Wednesday, April 24, 2024
Γενικά άρθρα

Τι σημαίνει τελικά η λέξη Κάφιρ;

Κάποιοι ισχυρίζονται πως το Ισλάμ διαχωρίζει τους ανθρώπους σε Πιστούς και ’πιστους (Kafir) 

Απάντηση:


Η λέξη Kafir δηλώνει αυτόν που απορρίπτει ή αρνείται.

 Η λέξη Kafir ετυμολογείται από την λέξη Kufr, που έχει την σημασία της απόκρυψης, της απόρριψης `η της άρνησης.

 Kafir σημαίνει αυτός που αποκρύπτει, απορρίπτει ή αρνείται σε αντίθεση με την λανθασμένη μετάφραση από μερικούς ως `Απιστος. Η λέξη Kufr δεν είναι ούτε κατάρα ούτε βρισιά καθώς και ο Μουσουλμάνος τελεί Kufr, `οχι `ομως προς τον Αλλάχ αλλά προς οτιδήποτε `αλλο λατρεύεται εκτός `η μαζί με Αυτόν.

`Στη Θρησκεία δεν υπάρχει καταναγκασμός. Διότι η Αλήθεια έχει ξεχωριστεί ολοφάνερα απ` την Πλάνη. `Ετσι `οποιος απεχθάνεται τους ψευδείς θεούς, και πιστεύει στον Αλλάχ ΄εχει αρπάξει την πιο αξιόπιστη λαβή της αλήθειας που ποτέ δεν σπάει. Κι ο Αλλάχ ακούει και γνωρίζει τα πάντα.` (2:256)

 Συνεπώς ο Μουσουλμάνος απορρίπτει (Kufr), και είναι καθήκον του να αρνείται (Kafir) τον Ταγούτ. Η λέξη Ταγούτ περιλαμβάνει οτιδήποτε λατρεύεται εκτός `η παράλληλα με τον Αλλάχ. Εάν η λέξη Kafir είχε προσβλητική σημασία, ο Αλλάχ δεν θα την χρησιμοποιούσε ποτέ για Μουσουλμάνους.

 Σε γενικές γραμμές η λέξη Kafir είναι ΄ορος που χρησιμοποιείται για ΄οποιον ΄εχει αποκηρύξει το Ισλάμ. Ωστόσο εάν ΄ενας μη Μουσουλμάνος θεωρεί πως προσβάλλεται από τον χαρακτηρισμό, αυτό οφείλεται στην παρερμηνεία του για το Ισλάμ.

Αυτός ΄η αυτή χρειάζεται να αναζητήσει σοβαρές πηγές, ΄ωστε να κατανοήσει το Ισλάμ και την ισλαμική ορολογία. Με αυτόν τον τρόπο ΄οχι μόνο θα πάψει να νιώθει προσβεβλημένος αλλά θα εκτιμήσει  το Ισλάμ με ορθό τρόπο.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *