτια σας, και μην φανερώνετε επιδεικτικά τα κάλλη σας όπως στην πρώτη ( στην αρχαία ) εποχή της ’γνοιας ( της προϊσλαμικής εποχής). Να τηρείτε τακτική προσευχή και να δίνετε τη Ζεκάτ και να υπακούετε στον Αλλάχ και στον Απόστολό Του. Ο Αλλάχ το μόνο που θέλει είναι να απομακρύνει από σας την αμαρτία ( από τις πράξεις σας) – εσείς που είστε Μέλη της Οικογένειας του Μουχάμμαντ – και σας κάνει αγνές και άσπιλες.
33:32-33

Η Ζαϊναμπ πριν ακόμα την έλευση του Ισλάμ ήταν γνωστή σαν η “Μητέρα των φτωχών και των άπορων”. Δε άντεχε να βλέπει έναν άνθρωπο πεινασμένο ή σε μεγάλη ανάγκη. Κάποιοι διάσημοι ποιητές της εποχής την εγκωμίασαν με στίχους.

 

Ο Ιμπν Καθίρ αναφέρει ότι κέρδισε αυτόν τον τίτλο λόγω των πράξεων ελεημοσύνης και γενναιοδωρίας της.

 

Ενώ ο Κασταλάνι επιβεβαιώνει πως ήταν γνωστή με αυτό το όνομα ακόμα και πριν την έλευση του Ισλάμ.

 

Αυτή η μεγαλειώδης αξία της γενναιοδωρίας έγινε ακόμα πιο τονισμένη και έντονη όταν ασπάστηκε το Ισλάμ, το οποίο ήταν πάντα έντονα της ελεημοσύνης.

 

Οι δυο γυναίκες που ήταν ήδη μέλη του σπιτιού , η Αϊσα και η Χάφσα, καλωσόρισαν την νέα φίλη και έβαλαν τα δυνατά τους για να της δείξουν ειλικρινή συντροφικότητα. Γνώριζαν πως ο Προφήτης παντρεύτηκε τη Ζαϊναμπ επειδή είχε επηρεαστεί από τον θάνατο του πρώτου της συζύγου. Λόγω της ευγενικής συμπεριφοράς αυτών των δυο γυναικών, η λύπη της ελαφρύνθηκε και ένιωσε ηρεμία.

Ωστόσο έζησε μόλις 8 μήνες μετά το γάμο της με τον Προφήτη. Ήταν μόλις 30 χρονών όταν πέθανε. Ο Προφήτης ήταν επικεφαλής της προσευχής στην κηδεία της και θάφτηκε στη Τζαννατουλ Μπάκι.

 

Η Χαντίζα ήταν η πρώτη γυναίκα του Προφήτη που πέθανε κατά τη διάρκεια της ζωής του και η Ζαϊναμπ ήταν η δεύτερη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *