Monday, April 29, 2024
UncategorizedΕνημέρωσηΚαθημερινότηταΚαθημερινότητα

Θέματα Βιοπορισμού

Ο Προφήτης Μουχάμμαντ λέει σε ένα λόγο του: «Η δημιουργία σας στη μήτρα της μητέρας σας γίνεται για σαράντα μέρες ως σπέρμα, στη συνέχεια γίνεται ένας θρόμβος από αίμα για άλλες σαράντα μέρες, στην συνέχεια γίνεται ένα κομμάτι σάρκας για άλλες σαράντα μέρες. Ύστερα ο Αλλάχ στέλνει τον άγγελο που του δίνει ζωή και γράφει τέσσερα πράγματα: τι βιοπορισμό θα έχει, την ημερομηνία θανάτου του, τα έργα που θα πράξει, και αν είναι ευτυχισμένος ή δυστυχισμένος». Αποτελεί έναν Συμφωνημένο λόγο του Προφήτη.
رواه ابن مسعود في الصحيحين قال صلى الله عليه وسلم: (إنَّ أحدَكم يُجْمَعُ خَلْقُهُ في بطنِ أمِّه أربعينَ يومًا نطفة، ثم يكونُ علقةً مثلَ ذلك، ثم يكونُ مضغةً مثلَ ذلك، ثم يُرسلُ اللهُ تعالى إليه الملكَ فينفخُ فيه الروحَ، ويُؤمرُ بأربعِ كلماتٍ: رزقُه، وأجلُه، وعملُه، وشقيٌّ أم سعيدٌ، …) [متفق عليه].
Επειδή το θέμα του βιοπορισμού μας απασχολεί όλους, ο Προφήτης ήθελε να μας καθησυχάσει ότι τον βιοπορισμό μας τον εγγυάται ο ύψιστος Αλλάχ, οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και αγωνίας και δεν υπάρχει λόγος για αθέμιτους ανταγωνισμούς προκειμένου να εξασφαλίσουμε ένα καλό επίπεδο ζωής.
Ο Προφήτης περιγράφει ως δυστυχή τον άνθρωπο που λατρεύει το χρήμα και το έχει ως σκοπό ζωής. Λέει: «Όντως, δυστύχησε ο δούλος του δηναρίου, δυστύχησε ο δούλος του ντίρχαμ (=ένα νόμισμα)». Η αναφορά προέρχεται από το έργο του ιμάμη Μπουχάρι.
قال صلى الله عليه وسلم: (تعِس عبدُ الدينارِ ، تعِس عبدُ الدرهمِ)[البخاري].
Πολύς κόσμος έχει σήμερα ως κύριο μέλημα την αύξηση της περιουσίας του και κάθε κοσμικού αγαθού. Λέει το Κοράνι: «Σας απασχόλησε ο πόθος για τα κοσμικά αγαθά – περιουσία, οικογένεια- έως ότου επισκεφτήκατε τους τάφους» {Κοράνι. 102. 1-2}.
{أَلْهَاكُمُ التَّكَاثُرُ . حَتَّىٰ زُرْتُمُ الْمَقَابِرَ .}[التكاثر: 1-3].
Οι φόβοι του Προφήτη σχετικά με το βιοπορισμό δεν είναι οι κοινοί μας κοσμικοί φόβοι. Ο Προφήτης μάς θέλει μετριοπαθείς στις προσπάθειες μας και στις ανησυχίες μας. Εξηγεί σχετικά : «Μα Τω Αλλάχ δεν με ανησυχεί να είστε φτωχοί, αλλά με ανησυχεί αυτός ο κόσμος (τα αγαθά του) να απλωθεί σε σας όπως απλώθηκε στους προηγούμενους από σας και να ανταγωνιστείτε σε αυτόν, όπως έκαναν κι αυτοί, με αποτέλεσμα να σας καταστρέψει όπως κατέστρεψε κι εκείνους». Αυτό αναφέρεται στο έργο του ιμάμη Μπουχάρι.
(وَاللَّهِ ما الفَقْرَ أخْشَى علَيْكُم، ولَكِنِّي أخْشَى أنْ تُبْسَطَ عَلَيْكُمُ الدُّنْيَا كما بُسِطَتْ علَى مَن كانَ قَبْلَكُمْ، فَتَنَافَسُوهَا كما تَنَافَسُوهَا، وتُهْلِكَكُمْ كما أهْلَكَتْهُمْ)[صحيح البخاري].
Γενικοί κανόνες για τον βιοπορισμό
Πρώτον: Είναι ανθρώπινο να αγαπάς τον πλούτο και να μισείς την φτώχεια. Το Ισλάμ δεν αντιστέκεται σε αυτό το ανθρώπινο ένστικτο, ταυτόχρονα όμως το θέλει να είναι υπό έλεγχο και να μην ξεφεύγει από τα όρια. Από την άλλη πλευρά, το Ισλάμ δεν βλέπει καμιά αρετή στη φτώχεια και την ανέχεια. Ο Προφήτης ζητούσε από τον Αλλάχ καταφύγιο από την απιστία και τη φτώχεια.
Το Ισλάμ θέλει τους πιστούς του να μην τρέχουν με τρέλα για να μαζεύουν χρήμα, με συνέπεια αυτό να γίνει αυτοσκοπός. Δεν θέλει να μας απασχολήσει αυτό το οποίο μας έχει εγγυηθεί ο Αλλάχ (ο βιοπορισμός) από αυτό για το οποίο μας έχει πλάσει(η λατρεία). Λέει το Κοράνι: «Μα δεν δημιούργησα τα Πνεύματα και τους ανθρώπους παρά μόνο για να με λατρεύουν». {Κοράνι. 51. 65}.
 {وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنْسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ}[الذاريات: 56]
Αυτοί που πασχίζουν πολύ στον βαθμό που χάσουν κάθε μέτρο και κάθε λογική, δεν θα αποκτήσουν στο τέλος κάτι παραπάνω από όσα τους έχει γράψει αρχικά ο Αλλάχ. Λέει ο Προφήτης: «Όποιος έχει ως σκοπό την εγκόσμια ζωή, ο Αλλάχ θα του σκορπίσει τις προσπάθειες του και του τοποθετεί την φτώχεια ανάμεσα στα μάτια του και δεν θα αποκτήσει από τα αγαθά του κόσμου παρά αυτά που του έχει γράψει ο Αλλάχ. Κι όποιος έχει ως σκοπό την Ημέρα της Κρίσης, ο Αλλάχ θα του μαζέψει τις προσπάθειες και θα του φυτέψει τον πλούτο μέσα στην καρδιά του και ο κόσμος θα έρθει σ’ αυτόν – υπακούοντας- παρά την θέλησή του».  Έγκυρος προφητικός λόγος.
 في الحديث: (من كانت الدُّنيا همَّه، فرَّق اللهُ عليه أمرَه، وجعل فقرَه بين عينَيْه، ولم يأْتِه من الدُّنيا إلَّا ما كُتِب له، ومن كانت الآخرةُ نيَّتَه، جمع اللهُ له أمرَه، وجعل غناه في قلبِه، وأتته الدُّنيا وهي راغمةٌ)[صحيح].
Δεύτερον, είναι ο ίδιος ο Αλλάχ που έχει εγγυηθεί τις ζωές και τον βιοπορισμό για ό,τι έχει δημιουργήσει. Λέει το Κοράνι: Μα δεν υπάρχει καμία ψυχή-πλάσμα στην γη που να μην είναι εξαρτημένη στο βιοπορισμό της από τον Αλλάχ». {Κοράνι. 11. 6}.
 {وَمَا مِن دَابَّةٍ فِي الْأَرْضِ إِلَّا عَلَى اللَّهِ رِزْقُهَا}[هود:6]،
Λέει ο Προφήτης: «Ο Αρχάγγελος μού έχει εμπνεύσει ότι καμία ψυχή δεν θα πεθάνει προτού ολοκληρώσει τη ζωή της και να καταναλώσει όποια αγαθά είναι δικά της. Οπότε να φοβάστε τον Αλλάχ και να αναζητάτε τον βιοπορισμό σας με μετριοπάθεια». Από το έργο Σαχίχ αλ Τζάμιι.
 قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : (إنَّ رُوحَ القُدُسِ نفثَ في رُوعِي أنَّ نفسًا لَن تموتَ حتَّى تستكمِلَ أجلَها، وتستوعِبَ رزقَها، فاتقوا الله وأجملوا في الطلب)[صحيح الجامع].
Τρίτον, ο βιοπορισμός είναι εγγυημένος, αλλά οι προσπάθειες είναι απαραίτητες. Σε κανέναν άνθρωπο, σε κανένα ζώο, δεν έρχονται τα αγαθά στο σπίτι χωρίς κόπο και προσπάθεια.
Λέει το Κοράνι: «Κι όποτε ολοκληρωθεί η προσευχή να σκορπιστείτε στη γη για να επιδιώξετε το βιοπορισμό σας από ό,τι σας χαρίζει ο Ύψιστος Αλλάχ». Κοράνι. 62.10.
قال تعالى: {فَانتَشِرُوا فِي الأَرْضِ وَابْتَغُوا مِنْ فَضْلِ اللَّهِ}[الجمعة:10]
Οπότε, χρειάζεται προσπάθεια και δουλειά με στήριξη στον Αλλάχ. Λέει ο Προφήτης: «Εάν βασίζεστε στον Αλλάχ με αληθινή πρόθεση και πίστη, θα σας χαρίζει αγαθά όπως κάνει με τα πουλιά: φεύγουν το πρωί αδύναμα από την πείνα και επιστρέφουν το βράδυ χορτασμένα», όπως περιγράφεται στο έργο του ιμάμη αλ Τίρμιδι.
 في الحديث: (لو أنكم تتوكلون على الله حقَّ توكُّله؛ لرزقكم كما يرزق الطيرَ: تغدو خماصًا، وتروح بطانًا)[صحيح الترمذي].
Λέει ο Ούμαρ μπιν αλ Χαττάμπ, δεύτερος χαλίφης: «Ο ουρανός δεν βρέχει χρυσό ούτε ασήμι».
Τέταρτον, και ο πλούτος και η φτώχεια είναι δοκιμασία. Λέει το Κοράνι: «Όσον αφορά τον άνθρωπο, αυτός, όταν ο Κύριος του τον δοκιμάσει χαρίζοντας του πλούτη και καλοπέραση, τότε λέει με υπερηφάνεια: ‘ο Κύριός μου με έχει τιμήσει’. Κι όταν τον δοκιμάσει περιορίζοντας τον βιοπορισμό του, τότε λέει απελπισμένος: ‘ο Κύριος μου με εξευτέλισε’». {Κοράνι. 89. 15-17}.
 {فَأَمَّا الْإِنسَانُ إِذَا مَا ابْتَلَاهُ رَبُّهُ فَأَكْرَمَهُ وَنَعَّمَهُ فَيَقُولُ رَبِّي أَكْرَمَنِ . وَأَمَّا إِذَا مَا ابْتَلَاهُ فَقَدَرَ عَلَيْهِ رِزْقَهُ فَيَقُولُ رَبِّي أَهَانَنِ }[الفجر:15- 17]
Αναφέρει επίσης: «… και σας δοκιμάζουμε με το καλό και το καλό ως εξέταση». {Κοράνι 21. 35}.
وقال: {وَنَبْلُوكُمْ بِالشَّرِّ وَالْخَيْرِ فِتْنَةً}[الأنبياء:35]
Ο Προφήτης Σολομών, όταν ο Αλλάχ του χάρισε την βασιλεία και τον πλούτο είπε: «Αυτά είναι χάρη από τον Κύριό μου να δει αν θα είμαι ευγνώμων ή αχάριστος απέναντι του». {Κοράνι. 27. 40}.
{قَالَ هَٰذَا مِن فَضْلِ رَبِّي لِيَبْلُوَنِي أَأَشْكُرُ أَمْ أَكْفُرُ}[النمل:40].
Πέμπτον, η ευτυχία δεν περιορίζεται μόνο στο χρήμα και στα υλικά αγαθά. Πολλοί πλούσιοι έχουν όλα τα αγαθά αλλά δεν κατέχουν την ευτυχία, για διάφορους λόγους.
Τέλος, εάν έχεις περιορισμένο βιοπορισμό, να μην σκέφτεσαι ποτέ να τον αναζητάς με αθέμιτους τρόπους.
Λέει ο Προφήτης: «Εάν αργήσει ο βιοπορισμός σε κάποιον από σας, αυτό μην τον ωθήσει στο να τον αναζητήσει με αθέμιτες πράξεις και αμαρτίες. Γιατί αυτά που έχει ο Αλλάχ δεν αποκτούνται παρά μόνο με την υπακοή σε Αυτόν». Από το έργο Σαχίχ αλ Τζάμιι.
(اتقوا الله وأجملوا في الطلب، ولا يحملن أحدكم استبطاء الرزق أن يطلبه بمعصية الله؛ فإن الله تعالى لا ينال ما عنده إلا بطاعته)[ صحيح الجامع].
Ο Προφήτης προειδοποιεί όσους σκέφτονται παράνομους τρόπους απόκτησης χρήματος. Λέει σχετικά:
«Δεν υπάρχει περίπτωση να αποκτά ένας δούλος αθέμιτο ποσό,
και να βρει ευλογία σ’αυτό.
Και αποκλείεται να ξοδέψει ένα μέρος του σε φιλανθρωπία και να γίνει δεκτό.
Κι εάν το αφήσει στην άκρη, θα είναι απόθεμά του στην Κόλαση». Στο έργο του Ιμάμη Άχμαντ.
 (لا يكسب عبد مالا من حرام فينفق منه فيبارك له فيه، ولا يتصدق به فيقبل منه، ولا يتركه خلف ظهره إلا كان زاده إلى النار)[رواه أحمد في مسنده بسند صحيح].