Thursday, April 25, 2024
Αρθρα - Απόψεις

Η ισλαμική μαντίλα στα ελληνικά ΜΜΕ

Οι μουσουλμάνες γυναίκες φοράνε τη μαντίλα επειδή είναι δική τους επιλογή και δεν αληθεύει ότι επιβάλλεται από τις οικογένειες τους και σίγουρα δεν πληρώνονται επειδή τη φοράνε, όπως υποστηρίζουν μερικές φορές τα δυτικά ΜΜΕ.

 

Δυστυχώς τα ελληνικά ΜΜΕ δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα υπόλοιπα δυτικά ΜΜΕ όταν μιλάνε ή γράφουν για τη ισλαμική θρησκεία.

 

 

Και λέμε δυστυχώς επειδή τα ελληνικά ΜΜΕ έπρεπε να διαφέρουν αρκετά από τα υπόλοιπα δυτικά ΜΜΕ και να είναι πιο ισορροπημένα γενικά όταν πρόκειται για ισλαμικά θέματα.

 

 

Αυτό το λέμε επειδή οι Έλληνες, σε αντίθεση με πολλούς δυτικούς, έχουν έρθει σε επαφή με την Ανατολή και με τους Μουσουλμάνους εδώ και αιώνες.

 

 

Οι Έλληνες έχουν ταξιδέψει στην Ανατολή πριν και μετά το Ισλάμ, έζησαν στις αραβικές χώρες, δούλεψαν εκεί, άνοιξαν επιχειρήσεις, έκαναν οικογένειες.

 

 

Σήμερα σε αρκετές χώρες του Ισλαμικού κόσμου ζουν ακόμα χιλιάδες Έλληνες, ξέρουν καλά τις ισλαμικές κοινωνίες και τις συνθήκες τους, σέβονται τις επιλογές τους και αποτελούν ένα ωραίο κομμάτι αυτών των κοινωνιών.

 

 

Με τέτοια δεδομένα δεν μπορεί κανείς να καταλάβει τη περίεργη στάση των ελληνικών ΜΜΕ απέναντι σε ένα κομμάτι της ενδυμασίας της μουσουλμάνας γυναίκας, τη μαντίλα.

 

 

Εκεί δεν φαίνεται η ελληνική ιδιαιτερότητα σχετικά με το ισλαμικό κόσμο, δεν φαίνεται πως οι Έλληνες ξέρουν καλύτερα τον ισλαμικό κόσμο και τους Μουσουλμάνους.

 

 

Δεν είναι λογικό τα ελληνικά ΜΜΕ να μιλάνε για τη μαντίλα σαν να τη ξέρουν για πρώτη φορά, λες ότι δεν ξέρουν τίποτα για το Ισλάμ.

 

 

Δεν είναι λογικό να μιλάνε για τη μαντίλα με τρόπο τελείως δυτικό, λες ότι οι Μουσουλμάνοι ανήκουν σε άλλο πλανήτη.

 

 

Δεν γίνεται να μιλάνε για τη μαντίλα ως μέσο καταπίεσης και αδικίας εις βάρος των γυναικών, ενώ οι ορθόδοξες μοναχές τη φοράνε, και πιο αυστηρά από πολλές μουσουλμάνες.

 

 

Είναι τραγικό πως ακόμα μέχρι σήμερα τα ελληνικά – και γενικά τα δυτικά ΜΜΕ – δεν μπορούν να κατανοήσουν και να χωνέψουν το γεγονός ότι σε αυτόν τον πλανήτη ζουν άλλοι άνθρωποι με διαφορετικά έθιμα και ήθη, με διαφορετικά πιστεύω και με διαφορετικές συνήθειες.

 

 

Η μαντίλα είναι γνωστή στο Ισλάμ αλλά και στο Χριστιανισμό κι αυτό φαίνεται από τις εικόνες της Παναγίας που βλέπουμε σήμερα κι είναι όλες με μαντίλα.

 

 

Είναι κακό που οι μουσουλμάνες γυναίκες το κρατάνε ακόμα αυτό;

 

 

Δεν είναι δικαίωμα τους να τη φοράνε, όπως είναι δικαίωμα στις άλλες να μη τη φοράνε;

 

 

Οι μουσουλμάνες γυναίκες φοράνε τη μαντίλα επειδή είναι δική τους επιλογή και δεν αληθεύει ότι επιβάλλεται από τις οικογένειες τους και σίγουρα δεν πληρώνονται για να τη φοράνε, όπως υποστηρίζουν μερικές φορές τα δυτικά ΜΜΕ.

 

 

Δεν βλέπουν μουσουλμάνες γυναίκες χωρίς μαντίλα;

 

Γιατί σε αυτές δεν επιβλήθηκε να τη φοράνε όπως έγινε με τις άλλες που τη φοράνε;

 

Ή μήπως δεν βρέθηκε κανείς να τις πληρώσει λεφτά;

 

 

Πότε πρόλαβαν τα ελληνικά ΜΜΕ και ξέχασαν τη μαντίλα ώστε να την παρουσιάσουν σήμερα ως αναχρονισμό και οπισθοδρόμηση;

 

 

Δεν υπάρχουν γυναίκες που διαπρέπουν σε όλο τον κόσμο και ταυτόχρονα φοράνε μαντίλα;

 

 

δεν είναι παράλογο πως παραδέχονται την κάθε παράξενη ενδυμασία στον κόσμο, θεωρώντας πως αποτελεί μέρος της διαφορετικότητας, ενώ δεν χωνεύουν τη μαντίλα με τίποτα;

 

 

Δεν είναι παράξενο πως παρουσιάζουν τις πιο παράξενες συνήθειες του κόσμου ως μέρος της παγκόσμιας κουλτούρας, ενώ τους φαίνεται παράξενη η ενδυμασία που φοράνε οι γείτονες τους;

 

 

Μήπως είναι ώρα να λογικευτούν και να σοβαρευτούν λίγο;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *