Friday, April 19, 2024
Γυναίκα

Τα οικονομικά δικαιώματα της γυναίκας στο Ισλάμ

Αν και η γυναίκα έχει δικαίωμα εργασίας σύμφωνα με το Ισλάμ, δεν έχει οικονομικές υποχρεώσεις καθώς αυτές εναποθέτονται στους ώμους του άντρα.

Τα οικονομικά δικαιώματα των γυναικών

Το Ισλάμ παραχώρησε οικονομικά δικαιώματα στις γυναίκες 1300 χρόνια πριν τη Δύση.

Μια ενήλικη μουσουλμάνα γυναίκα μπορεί να έχει  περιουσία και μπορεί να τη διαθέσει οποτεδήποτε και με όποιον τρόπο θέλει χωρίς να συμβουλευτεί κανένα, ανεξάρτητα από το αν είναι παντρεμένη ή ελεύθερη.

Το 1870, ήταν η πρώτη φορά που στην Αγγλία, η Δύση αναγνώρισε τα δικαιώματα των παντρεμένων γυναικών σχετικά με το δικαιώματα ιδιοκτησίας και διάθεσης της περιουσίας χωρίς συμβουλή.

ΟΙ γυναίκες – Εργασία

Οι γυναίκες στο Ισλάμ, μπορούν να εργαστούν εφόσον το επιθυμούν. Δεν υπάρχει κανένα κείμενο που να απαγορεύει την εργασία εφόσον βρίσκεται στα επιτρεπτά πλαίσια της Ισλαμικής Σαρία και η γυναίκα διατηρεί την Ισλαμική ενδυμασία.

Οι εργασίες που είναι απαγορευμένες για τη γυναίκα, είναι απαγορευμένες και για τον άντρα. Για παράδειγμα το σερβίρισμα αλκοόλ, η εργασία σε χώρους όπου υπάρχει τζόγος και η κάθε είδους ανήθικη εργασία.

Αν και η γυναίκα έχει δικαίωμα εργασίας σύμφωνα με το Ισλάμ, δεν έχει οικονομικές υποχρεώσεις καθώς αυτές εναποθέτονται στους ώμους του άντρα. Έτσι μια γυναίκα δε χρειάζεται και δεν είναι υποχρεωμένη να προσφέρει στο σπίτι οικονομικά.

Ακόμα κι αν υπάρχει κάποια οικονομική κρίση στο σπίτι, κανείς και πάλι δε μπορεί να την υποχρεώσει να δουλέψει ή να προσφέρει οικονομικά κάποιο μερίδιο.

Οικονομική Ασφάλεια

Μια γυναίκα στο Ισλάμ απολαμβάνει περισσότερη οικονομική ασφάλεια από έναν άντρα.
Δεν έχει τις οικονομικές υποχρεώσεις ενός άντρα. Ο πατέρας ή ο αδερφός της φροντίζουν για αυτήν πριν το γάμο και μετά το γάμο ο σύζυγος αναλαμβάνει αυτό το ρόλο.

Υποχρεωτικό Δώρο Γάμου  – Προίκα – προς τη Γυναίκα

Όταν μια γυναίκα παντρεύεται, λαμβάνει από τον άντρα ένα είδος προίκας (το λεγόμενο μάχρ)
Αναφέρεται στη Σούρα Νισά (4:4):
«Και να δίνετε στις γυναίκες – που παντρεύεστε – τη νόμιμη προίκα τους για χάρισμά τους. Αν όμως θεληματικά σας επιστρέψουν μέρος της, τότε πάρτε το, κι απολαύστε το με ενάρετη ευδιαθεσία.»
Για να θεωρηθεί ένας γάμος έγκυρος, το Μάχρ είναι υποχρεωτικό.

Χωρίς Οικονομικές υποχρεώσεις

Αν μια γυναίκα εργάζεται, τα εισοδήματά της από την εργασία της είναι αποκλειστικά δική της περιουσία.
Δεν είναι αναγκασμένη να ξοδεύει για το νοικοκυριό παρά μόνο αν το επιθυμεί.

Ανεξάρτητα με το αν έχει περιουσία ή όχι η σύζυγος, είναι χρέος του συζύγου να προσφέρει κατάλυμα, είδη ένδυσης και γενικά να ικανοποιεί όλες τις τυχόν οικονομικές ανάγκες της συζύγου του.

Σε περίπτωση διαζυγίου ή σε περίπτωση χηρείας, παραχωρείται στη γυναίκα οικονομική βοήθεια για την ίδια και για τα παιδιά που τυχόν έχει.

Δικαίωμα Κληρονομιάς:

Το Ισλάμ παρείχε στις γυναίκες το δικαίωμα κληρονομιάς αιώνες πριν.
Αναφέρεται στο Κοράνι, σε πολλά εδάφια, πως μια γυναίκα ανεξάρτητα από το αν είναι σύζυγος, μητέρα, αδερφή ή κόρη έχει δικαίωμα κληρονομιάς.

Μια μεγάλη παρανόηση στο θέμα της κληρονομιάς που δικαιούται να λάβει μια γυναίκα είναι πως η γυναίκα λαμβάνει μικρότερο μερίδιο από τον άντρα. Ωστόσο υπάρχουν διάφορες περιπτώσεις.

Σε περίπτωση που ο αποθανών έχει αγόρια και κορίτσια ( τέκνα) τότε το μερίδιο του γιού είναι διπλάσιο της κόρης. Σε άλλη περίπτωση η γυναίκα λαμβάνει το διπλάσιο μερίδιο σε σχέση με τον άντρα. ( αν υπάρχουν μόνο γονείς και σύζυγος, ο πατέρας λαμβάνει το 1/6 και η μητέρα τα 2/6). Σε άλλες περιπτώσεις το μερίδιο του άντρα και της γυναίκας είναι ίδιο. ( το μερίδιο του πατέρα και της μητέρας σχετικά με ένα απόγονο που δεν έχει ο ίδιος τέκνα).
Τέλος, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι η γυναίκα όπως προαναφέρθηκε δεν έχει οικονομικές υποχρεώσεις σε αντίθεση με τον άντρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *