Wednesday, April 24, 2024
Διδασκαλία

Η Αδερφότητα μεταξύ των Μουχατζιριν (μεταναστών από τη Μέκκα) και των Ανσαρ (κατοίκων της Μεδίνα)

 

Οι Ανσάρ, οι μουσουλμάνοι της Μεδίνα αποδέχτηκαν τους Μουχατζιρίν (μουσουλμάνοι της Μεκκα) με αγάπη και ειλικρίνεια. Οι Ανσάρ δεν τους αρνήθηκαν οποιοδήποτε είδος βοήθειας.

 

Οι Μουχατζιρίν δεν ήταν συνηθισμένοι με το κλίμα της Μεδίνα, τις συνήθειες, και τις συνθήκες εργασίας που επικρατούσαν εκεί. Όταν έφυγαν κυνηγημένοι απο την Μέκκα, λόγω της θρησκείας τους, δε μπόρεσαν να πάρουν μαζί τους κανένα απο τα υπάρχοντά τους. Για αυτό το λόγο, χρειάζονταν να εξοικειωθούν με τις συνθήκες που επικρατούσαν στην Μεδίνα. Οι Ανσάρ τους προσέφεραν διαφόρων ειδών βοήθειας.

Ο Προφήτης μάζεψε τους Ανσάρ και τους Μουχατζιριν και σύναψε δεσμούς αδερφότητας μεταξύ 45 μουσουλμάνων απο κάθε ομάδα. Τα θεμέλια αυτής της αδερφότητας βασίζοντας στην οικονομική και ψυχολογική στήριξη και απο τις δυο πλευρές και στην αρχή που θα καθιστούσε τα μέλη της αδερφότητας κληρονόμους των αντίστοιχων «αδερφών» τους. Αυτό θα παρείχε στους Μουχατζιρίν πολύτιμη υποστήριξη και βοήθεια για να ξεπεράσουν την λύπη τους μιας και τους έλειπε το σπίτι τους και η πόλη απο την οποία κατάγονταν.

Σύμφωνα με αυτή την αδερφότητα, οι αρχηγοί κάθε οικογένειας στη Μεδίνα θα παρείχαν σε μια οικογένεια απο τη Μέκκα τόπο κατοικίας, θα μοιράζονταν τα υπάρχοντά τους με αυτούς, και θα εργάζονταν μαζί τους.

Ο Προφήτης δεν διάλεξε να συνάψει δεσμούς αδερφότητας με τυχαία άτομα. Αντιθέτως, έκανε έρευνα προσεκτικά και διάλεξε τους πιο πετυχημένους συνδυασμούς. Για παράδειγμα, υπήρξε αρμονία όσον αφορά τον χαρακτήρα, τα συναισθήματα, και τα ενδιαφέροντα μεταξύ των Σαλμάν αλ Φαρισι και Αμπου Νταρντα; Αμμάρ και Χουδαιφα; Μουσαμπ και Αγιουμπ.

Χάρη σε αυτήν την αδερφότητα, τα έξοδα της ζωής, τα προβλήματα διαβίωσης, και οτιδήποτε σχετικό λύθηκαν. Αυτή η αδερφότητα υπερείχε σε ποιότητα απο τους συγγενικούς δεσμούς. Βασίζονταν στην πίστη και στις Ισλαμικές αρχες.  Χάρη σε αυτή την αδερφότητα, θεσμοθετήθηκε ένα «κράτος πρόνειας» και πολλοί φτωχοί μουσουλμάνοι σώθηκαν απο οικονομικά προβλήματα.

Αυτό δεν ήταν αρκετό για τους Ανσαρ. Πήγαν στον Προφήτης και με αυτοθυσία του είπαν:

 

«Προφήτη του Αλλαχ! Μοίρασε τα χωράφια μας με τις χουρμαδιές με τους αδερφούς μας.»

Οι Μουχατζιρίν δεν ήταν συνηθισμένοι στις αγροτικές εργασίες και δεν είχαν ποτέ καταπιαστεί με αυτές. Για αυτό ο Προφήτης, δεν πραγματοποίησε το αίτημά τους. Οι Ανσάρ βρήκαν λύση για αυτό το ζήτημα. Οι Μουχατζιρίν ασχολούνταν με το πότισμα και σκάλισμα ενώ οι Ανσάρ ασχολούνται με το φύτεμα και την καλλιέργεια. Ο Προφήτης δέχτηκε αυτή την πρόταση.

Πολλές μεταναστεύσεις έχουν λάβει χώρα στην ιστορία. Ωστόσο, καμία απο αυτές τις μεταναστεύσεις δεν περιέλαβε τέτοια ειλικρινή ενότητα μεταξύ των μεταναστών και των ντόπιων κατοίκων. Αυτή η αδερφότητα, βοήθησε στην δημιουργία μιας δύναμης που ολόκληρη η Αραβική Χερσόνησος θα υποταγόταν σε αυτή σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *