Thursday, April 25, 2024
UncategorizedΚαθημερινότητα

Κάποια καλή πράξη θα βρεις να κάνεις…

Λέει ο Προφήτης ειρήνη σ, αυτόν: ο κάθε μουσουλμάνος οφείλει να προσφέρει μια ελεημοσύνη.

Είπε κάποιος: εάν δεν βρει;

Απάντησε ο Προφήτης: τότε μπορεί να εκτελεί εργασία, να ωφελείται ο ίδιος και να βοηθάει τους άλλους.

Λέει ο άλλος: κι αν δεν μπορεί;

Απαντάει ο Προφήτης: βοηθάει τους έχοντες ανάγκη..

Λέει ο άλλος: εάν δεν καταφέρει;

Απαντάει ο Προφήτης: καθοδηγεί τους άλλους σε καλές πράξεις…

Λέει ο άλλος: εάν δεν το πράξει;

Απαντάει ο Προφήτης: απέχει από το κακό. Αυτό αποτελεί ελεημοσύνη από μόνο του.

حديث أبي موسى الأشعري أن النبي ﷺ قال: على كل مسلم صدقة قال: أرأيت إن لم يجد؟ قال: يعمل بيديه فينفع نفسه ويتصدق قال: أرأيت إن لم يستطع؟ قال: يعين ذا الحاجة الملهوف قال: أرأيت إن لم يستطع، قال: يأمر بالمعروف أو الخير. قال: أرأيت إن لم يفعل؟ قال: يمسك عن الشر، فإنها صدقة[1].

Αυτό το χαντίθ του Προφήτη, είναι πολύ σημαντικό. Γιατί εξηγεί σε όλους μας πως πρέπει να αναζητούμε κάθε μέρα την καλοσύνη και την κοινωνική προσφορά.

Παρατηρούμε καταρχήν πως όλες οι πράξεις που ανέφερε ο Προφήτης είναι στην ουσία, κοινωνική προσφορά. Καμία από αυτές δεν είναι μια σκέτη προσωπική λατρεία, όπως, η προσευχή ή η νηστεία.

Για φανταστείτε εδώ μια ολόκληρη κοινωνία της οποίας τα περισσότερα μέλη προσφέρουν και βοηθάνε τους αδύναμους και τους έχοντες ανάγκη. Πόσο ευτυχισμένη θα είναι άραγε…

Ο Προφήτης, ειρήνη σ, αυτόν, δίνει πολλές εναλλακτικές επιλογές σε όσους θέλουν να προσφέρουν στην κοινωνία, ώστε να μην μείνει κανείς έξω. Ο καθένας μπορεί κάτι να προσφέρει.

Στο τέλος ο Προφήτης, ειρήνη σ, αυτόν, τοποθετεί μια δικλείδα ασφαλείας ώστε αυτοί που δεν μπορούν να προσφέρουν κάτι στην κοινωνία να μην στραφούν στην αρνητική πλευρά και την βλάψουν.

Η αποχή από κάθε αρνητική πράξη αποτελεί καλοσύνη. Είναι τόσο γενναιόδωρο το Ισλάμ που δίνει αμοιβή, όχι μόνο σ, αυτούς που προσφέρουν στην κοινωνία τους, αλλά ακόμα και σ, αυτούς που διατηρούν την κοινωνική ειρήνη με την αποχή τους από τις βλαβερές πράξεις.