Thursday, March 28, 2024
Διδασκαλία

Οι πόρτες του Παραδείσου

Ορισμένοι λόγιοι ερμηνεύουν ότι αυτές οι πόρτες βρίσκονται μέσα στον Παράδεισο αφού κάποιος εισέλθει στην κύρια πύλη

 

Η ισλαμική παράδοση περιγράφει τον παράδεισο ως έχοντα οκτώ «πόρτες» ή «πύλες». Ορισμένοι λόγιοι ερμηνεύουν ότι αυτές οι πόρτες βρίσκονται μέσα στον Παράδεισο αφού κάποιος εισέλθει στην κύρια πύλη .Η ακριβής φύση αυτών των πυλών είναι άγνωστη αλλά αναφέρονται στο Κοράνι και τα ονόματά τους έχουν δοθεί από τον προφήτη Μουχάμμαντ .

«Εκείνοι βέβαια που απέρριψαν με ψεύδη τις εντολές μας ,κι υπεροπτικά τις περιφρόνησαν ,δεν θ’ανοιχτούν γι’αυτούς οι πόρτες του ουρανού ούτε θα μπουν στον Παράδεισο έως ότου περάσει εύκολα η καμήλα από το μάτι της βελόνας. Αυτοί θα είναι η ανταμοιβή μας για τους αμαρτωλούς. (Κοράνι 7:40)  .


«Κι εκείνοι που φοβούνται τον Κύριό τους θα φέρονται προς τον Παράδεισο όλοι μαζί (σε ομάδες) μέχρις ότου φθάσουν εκεί .Κι οι πόρτες θα είναι ανοιχτές και οι φύλακες θα τους πουν : «Ειρήνη ας είναι πάνω σε σας. Πολύ καλά έχετε κάνει! Μπείτε σ’αυτόν και κατοικείστε αιώνια». (Κοράνι 39:73).
Όποιος υπήρξε ανάμεσα σε εκείνους  που συνήθιζαν να προσφέρουν τις προσευχές τους θα κληθεί από την πύλη της προσευχής, κι εκείνος που ήταν ανάμεσα σε εκείνους που συμμετείχαν στο jihad θα κληθεί από την πύλη του jihad.Κι εκείνος που βρισκόταν ανάμεσα σε εκείνους που συνήθιζαν να ακολουθούν τις νηστείες θα κληθεί από την πύλη του ar-Rayyaan.Κι εκείνος που ήταν ανάμεσα σε όσους συνήθιζαν να προσφέρουν σε φιλανθρωπίες θα κληθεί από την πύλη της φιλανθρωπίας .
Είναι φυσικό να αναρωτηθεί κανείς :Τι θα συμβεί  σε εκείνους που έχουν κερδίσει το προνόμιο να  εισέλθουν στον Παράδεισο μέσω περισσοτέρων από μιας πύλης ;Ο Abu Bakr είχε την ίδια απορία και ανυπόμονα ρώτησε τον Προφήτη Μουχάμμαντ: «Θα υπάρξει κάποιος που θα κληθεί από όλες αυτές τις πύλες;». Ο Προφήτης του απάντησε «Ναι, κι ελπίζω εσύ να είσαι ένας από αυτούς».
Η πιο κοινή λίστα των οκτώ πυλών του Παραδείσου που παρατίθεται περιλαμβάνει :
Baab As-Salaat
Σε εκείνους  που ήταν συνεπείς κι εστιασμένοι στις προσευχές θα τους παραχωρηθεί δικαίωμα εισόδου από αυτήν την πόρτα
Baab Al-Jihad
Εκείνοι που έχουν πεθάνει υπέρ της προάσπισης του Ισλάμ θα αποκτήσουν δικαίωμα εισόδου μέσω αυτής της πόρτας
Baab Ar-Rayyaan
Εκείνοι που σταθερά ακολουθούσαν τις νηστείες (ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού) θα αποκτήσουν πρόσβαση μέσω αυτής της πόρτας
Baab Al-Hajj
Eκείνοι που τηρούν το προσκύνημα  Ηajj θα γίνουν δεκτοί από αυτήν την πόρτα
Baab Al-Kaazimeen Al-Ghaiz Wal Aafina Anin Naas
Αυτή η πόρτα είναι φυλαγμένη για εκείνους που ελέγχουν το θυμό τους και συγχωρούν τους άλλους .
Baab Al-Iman
Αυτή η πόρτα είναι για να εισέλθουν μέσω αυτής εκείνοι που έχουν  ειλικρινή πίστη κι εμπιστοσύνη στον Αλλάχ και που μοχθούν για να ακολουθήσουν τις εντολές Του.
Baab Al-Dhikr
Εκείνοι που συνεχώς θυμούνται τον Αλλάχ θα γίνουν δεκτοί από αυτήν την πόρτα

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *