Friday, April 26, 2024
ΔιδασκαλίαΟ Προφήτης Μουχάμμαντ

Πρόσεχε τι λες και τι ακούς..

Όσο εύκολο είναι να κινηθεί η γλώσσα, τόσο απλό είναι οι αμαρτίες που πράττονται απο αυτή να θεωρηθούν ελαφριές ή χωρίς σημασία.
Οι περισσότεροι απο εμάς θεωρούμε πως είμαστε μακριά απο κουτσομπολιά, συκοφαντίες, κακολογίες.
Ο Αμπου Χουρέϊρα ανέφερε πως ο Προφήτης του Αλλάχ είπε:
«Γνωρίζετε ποιος είναι ο φτωχός ;»  Οι σύντροφοι του Προφήτη είπαν: «Φτωχός ανάμεσά μας είναι κάποιος που δεν έχει ούτε ντιρχαμ (λεφτά) ούτε περιουσία.» Ο Προφήτης είπε: «Οι φτωχοί της Ούμμα (έθνους) μου είναι εκείνος που θα μπορέσει να παρουσιαστεί κατά την ημέρα της Κρίσεως με προσευχές, νηστεία, και ζακάτ (ελεημοσύνη-φιλανθρωπία) αλλά (θα βρεθεί χρεοκοπημένος εκείνη την ημέρα καθώς θα έχει εξαντλήσει όλα τα κονδύλια των αρετών του) αφού εκσφενδόνισε κατηγορίες και συκοφαντίες εναντίων άλλων, κατανάλωσε παράνομα τον πλούτο των άλλων, έχυσε το αίμα άλλων, και ξυλοκόπησε άλλους, όλες οι αρετές του θα χρεωθούν στον λογαρισμό κάποιου που υπέφερε στα χέρια του. Και αν οι καλές του πράξεις δεν αρκούν για να καθαρίσει το λογαριασμό του, τότε οι αμαρτίες των άλλων θα εισέλθουν στο λογαριασμό του και θα ριχτεί στη Φωτιά της Κόλασης.» (Μπουχάρι)
Οι αμαρτίες της γλώσσας μπορούν να μας στοιχίσουν κατά την Ημέρα της Κρίσεως. Παρακάτω είναι μερικές συμβουλές για να θωρακίσουμε τους εαυτούς μας ενάντια σε αυτά τα αμαρτήματα.
      1.δεν υποθέτουμε πράγματα για τους άλλους.
 “Δεν είμαι σίγουρος αλλά νομίζω πως πρόκεται να χωρίσουν.”
“Νομίζω πως το εισόδημά τους είναι χαράαμ-αθέμιτο.”
Τέτοιες πονηρές υποθέσεις δεν είναι υγιείς για την κοινωνία. Οι υποθέσεις προκαλούνται συνήθως απο τα σφάλματα στις παρατηρήσεις  και ακολουθούνται πάντα απο ανεπιθύμητες φήμες. Αυτό συμβάλλει στην καταστροφή όλης της κοινωνίας. Το πιο σημαντικό είναι πως αυτοί που υποθέτουν και μοιράζουν ιστορίες για τους άλλους διαπράττουν το αμάρτημα του «ναμίμα» (κουτσομπολιό).
«Ω! Εσείς που πιστεύετε! Αποφεύγετε όσο μπορείτε πολλές υποψίες.Γιατί το να υποψιάζεσαι κάποιον σε μερικές περιπτώσεις είναι αμαρτία. Και μην κατασκοπεύετε κι ούτε να κακολογείτε – ο ένας τον άλλο – πίσω απο την πλάτη του. Μήπως κανείς απο σας αγαπά να φάγει το κρέας του νεκρού αδελφού του; Όχι, αυτό θα σας προκαλούσε φρίκη… (μίσος) Φοβηθείτε λοιπόν τον Αλλάχ, γιατί ο Αλλάχ δέχεται τη μετάνοια και είναι Επιεικής.» (Κοράνι, 49:12)
Είναι εντολή στο Κοράνι να σταματήσει κανείς να υποθέτει πράγματα για τους άλλους.
  1.       Επαληθεύουμε τα νέα πριν τα κοινοποιήσουμε.
Τόσο στην πραγματική  ζωή όσο και στο διαδίκτυο, λαμβάνουμε νέα που συχνά είναι απλές φήμες. Το φιλτράρισμα ανεπιθύμητων μηνυμάτων είναι ένα απο τα κρίσμα και σημαντικά χαρακτηριστικά των Μουσουλμάνων. Ο ίδιος ο Αλλάχ μας ζήτησε να είμαστε σε εγρήγορση σχετικά με αυτά τα θέματα.
«Ω! Εσείς που πιστεύετε! Αν ένας κουτσομπόλης σας παρουσιαστεί φέρνονας μια είδηση, βεβαιωθείτε (για την αλήθεια), μήπως βλάψετε ένα λαό (απερίσκεπτα και) εν αγνοία, κι έπειτα μετανοιώσετε για ότι έχετε κάνει.» (Κοράνι, 49:6)
         3.Υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας πως πρόκειται να φάμε ψοφίμι!
Πολλοί απο εμάς γνωρίζουμε πως το κουτσομπολιό είναι να τρώμε τη νεκρή σάρκα των άλλων..
(Κοράνι 49:12)
Η νεκρή σάρκα είναι επιρρεπής σε ταχεία ανάπτυκη σκουληκιών και ιών επειδή δεν έχει πλέον παροχή αίματος. ¨Ενας μουσουλμάνος, αναλογιζόμενος αυτή τη παρομοίωση θα πρέπει να αποφεύγει να αναφερθεί σε άλλους με κακόβουλο τρόπο.
        4.Εξαλείψτε την κακή παρέα.
Όλοι μας έχουν κάποιους ανθρώπους στη ζωή μας που ξεκινούν τα κουτσομπολιά.  Ας φροντίσουμε να αποφεύγουμε τέτοιους ανθρώπους.
  1.     Πλέον είναι διαθέσιμο και στο διαδίκτυο
Εφαρμογές συνομιλίας και κοινωνικά μέσα δικτύωσης κρατούν με επιτυχία τους ανθρώπους σε επαφή μεταξύ τους. Ωστόσο, εκτός απο διατήρηση των κοινωνικών επαφών συμβάλλουν επίσης και στο ασταμάτητο κουτσομπολιό. Ιστιοσελίδες, ιστολόγια, και φόρουμ ειδήσεων ασχολούνται με πολιτικούς, διασημότητες, και πολλά άλλα. Μια επίσκεψη σε ανάλογα μπλογκ και ιστοτόπους είναι αρκετή για να αυξηθεί το ποσοστό προβολής έχοντας σαν άμεσο αποτέλεσμα τη συμμετοχή μας σε αυτές τις διαδικτυακές αμαρτίες. Για αυτό το λόγο πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τέτοιους ιστοτόπους και σελίδες.
Ας μην ξεχνάμε πως το να διαφυλάσσουμε την γλώσσα μας και να προστατεύουμε τους άλλους απο τις αμαρτίες της είναι ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά στο Ισλάμ.
Διηγήθηκε ο Αμπου Μούσα αλ Ανσάρι τα εξής: «Ρώτησα τον Προφήτη του Αλλάχ ποιο χαρακτηριστικό του Ισλάμ είναι το πιο εξαιρετικό. Και σχολίασε πάνω σε αυτό: Εκείνο σύμφωνα με το οποίο οι Μουσουλμάνοι είναι ασφαλείς απο τη γλώσσα και τα χέρια (των άλλων Μουσουλμάνων.» (Μπουχάρι)