Friday, April 19, 2024
ΔραστηριότητεςΕνημέρωση

Προετοιμασία για το Ραμαζάνι

                                                    Προετοιμασία για το Ραμαζάνι
Το φετινό Ραμαζάνι αναμένεται να είναι στις 13 Απριλίου. Καλό είναι να ξέρουμε τι είναι και πως να το υποδεχτούμε .
Οι πρώτες γενιές Μουσουλμάνων προετοιμάζονταν για τον Ραμαζάνι μήνες πριν τον ερχομό του. Στην συνέχεια ικέτευαν τον Κύριο τους να δεχτεί όσες καλές πράξεις κάναν αυτόν τον ευλογημένο μήνα.
Παρακάτω παραθέτουμε ορισμένα πράγματα που θα ήταν καλό όλοι να εφαρμόσουμε, τα περισσότερα πριν και κάποια κατα την διάρκεια του Ραμαζανιού.
1) Ειλικρινής μετάνοια προς τον Αλλάχ. Η ειλικρινής μετάνοια είναι καθήκον κάθε Μουσουλμάνου, κάθε στιγμή, αλλά έχει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα σε μια τόσο ευλογημένη περίοδο του έτους όπως το Ραμαζάνι.
«Και στραφείτε στον Αλλάχ, με μετάνοια, όλοι σας, ω πιστοί, ώστε να πετύχετε». (Κοράνι, 24:31)
Ο Προφήτης, λέει σχετικά, «Ω  άνθρωποι! Να ζητάτε συγχώρεση από τον Αλλάχ. Εγώ ζητάω συγχώρεση απ’Αυτόν, εκατό φορές την ημέρα». (Μούσλιμ)
2) Ικεσία και παράκληση στον Αλλάχ να ζήσουμε το Ραμαζάνι εμείς και όλοι οι δικοί μας με υγεία και δύναμη ώστε να ολοκληρώσουμε τις τελετές του με επιτυχία. Είναι γνωστό ότι οι πρόγονοι μας παρακαλούσαν τον Αλλάχ έξι μήνες πριν, να ζήσουν για να δουν το Ραμαζάνι κι όταν τελείωνε, Τον παρακαλούσαν τους υπόλοιπους πέντε μήνες να δεχτεί τις πράξεις τους!
3) Εκφράζουμε την ευτυχία και τη χαρά μας για τον ερχομό του ευλογημένου μήνα. Είναι ο μήνας κατά τον οποίον ο Αλλάχ αυξάνει τις χάρες Του στους πιστούς, κι όπου ανοίγουν οι πύλες του Παραδείσου και κλείνουν οι πύλες της Κόλασης. Είναι ο μήνας του Κορανίου και αρκετών μεγάλων γεγονότων της Ισλαμικής ιστορίας.
«Πες: στη  χάρη του Αλλάχ και στο έλεός Του, σ΄αυτά ας ευφρανθούν. Αυτά είναι καλύτερα από όλα όσα συσσωρεύουν (από πλούτη και υλικά αγαθά)» (Κοράνι, 10:58)
4) Εάν για κάποιο λόγο χρωστάμε κάποιες ημέρες νηστείας από το προηγούμενο Ραμαζάνι, τις τελούμε προτού έρθει το φετινό.
5) Μαθαίνουμε όσο μπορούμε για την νηστεία, τους κανόνες της, ποιές είναι οι πράξεις που την ακυρώνουν αλλά και ποιές είναι οι πράξεις που την “ομορφαίνουν” και την εμπλουτίζουν.
6) Καλό είναι να προετοιμάσουμε το έδαφος για αυτόν τον ευλογημένο μήνα διεκπεραιώνοντας τυχόν υποχρεώσεις που θα μπορούσαν να μας αποσπάσουν κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αφιερώσουμε τον μέγιστο δυνατό χρόνο και ενέργεια στις πράξεις που συνοδεύουν την νηστεία μας (π.χ απαγγελία του Κορανίου ή μελέτη και στοχασμός της μετάφρασης και σχολιασμού του, προσευχές και ικεσίες, φιλανθρωπία, περισυλλογή κτλ)
7) Ενδείκνυται η νηστεία κατά τον μήνα Σααμπάν, τον οποίον διανύουμε τώρα, ώστε να προετοιμαστεί το σώμα και το πνεύμα για έναν μήνα συνεχούς νηστείας. Ωστόσο, καλό είναι να αποφεύγεται η νηστεία μια μέρα πριν ξεκινήσει το Ραμαζάνι.
8) Απαγγελία του Κορανίου. Οι πρόγονοι μας έλεγαν: «ο Σααμπάν είναι ο μήνας της απαγγελίας Κορανίου».