Thursday, March 28, 2024
Προσωπικότητες

Μουάδ Μπιν Τζαμπαλ

Το Ισλάμ έχει αναδείξει αξιόλογες προσωπικότητες, οι οποίες έχουν αλλάξει τη ροή της ιστορίας με την ενάρετη ζωή και την ευλάβεια τους… Ο Μουάδ μπιν Τζάμπαλ υπήρξε ο πιο ειδήμων από τους μουσουλμάνους για το θεμιτό και το αθέμιτο.

Όταν οι 70 Ανσάρ   έδιναν την δεύτερη τους δέσμευση στον Προφήτη, τη γνωστή ως  δέσμευση της «Αλ-Ακαμπα», ήταν ανάμεσα τους κι ένας νεαρός πολύ χαρισματικός, αυτός ήταν ο Μουάδ μπιν Τζάμπαλ.

Έτσι, ο Μουάδ ήταν από τους πρώτους που ασπάστηκαν το Ισλάμ..
Δεν έλλειπε από κανένα γεγονός που συνέβη με τον Προφήτη, είχε όμως και ένα άλλο πιο σημαντικό προσόν, την πληθώρα γνώσεων για την ισλαμική νομοθεσία..

Μια μαρτυρία του Προφήτη για τον Μουάδ ήταν πολύ χαρακτηριστική:  ο πιο γνώστης από το έθνος μου σε θέματα θεμιτού και αθέμιτου είμαι ο Μουάδ μπιν Τζάμπαλ..
Όταν ο Προφήτης τον έστειλε στη Γεμμένη, τον ρώτησε τα εξής:
– Με ποιους νόμους θα κρίνεις στις διαφορές ανάμεσα στον κόσμο;
– Με το Κοράνιο, απαντά ο Μουάδ..
– Κι αν δεν βρεις την λύση- στο Κοράνιο;
– Με την Παράδοση του Προφήτη, απαντά ο Μουάδ.
– Και αν δεν βρεις εκεί;
– Ψάχνω για λύση με βάση τις γνώσεις μου, με όλες τις δυνάμεις μου.
Το πρόσωπο του Προφήτης έλαμψε για την απάντηση και  τη σχολίασε: – – Δόξα τον Θεό που καθοδήγησε τον απόστολο του Προφήτη(Μουάδ) σε ό,τι ικανοποιεί τον Προφήτη.

Ο Μουάδ που ακολουθούσε το Κοράνιο και την Παράδοση, δεν είχε έλλειψη από πλευράς έρευνας και σκέψης,  με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει καίρια τις διάφορες περιστάσεις.

Πολλές ιστορικές πηγές αναφέρουν τα εξής:

Καθόταν ο Μουάδ- στο τζαμί, μαζί με άλλους μεγαλύτερούς του, ήταν ήρεμος και δεν μιλούσε πολύ, αλλά όταν οι άλλοι είχαν διαφωνίες

κατέφευγαν σε αυτόν να κρίνει τις διαφορές τους και όταν μιλούσε, όλοι τον άκουγαν προσεχτικά. Και παρόλο που ήταν απλός και αγαπητός άνθρωπος, δεν τολμούσε κανείς να του  μιλήσει λόγω σεβασμού και αξιοπρέπειας.

Ο Ομάρ, ο δεύτερος χαλίφης, τον ρωτούσε για την γνώμη του σε πολλές υποθέσεις, και μάλιστα έλεγε σχετικά με κάποιες δυσχέρειες για τις οποίες ζήτησε την άποψη του:
Αν δεν ήταν ο Μουάδ παρών, θα χανόταν ο Ομάρ.

 

Σε αυτήν τη θέση είχε εδραιωθεί, και μάλιστα ήταν λιγότερο από 30 χρονών..
Ο Μουάδ ήταν εξαιρετικά φιλάνθρωπος ό,τι του ζητούσαν το έδινε με ιδιαίτερη χαρά, μέχρι που ξόδεψε όσα χρήματα είχε…
Όταν ο Προφήτης πέθανε, ο Μουάδ ήταν στη Υεμένη. Είχε πάει εκεί για να  μεταλαμπαδεύσει τις  διδασκαλίες του Ισλάμ στους κατοίκους.
O Μουάδ επέστρεψε από την Υεμένη, στο χαλιφάτο του Αμπού Μπάκρ. Ο Ομάρ έμαθε ότι έχει αποκτήσει μια περιουσία, έτσι πρότεινε στον Αμπού Μπάκρ να του πάρει τα μισά. Ο Ομάρ δεν περίμενε για πολύ, πήγε στο σπίτι του Μουάδ και του έκανε την πρότασή του. Ο Μουάδ που ποτέ δεν είχε αποκτήσει ούτε το παρά μικρό ποσό από αθέμιτη πηγή, συζήτησε την πρόταση του Ομάρ και την αρνήθηκε, αυτός τον άφησε και έφυγε.
Την άλλη μέρα, ο Μουάδ έτρεξε προς το σπίτι του Ομάρ, μόλις τον είδε τον αγκάλιασε κλαίγοντας..
– Με είδα χθες να βρίσκομαι σε μια δίνη νερού, φοβόμουνα μήπως πνιγώ, μέχρι που ήρθες και με έσωσες Ομάρ, είπε ο Μουάδ:
Οι δύο τους πήγαν στον Αμπού Μπάκρ. Ο Μουάδ ζήτησε από τον χαλίφη να του πάρει τα μισά του λεφτά, αλλά ο Αμπού Μπάκρ δεν αποδέχτηκε την πρόταση.
– Δε σου παίρνω τίποτα, λέει ο Αμπού Μπάκρ.
– Τώρα είναι θεμιτό, (να τα κρατήσει όλα)σχολίασε ο Ομάρ.
Η ευσέβεια του Αμπού Μπάκρ δε θα άφηνε ούτε μια δεκάρα στον Μουάδ εάν είχε αποκτήσει το παρά μικρό από αθέμιτη πηγή, αλλά εφόσον η περιουσία του είχε καθαρά θεμιτές πηγές, θα ήταν άδικο να του την στερήσει.
Αλλά ούτε ο Ομάρ αδικούσε τον Μουάδ με κάποια καχυποψία, ήταν η ευσέβεια του που επιθυμούσε την αδιάψευστη  απόδειξη της θεμιτότητας…

Ο Μουάδ ταξίδεψε στην Συρία, εκεί έζησε με τους κατοίκους της, τους έμαθε το Ισλάμ, κι όταν ο διοικητής της ο Αμπού Ουμπαϊντα πέθανε, ο Μουάδ διορίστηκε ως νέος διοικητής. Μερικούς μήνες αργότερα πέθανε κι αυτός.
Μαθήματα από το Προφήτη:
Ο Προφήτης λέει στο Μουάδ:
– Ω! Μουάδ, σου ορκίζομαι ότι σε συμπαθώ, να μην ξεχάσεις μετά από κάθε προσευχή να λες: Θεέ μου βοήθα με να σε μνημονεύω, να σε δοξάζω, να σε λατρεύω σωστά .
Είναι η αλήθεια την οποία αγνοεί πολύς κόσμος, ότι χωρίς τη βοήθεια του Αλλάχ, δε θα μπορούσε κανείς να είναι ενάρετος και πιστός. Ο Μουάδ έμαθε καλά το δίδαγμα.
Σε άλλο περιστατικό, ο Προφήτης βλέπει τον Μουάδ και τον ρωτάει:
– Πώς σε βρίσκω Μουάδ;
– Έγινα πραγματικά πιστός, Προφήτη.
Ο Προφήτης ξανά ρωτάει
– Η κάθε αλήθεια έχει και μία ουσία, εσένα  ποια είναι η ουσία της πίστης σου;
Ο Μουάδ απαντάει :
– Κάθε πρωί, λέω ότι δε θα ζήσω μέχρι το βράδυ, και κάθε βράδυ λέω πως δε θα ξημερώσω, και με κάθε βήμα που κάνω λέω: δε θα κάνω άλλο, λες και βλέπω τα έθνη γονατισμένα, καλούνται να πάρουν τα βιβλία τους(εννοεί σαν να έβλεπε τα γεγονότα της Έσχατης ημέρας).
Και σαν  να βλέπω τους κατοίκους του Παράδεισου να χαίρονται  και να απολαμβάνουν.
Και τους  κατοίκους της Κόλασης να  υποφέρουν και να βασανίζονται.

Ο Προφήτης του λέει
– Τα έμαθες όλα, να δεσμευτείς με αυτά.
Ο σοφός Μουάδ:
Ο Μουάδ καλούσε πάντα στην απόκτηση της κάθε χρήσιμης γνώσης, και στη μνημόνευση του Θεού.
Έλεγε συνέχεια:
– Να προσέχετε την παραπλάνηση του σοφού, και να ξέρετε το δίκαιο  αυτούσιο, γιατί το δίκαιο έχει και φως.

Του είπε ένας άνδρας
– Θέλω να με διδάξεις.
– Θα με ακολουθήσεις αν σε διδάξω; Ρωτάει ο Μουάδ.
– Και βέβαια, απαντάει ο άνδρας.
Λέει ο Μουάδ:
– Να νηστεύεις αλλά όχι κάθε μέρα, και να προσεύχεσαι τις νύχτες αλλά και να κοιμάσαι (για ξεκούραση), και να αποκτήσεις αγαθά αλλά μόνο θεμιτώς, να πεθάνεις μουσουλμάνος, και να αποφεύγεις να αδικήσεις κανέναν, ώστε να μην επικαλεστεί το Θεό εναντίον σου…

– Ο Μουάδ θεωρούσε πως η γνώση πρέπει να εκφράζεται και σε πράξη, έτσι έλεγε:
– Να αποκτήσετε ό,τι γνώσεις θέλετε, όμως οι γνώσεις δε θα σας είναι χρήσιμες αν δε γίνουν και πράξη.
Ο Μουάδ θεωρούσε τη μνημόνευση και το δοξασμό του Θεού, σαν μόνιμη αναπαράσταση του μεγαλείου του, και συνεχή αναθεώρηση για τις πράξεις που πράττει κανείς.
Ο Αλ-Ασουαντ μπιν Χιλάλ ανάφερε:
Καθώς περπατούσαμε με τον Μουάδ, μας είπε: καθίστε να πιστέψουμε μια ώρα.
Ίσως η πολλή σιωπή του να οφειλόταν στο γεγονός ότι αυτός σκεφτόταν πάντα τις πράξεις του, το τέλος του, τον κόσμο, και επειδή συνέχεια έδινε λογαριασμό στον εαυτό του για ό,τι έπραττε.

Και κάποια μέρα ο Μουάδ ήταν καλεσμένος να συναντήσει το θάνατο, εκείνες τις δύσκολες ώρες παύουν να ισχύουν οι καθημερινοί κανονισμοί, και μιλούν άλλοι νόμοι.
Ο Μουάδ μας άφησε τις τελευταίες του λέξεις:

Ω! Αλλάχ, εγώ σε σεβόμουν, αλλά σήμερα σε εκλιπαρώ, εσύ ξέρεις ότι δεν αγαπούσα τη ζωή για να νοικιάζω τη  γη , ούτε για να φυτεύω δέντρα, αλλά για τη δίψα τα μεσημέρια(εννοεί τη νηστεία), και την λατρεία τις σκοτεινές νύχτες, και για περαιτέρω μάθηση, πίστη, και υπακοή…

Ο Μουάδ άπλωσε το χέρι του, σαν να χαιρετούσε το θάνατο.
Και άρχισε να λέει:
– Καλώς το θάνατο. Δηλώνω ότι ο Αλλάχ είναι ο μόνος Θεός, χωρίς  κανένα συνέταιρο..

Ο Μουάδ πέθανε κατά την περίοδο του χαλίφη Ομάρ, ήταν τότε μόλις 33 χρονών.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *