Thursday, April 18, 2024
Αρθρα - Απόψεις

Ισλαμική Οικονομική Επιστήμη – 1

Ο ακρογωνιαίος λίθος της ισλαμικής οικονομίας είναι ένα σύστημα επιχειρηματικών αλληλεπιδράσεων ελεύθερων από τοκογλυφία, η οποία θεωρείται ισχυρή αμαρτία στο Ισλάμ .

 

Μερικοί άνθρωποι αναρωτιούνται γιατί η θρησκεία του Ισλάμ έχει το δικό της οικονομικό σύστημα .Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται οι αμύητοι είναι πως το Ισλάμ δεν είναι όπως πολλές άλλες θρησκείες οι οποίες περιορίζονται μόνο στο να εστιάζουν στις διαστάσεις της σχέσης του ανθρώπου με το θεό .Το Ισλάμ αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα ζωής που καθοδηγεί το ανθρώπινο είδος σε κάθε σφαίρα του βίου.

 

 

Η ισλαμική οικονομική επιστήμη έχει ένα γερό θεμέλιο στο ιερό Κοράνι και στη Σούνα του Προφήτη. Αντιθέτως με άλλα οικονομικά συστήματα, η ισλαμική οικονομική επιστήμη δεν υπάρχει μόνο στη θεωρία .Μάλιστα, ο ίδιος ο Προφήτης την εδραίωσε στη Μεδίνα .

 

Ο ακρογωνιαίος λίθος της ισλαμικής οικονομίας είναι ένα σύστημα  επιχειρηματικών αλληλεπιδράσεων ελεύθερων από τοκογλυφία, η οποία θεωρείται ισχυρή αμαρτία στο Ισλάμ .

 

Η τοκογλυφία καταστρέφει τον ίδιο τον σκοπό της ισλαμικής οικονομολογίας  η οποία στοχεύει στην ηθική ανάπτυξη, προωθώντας την ενότητα ,την κοινωνική δικαιοσύνη, τη δίκαιη και έντιμη κατανομή, τη διακίνηση του πλούτου και εφοδιάζοντας τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες .

 

Ζωτικής σημασίας για την ισλαμική οικονομία είναι η οικονομική δικαιοσύνη να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ διαφορετικών οικονομικών τάξεων της κοινωνίας και να θέσει τα θεμέλια για έναν καλύτερο κόσμο. Για να το  εξασφαλίσει αυτό ,το Ισλάμ έχει θέσει ως υποχρεωτικό σε κάθε μουσουλμάνο (του οποίου το ετήσιο εισόδημα υπολογίζεται πάνω από 85 γραμμάρια χρυσού) να δίνει το 2.5% του πλούτου του σε φιλανθρωπίες .Πρόκειται για το αποκαλούμενο «Ζακατ» στο Ισλάμ. Το σύστημα του Ζακατ αποτελεί την καλύτερη επιλογή όχι μόνο για τους μουσουλμάνους αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα της οικονομικής ανισότητας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *