Friday, April 19, 2024
Γενικά άρθρα

Μηνύματα Αγάπης στο Κοράνι και το Ευαγγέλιο

Διαβάζοντας τα ευαγγέλια και το κοράνιο, ανακαλύπτουμε καταπληκτικά μηνύματα αγάπης που τα χρειάζεται η ανθρωπότητα σε όλες τις εποχές, πιο πολύ όμως στις μέρες μας λόγω της μεγάλης πνευματικής πενίας


Ο απεσταλμένος του Θεού Μουχάμαντ και οι πιστοί μουσουλμάνοι πιστεύουν στο Θεό, στους αγγέλους, στους απεσταλμένους του Θεού που ήρθαν πριν από το Μουχάμαντ και στις γραφές των απεσταλμένων αυτών. Λένε: δεν διακρίνουμε καμία διαφορά μεταξύ των απεσταλμένων του Κυρίου. Ακούσαμε το λόγο του Θεού  και υπακούσαμε. Συγχώρησε, Κύριε, τις αμαρτίες μας. Σε Σένα θα επιστρέψουμε και θα μας κρίνεις. Ελ- Μπάκαρα άγιατ 285.

Αυτό το εδάφιο από το κοράνιο ορίζει την πίστη κάθε μουσουλμάνου. Έτσι, η πίστη του μουσουλμάνου στον απεσταλμένο του Θεού Ιησού Χριστό και στο ευαγγέλιο είναι απαράβατος όρος για να αυτοαποκαλείται κανείς μουσουλμάνος.

Διαβάζοντας τα ευαγγέλια και το κοράνιο, ανακαλύπτουμε καταπληκτικά μηνύματα αγάπης που τα χρειάζεται η ανθρωπότητα σε όλες τις εποχές, πιο πολύ όμως στις μέρες μας λόγω της μεγάλης πνευματικής πενίας.

Θα ήθελα να σταθώ σε μερικά από τα μηνύματα αυτά.
Στη σούρα Ελ-Μάιντα, άγιατ  8, ο Θεός απευθύνεται στους πιστούς ζητώντας τους να μη ψευδομαρτυρήσουν και να μην παρασυρθούν από την αντιπάθειά τους προς κάποιο άτομο και το αδικήσουν. Ένας πιστός που φοβάται το Θεό είναι πάντα δίκαιος. Ο Θεός γνωρίζει καλά κάθε πράξη του ανθρώπου.

Στη σούρα Φούσσιλατ, άγιατ 34 και 35, διαβάζουμε:
Επιδείξτε καλοσύνη ακόμη και απέναντι στους εχθρούς σας και θα δείτε ότι με τη σωστή συμπεριφορά σας, αυτοί θα γίνουν στενοί σας σύμμαχοι.  

Και στην σούρα αλ-Ιμράν, άγιατ 133 και 134, διαβάζουμε:
Σπεύδετε στη συγχώρηση του Θεού από τις αμαρτίες σας. Σπεύδετε στον απέραντο παράδεισο που προορίζεται γι’ αυτούς που φοβούνται τον Κύριο, βοηθούν τους ανθρώπους, συγκρατούν το θυμό τους και συγχωρούν τους άλλους. Και να ξέρετε πως ο Θεός αγαπά τους ανθρώπους που επιδεικνύουν καλοσύνη ακόμη και απέναντι σε όσους τους έκαναν κακό. 

Στο ευαγγέλιο του Ματθαίου διαβάζουμε:
38 «Ακούσατε ό,τι ειπώθηκε: Οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος 39 Εγώ όμως σας λέω να μην αντισταθείτε στον κακό άνθρωπο. αλλά σε όποιον σε χαστουκίζει στη δεξιά πλευρά του σαγονιού σου, στρέψε του και την άλλη.

Επίσης, στο ευαγγέλιο του Λουκά διαβάζουμε:
27 «Αλλά σε εσάς λέω, που ακούτε: αγαπάτε τους εχθρούς σας, κάνετε καλό σε αυτούς που σας μισούν, 28 ευλογείτε αυτούς που σας καταριούνται, προσεύχεστε για αυτούς που σας βλάπτουν. 29 Σε όποιον σε χτυπά στη μια πλευρά του σαγονιού σου στρέφε και την άλλη και αυτόν που σου παίρνει το πανωφόρι, μην τον εμποδίσεις να πάρει και το πουκάμισο.

Ο θείος λόγος του κορανίου δεν απαιτεί από μας να αγαπήσουμε τους εχθρούς, αλλά ούτε και όσους δεν είναι εχθροί μας, διότι η αγάπη, η συμπάθεια και η αντιπάθεια είναι αισθήματα πέρα από τον έλεγχο του ατόμου. Αυτό που μπορεί και οφείλει να ελέγχει κάθε άνθρωπος είναι η συμπεριφορά του.

Παροτρύνει τον άνθρωπο να συγκρατεί τον θυμό του και να συγχωρεί όσους του κάνουν κακό. Στην περίπτωση που επιμένει να δικαιωθεί, το δίκαιο του δεν χάνεται. Δύο ιστορίες από τους πρώτους ισλαμικούς αιώνες είναι χαρακτηριστικές.

Η πρώτη ιστορία διαδραματίστηκε στην Αίγυπτο.
Σε έναν αγώνα ιπποδρομίας, ένας χριστιανός Αιγύπτιος νίκησε το γιο του μουσουλμάνου κυβερνήτη της Αιγύπτου. Ο νεαρός μουσουλμάνος  που έχασε τον αγώνα θύμωσε και χαστούκισε το χριστιανό πολίτη.

Ο πολίτης δεν ήθελε να γυρίσει τον άλλο μάγουλο για να τον χαστουκίσει, αλλά ήθελε να δικαιωθεί. Έτσι, ζήτησε από τον χαλίφη να τον δικαιώσει. Ο χαλίφης ζήτησε να φέρουν το νεαρό μουσουλμάνο και γιο του κυβερνήτη και ζήτησε από τον απλό Αιγύπτιο πολίτη να τον χαστουκίσει δημόσια, όπως και έγινε.

Η άλλη ιστορία διαδραματίστηκε στην εποχή του Προφήτη Μυοχάμαντ. Ο πιο αγαπημένος σύντροφος του, ο Αμπού Μπακρ, είχε ένα φτωχό συγγενή, στον οποίο έδινε κάθε μήνα ένα βοήθημα. Μία μέρα, αυτός ο φτωχός συγγενής συκοφάντησε την κόρη του Αμπού Μπακρ. Όταν οι συκοφαντίες έφθασαν στα αυτιά του, θύμωσε και ορκίστηκε να διακόψει την παροχή του βοηθήματος.

Μερικές μέρες αργότερα, ο Προφήτης φώναξε τον Αμπού Μπακρ και του διάβασε το εδάφιο του κορανίου που λέει:
Σπεύδετε στην συγχώρηση του Θεού από τις αμαρτίες σας. Σπεύδετε στον απέραντο παράδεισο που προορίζεται για αυτούς που φοβούνται τον Κύριο, βοηθούν τους ανθρώπους, συγκρατούν τον θυμό τους και συγχωρούν τους ανθρώπους. Να ξέρετε όμως πως ο Θεός αγαπά τους ανθρώπους που επιδεικνύουν καλοσύνη ακόμη και απέναντι σε όσους τους έκαναν κακό.

Ο Προφήτης Μουχάμαντ είπε στον Αμπού Μπακρ: όπως θα ήθελες να σε συγχωρέσει ο Θεός, έτσι και εσύ πρέπει να συγχωρέσεις τους άλλους. Τα μάτια του Αμπού Μπακρ βούρκωσαν. Συγχώρησε τον άνθρωπο που συκοφάντησε την κόρη του και συνέχισε να του δίνει το βοήθημα.
Το Ισλάμ, όπως κάθε θρησκεία, έχει κώδικα συμπεριφοράς απέναντι στους άλλους ανθρώπους. Η τήρηση του κώδικα σωστής συμπεριφοράς είναι αυτό που χρειάζεται η κοινωνία.

Dr. T. Jaber.

 

One thought on “Μηνύματα Αγάπης στο Κοράνι και το Ευαγγέλιο

  • Καταρχάς δεν συγκρίνεται το ιερό Κοράνι με τα ευαγγέλια. Το Κοράνι είναι ο άκτιστος Λόγος του Θεού, ενώ αυτά τα ευαγγέλια είναι διηγήσεις και βιογραφίες της ζωής του Προφήτη Ιησού (Ειρήνη σε αυτόν) που τα έχουν συντάξει άγνωστοι άνθρωποι μετά την ανάληψη του από τον Παντοδύναμο Θεό. Το ιερό Ευαγγέλιο που αποκαλύφθηκε στον Ιησού έχει χαθεί ή το έχουν καταστρέψει για να σβήσουν τελείως την αληθινή διδασκαλία του Ιησού Χριστού! Διαβάζοντας κανείς προσεκτικά αυτά τα ψευδοευαγγέλια μπορεί να βρει λίγες μόνο αλήθιες, για αυτό καλύτερα να μην τα προβάλλουμε σαν ιερά βιβλία συγκρήσιμα με τον αληθινό λόγο του Θεού στο ιερό Κοράνι!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *