Wednesday, April 24, 2024
Αρθρα - Απόψεις

Ο Goethe για το μεγαλείο του Ισλάμ

Είναι σίγουρο πως την ανεκτικότητα με τη θεϊκή της έννοια, την έχει εμφυτέψει στις ψυχές των Μουσουλμάνων ο προφήτης του Ισλάμ, που ήταν ο ίδιος, ο μεγαλύτερος ανεκτικός

Ο Johann Wolfgang von Goethe 1794-1832 έζησε με τους Μουσουλμάνους της Αλγερίας, απέκτησε μεγάλη εμπειρία και πολλές γνώσεις για το Ισλάμ και τα διδάγματά του.

Λέει ο Goethe στο βιβλίο του « τα ήθη και οι συνήθειες των Μουσουλμάνων» :

Δεν βρήκα καμία θρησκεία που καλεί τους πιστούς της στην καλοσύνη και την ανοχή, με όλη τη σημασία της λέξης «ανοχή», παρά μόνο όσα είδα, συνειδητοποίησα και βίωσα στην ισλαμική θρησκεία.

Οι περισσότερες θρησκείες έχουν φανατισμένους οπαδούς, ενώ η ισλαμική θρησκεία είναι η μόνη που οι οπαδοί της κατάφεραν να εφαρμόσουν τη δικαιοσύνη του ουρανού, με την ανοχή που χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά των Μουσουλμάνων απέναντι στις άλλες θρησκείες.

 

Χωρίς αμφισβήτηση, η ανεκτικότητα του Ισλάμ έκανε τους πιστούς των άλλων θρησκευμάτων να νιώθουν πως ο φανατισμός τους είναι τυφλός και ανάξιος, επειδή η ανεκτικότητα είναι ο σωστός χαρακτήρας της θρησκείας, εάν πραγματικά αυτή η θρησκεία καλεί για αγάπη και ειρήνη, οπότε δεν μπορεί να έχει το φανατισμό ως μεθοδικότητα.

 

Είναι σίγουρο πως την ανεκτικότητα με τη θεϊκή της έννοια, την έχει εμφυτέψει στις ψυχές των Μουσουλμάνων ο προφήτης του Ισλάμ, που ήταν ο ίδιος, ο μεγαλύτερος ανεκτικός.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *