Friday, April 19, 2024
Παιδιά

Ισλαμικά Μαθήματα για Παιδιά – Οι άγγελοι

[ 07.02.2013 ] 

Διαβάστε με προσοχή το παρακάτω κείμενο και απαντήστε στις ασκήσεις δραστηριότητες που ακολουθούν. 

Οι άγγελοι είναι ένα ιδιαίτερο δημιούργημα του Αλλάχ. Στα αραβικά ονομάζονται Μαλάϊκα.

Οι άγγελοι δημιουργήθηκαν για να λατρεύουν, δοξάζουν και να υπηρετούν τον Αλλάχ.

Είναι φτιαγμένοι από Νούρ, δηλαδή θεϊκό φώς.

Είναι αγνοί και δεν μπορούμε να τους δούμε. Οι άγγελοι δεν αμαρτάνουν, δεν τρώνε ούτε πίνουν όπως εμείς οι άνθρωποι, πάντα εκπληρώνουν το καθήκον τους, δεν αμαρτάνουν και δεν δείχνουν ποτέ ανυπακοή προς τον Αλλάχ. Δεν είναι ούτε αρσενικοί ούτε θηλυκοί. Ενώ δεν έχουν οικογένειες και παιδιά.

Οι άγγελοι δημιουργήθηκαν πολύ πριν τη δημιουργία του Αδάμ. Δεν πεθαίνουν και μπορούν να πάρουν διάφορες μορφές, ακόμα και τη μορφή ανθρώπου. Κανείς εκτός από τους Προφήτες δεν γνωρίζει την πραγματική τους μορφή.

Γνωρίζουμε ωστόσο πως έχουν τεράστια φτερά. Κάποιοι έχουν δύο και άλλοι παραπάνω. Ωστόσο και πάλι δεν γνωρίζουμε τι είδους μορφή έχουν αυτά τα φτερά.

Κανείς δεν γνωρίζει τον αριθμό των αγγέλων.

Ανάμεσα σε αυτούς τη μεγαλύτερη θέση έχει ο Τζιμπραίλ (Γαβριήλ). Ο Γαβριήλ είναι ο άγγελος του Ουάχι, της αποκάλυψης. Έφερε τα βιβλία και τους νόμους του Αλλάχ στους ανθρώπους. Μερικές φορές αποστέλλεται από τον Αλλάχ για την τιμωρία των ανυπάκουων

Ο Ιζραήλ είναι ο άγγελος του θανάτου, παίρνει δηλαδή τις ψυχές των ανθρώπων όταν αυτοί πεθάνουν και είναι ο πρώτος άγγελος που θα δούμε. Ο Ιζραήλ είναι παρηγοριά για τους πιστούς αφού τους δίνει τα καλά νέα για τον Παράδεισο ( Τζάννα). Αλλά είναι τρομακτικός για τους άπιστους, χωρίς έλεος και πολύ σκληρός μαζί τους.

Ο Ισραφίλ έχει λάβει την εντολή να φυσήξει το Σούρ ( την ουράνια “σάλπιγγα”) η οποία θα κάνει το σύμπαν και όλα τα δημιουργήματα να καταστραφούν. Τότε ο Αλλάχ θα δώσει εντολή να φυσήξει για δεύτερη φορά και όλα τα πλάσματα θα έρθουν πίσω στη ζωή και έτσι θα αρχίσει η Ώρα της Κρίσεως.

Ο Μικαήλ είναι ο άγγελος που φέρνει τη βροχή και κάνει τα φυτά, τα δέντρα κτλ να μεγαλώνουν. Είναι επίσης υπεύθυνος για τον καιρό και για τις παροχές σε ανθρώπους και ζώα.

Ο Ριντουάν είναι ο φύλακας του παραδείσου και είναι ο πιο όμορφος άγγελος. Ενώ ο Μάλικ είναι ο φύλακας της Κόλασης ( Τζαχάναμ) και είναι ιδιαίτερα τρομακτικός. Δεν έχει έλεος, δε δείχνει συμπόνοια και είναι επιφορτισμένος με την τιμωρία αυτών που βρίσκονται στην Κόλαση.
Ο Μούνκαρ και ο Νακίρ είναι οι δύο άγγελοι που κάνουν ερωτήσεις στους νεκρούς στον τάφο τους. Ρωτάνε για τον Αλλάχ, και τη θρησκεία τους και για τις γραφές τους.

Κάθε άνθρωπος συνοδεύεται από δύο άγγελους, τον Κιραμάν και Κατιμπιν. Ο ένας κάθεται στον δεξί του ώμο και ο άλλος στον αριστερό.
Ο άγγελος στα δεξιά γράφει ότι καλό πράττουμε και ο άγγελος στα αριστερά γράφει οτιδήποτε κακό. Τα δεδομένα που καταγράφουν για τον καθένα μας θα παρουσιαστούν μπροστά στον Αλλάχ κατά την Ημέρα της Κρίσεως.

Ο Μουλχίμ είναι ο άγγελος της καθοδήγησης. Κάθε μουσουλμάνος συνοδεύεται από αυτό και λαμβάνει παρότρυνση να κάνει το καλό.

Υπάρχουν και άλλοι πολλοί άγγελοι που τα ονόματά τους είναι γνωστά μόνο στον Αλλάχ.

Οι μουσουλμάνοι είμαστε υποχρεωμένοι να πιστεύουμε σε όλους τους αγγέλους του Αλλάχ και τυχόν απιστία σε αυτόν τον τομέα ισοδυναμεί με απιστία στο Ισλάμ στο σύνολό του.

Ασκήσεις – Δραστηριότητες

1.Κυκλώστε το σωστό μεταξύ των υπογραμμισμένων λέξεων.

Οι άγγελοι είναι φτιαγμένοι από φώς / νερό.

Οι άγγελοι μπορούν/ δε μπορούν να παρακούσουν τον Αλλάχ.

Οι άγγελοι είναι/δεν είναι θηλυκοί ή αρσενικοί.

Οι άγγελοι δημιουργήθηκαν πριν/ μετά τον Αδάμ.

Ο Αλλάχ δημιούργησε μερικούς/αμέτρητους αγγέλους.

Ο Γαβριήλ είναι ο άγγελος της αποκάλυψης/του θανάτου.

Ο Ριντουαν/Μουλχίμ είναι ο φύλακας του Παραδείσου.

Ο Μούνκαρ και Νακιρ / ο Κιραμαν και Κατιμπιν κάνουν ερωτήσεις στους νεκρούς στον τάφο.
2.Γιατί ο Αλλάχ δημιούργησε τους Αγγέλους; Αναφέρετε τουλάχιστον 2 λόγους.

3.Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των αγγέλων. (πχ. Δεν τρώνε)

4.Αναφέρετε τα ονόματα μερικών αγγέλων και το έργο με το οποίο είναι επιφορτισμένοι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *