Thursday, March 28, 2024
Ερμηνεία

Τι είναι η νύχτα της τιμής (Λαϊλατουλ Καντρ)

Σε αυτή ( τη Νύχτα) κατεβαίνουν οι άγγελοι και το Πνεύμα ( του αγγέλου Γαβριήλ) – με την άδεια του Κυρίου τους – για κάθε υπόθεση. 

Ταφσιρ Σουρα Αλ- Καντρ

 Εμείς – βέβαια – έχουμε αρχίσει να στέλνουμε κάτω στη γη ( το Κοράνιο) τη Νύχτα της Καντρ (της Τιμής του μηνός του Ραμαζανίου).

Και πως θα μάθεις τι είναι η Νύχτα της Τιμής;
Η Νύχτα της Τιμής είναι καλύτερη από χίλιους μήνες (εννοείται η ανταμοιβή της λατρείας).

Σε αυτή ( τη Νύχτα) κατεβαίνουν οι άγγελοι και το Πνεύμα ( του αγγέλου Γαβριήλ) – με την άδεια του Κυρίου τους – για κάθε υπόθεση.


Αυτή είναι Ειρήνη! … από την αρχή της και μέχρις ότου ανατείλει η Αυγή!  

Ο Αλλάχ αναφέρει σχετικά με την τελειότητα του Κορανίου και την ανώτερη θέση του. (Εμείς – βέβαια – έχουμε αρχίσει να στέλνουμε κάτω στη γη ( το Κοράνιο) τη Νύχτα της Καντρ)

Ο Αλλάχ ξεκίνησε την αποκάλυψη του Κοράνιου τη Νύχτα εκείνη – Λάϊλατουλ Κάντρ του μήνα Ραμαζανίου. Μέσω αυτής έδειξε έλεος στους δούλους Του τόσο που δε μπορούν να δείξουν αρκετή ευγνωμοσύνη για αυτό.

Ονομάζεται η Νύχτα της Τιμής λόγω της σπουδαίας θέσης της, της τελειότητας την στο βλέμμα του Αλλάχ, και επειδή τότε κατανέμονται αποφάσεις για τον ερχόμενο χρόνο.

Ο Αλλάχ τονίζει τη σημασία της νύχτας λέγοντας: (Και πως θα μάθεις τι είναι η Νύχτα της Τιμής;)
και στη συνέχεια: (Η Νύχτα της Τιμής είναι καλύτερη από χίλιους μήνες.)

Έτσι μια πράξη που γίνεται κατά τη διάρκειά της είναι καλύτερη από την ίδια πράξη να γίνεται επανειλημμένα σε μια περίοδο χιλίων μηνών που δεν περιέχουν αυτή τη μία νύχτα.

Το ότι ο Αλλάχ έχει χαρίσει μια τέτοια νύχτα εκπλήσσει τον άνθρωπο.

1000 μήνες: 80 χρόνια, η διάρκεια ζωής ενός ανθρώπου που θεωρείται πως έζησε μια μακρά ζωή.
“Σε αυτή ( τη Νύχτα) κατεβαίνουν οι άγγελοι και το Πνεύμα ( του αγγέλου Γαβριήλ) – με την άδεια του Κυρίου τους – για κάθε υπόθεση.”

Το παραπάνω εδάφιο δείχνει πως είναι ασφαλές από κάθε ελάττωμα και κακό.

“από την αρχή της και μέχρις ότου ανατείλει η Αυγή!” , δηλαδή η νύχτα ξεκινάει από τη δύση του ήλιου μέχρι και τον ερχομό της αυγής.

Τα χαντίθ σχετικά με τις αρετές αυτής της νύχτας αναφέρουν πως πέφτει η Λαϊλατουλ Καντρ σε μια από τις μονές μέρες του τελευταίο δεκαήμερου του Ραμαζανίου, και θα τοποθετείται εκεί μέχρι την Ώρα της Κρίσεως.

Ο Προφήτης έδωσε το παράδειγμα όταν με την ελπίδα να πετύχει τη Νύχτα της Τιμής έκανε ιτικάφ και αύξανε τη λατρεία κατά τις τελευταίες δέκα μέρες του Ραμαζανίου.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *