Sunday, April 28, 2024
Ερμηνεία

Μετανιώνουμε προσωρινά … Ο Αλλάχ συγχωρεί πάντα

Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής μας βρίσκουμε τους εαυτούς μας κατά καιρούς χωρίς ελπίδα λόγω των αμαρτιών μας. Αποθαρρυνόμαστε τότε και δε βρίσκουμε τη δύναμη να μετανιώσουμε. Αρχίζουμε να χάνουμε πίστη στον Αλλάχ και σκεφτόμαστε ότι είμαστε πολύ βαθιά για να μετανιώσουμε.

Το επόμενο βήμα είναι να αρχίσουμε να αμελούμε τις καλές μας πράξεις. Τελικά σκεφτόμαστε πως φτάνουμε σε ένα σημείο μη – επιστροφής και δε μπορούμε να λάβουμε καθοδήγηση εξαιτίας των αμαρτιών μας.

 

Η γιατρειά για όλα τα παραπάνω είναι η εξής φράση από το Κοράνι:

Ουα ίννι λαγαφάρουν λιμαν ταμπα ουα αμανα ουα αμιλα σααλιχαν θουμμα αχταντα.
Αλλά χωρίς αμφιβολία Είμαι (επίσης) Εκείνος που συγχωρεί ( επανειλημμένα) όποιον μετάνιωσε και πίστεψε , κι έκανε αγαθά έργα και έπειτα είναι έτοιμος να πάρει την αληθινή οδηγία. 20:82

Στο ξεκίνημα του εδαφίου χρησιμοποιείται έμφαση δυο ειδών για να καταδειχτεί η σημασία του εδαφίου. Αρχικά χρησιμοποιείται η λέξη ίννα που σημαίνει χωρίς αμφιβολία και έπειτα το λα μπροστά από τη λέξη γαφαρουν ( είναι το λα της έμφασης)  που φανερώνει μια σημασία παρόμοια με το ίννα.

Ο Αλλάχ αναφέρεται στον Εαυτό Του σαν Γαφάρ σε μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων. Έτσι καταδεικνύεται πως ο Αλλάχ πάντα και αδιάκοπτα παραβλέπει τα σφάλματα και συγχωρεί.

Αφού αναφερθεί πως ο Αλλάχ είναι Γαφάρ, μας εξηγεί την συγχώρεσή Του( προς ποιούς είναι Γαφάρ): Ταμπ ( αυτός που έχει κάνει τάουμπα), αμαν ( αυτός που έχει πιστέψει) και αμαλ ( αυτός που κάνει μια πράξη).

Τελειώνει το άγια αναφέροντας πως αυτοί που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά είναι εκείνοι που έχουν καθοδηγηθεί.

Το έλεος του Αλλάχ είναι τέτοιο που θα μπορούσε να μας συγχωρέσει όσο και αν έχουμε αμαρτήσει. Αν και Του υποσχόμαστε πως θα σταματήσουμε, πολλές φορές εμμένουμε στις μάταιες επιθυμίες μας και ο Αλλάχ συνεχίζει να μας συγχωρεί.

Είθε ο Αλλάχ να μας δώσει τη δυνατότητα να γίνουμε καλύτεροι μουσουλμάνοι, που θα υπηρετούμε τη θρησκεία Του με όσες δυνατότητες έχουμε. Είθε να μας δώσει τη δυνατότητα να στρεφόμαστε σε αυτόν με ειλικρινή μετάνοια, με μια γερή καρδιά αφιερωμένη στην πίστη και λατρεία Του, πράξεις που θα μας ωφελήσουν στην Επόμενη Ζωή και καθοδήγηση που μας δείχνει το δρόμο σε αυτή και την επόμενη ζωή.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *