Saturday, April 20, 2024
Αρθρα - Απόψεις

Το έλεος μεταξύ των πιστών, πως πρέπει να εκφράζεται; μέρος 2

«οι πιστοί δεν είναι παρά μόνο αδέλφια».

 

Σύμφωνα με τον Προφήτη:

 

Κάθε ένας από εσάς είναι ένας βοσκός και κάθε ένας από εσάς θα ρωτηθεί σχετικά με αυτούς που κυβερνά. Ο κυβερνών είναι ένας βοσκός και θα ερωτηθεί για τους υπηκόους του, ο άντρας είναι ένας βοσκός στην οικογένειά του και θα ερωτηθεί για αυτούς που βρίσκονται στη φροντίδα του και η γυναίκα είναι βοσκός στο σπίτι του συζύγου της και θα ερωτηθεί για αυτούς που βρίσκονται κάτω από τη φροντίδα της. Έτσι κάθε ένας από εσάς είναι ένας βοσκός και υπεύθυνος για αυτούς που βρίσκονται στη φροντίδα του.  (Al-Bukhari)

 

 

Αναφέρεται στο Ιερό Κοράνι:

 

Μήπως είδες αυτόν που αρνείται την ημέρα της Κρίσης;. είναι εκείνος που αποδιώχνει με τραχύτητα τον ορφανό. Και δεν ενθαρρύνει το τάισμα του φτωχού.

(Al-Maun 107:1-3)

 

Οι κάτοικοι της Μαδίνα (Ανσάρ) που δέχτηκαν την πίστη, αγαπούν όσους μετανάστευσαν προς αυτούς, και δεν επιφυλάσσουν στις καρδιές τους καμία ζήλια για όσα είχαν δοθεί στους τελευταίους, ακόμα καν είχαν ανάγκη οι ίδιοι. Κι όποιοι φυλάσσονται από την απληστία της ψυχής τους είναι οι επιτυχείς.

(Al-Hashr 59: 9)

 

Σύμφωνα με το Ισλάμ, ο πιστός λέει στις επικλήσεις του:

 

 

Κύριε μας, συγχώρησε μας και τα αδέλφια μας που μας προηγήθηκαν στην πίστη και μην αφήσεις στις καρδιές μας κανένα μίσος ενάντια στους πιστούς. Κύριε μας είσαι ο Φιλεύσπλαχνος, ο Ελεήμονας..

(Al-Hashr 59:10)

 

 

Όταν αυτό το δίδαγμα γίνεται πράξη στο μέγιστο, η καρδιά του ατόμου αφιερώνεται στην κοινωνία και στην πλήρη βύθιση σε αυτή.

 

 

Το Ισλάμ δηλώνει πως οι πιστοί δεν είναι τίποτα άλλο από αδέρφια.

 

 

«οι πιστοί δεν είναι παρά μόνο αδέλφια».

(Al-Houjourat 49:10)

 

Ακόμα και ο λιγότερο άξιος ανάμεσα τους έχει δικαίωμα στην προστασία και το χέρι τους ( των μουσουλμάνων) σηκώνεται ενάντια σε αυτούς που είναι εναντίον τους. Ο Προφήτης ανέφερε:

 

 

“Βοήθησε τον αδερφό σου είτε αν είναι αυτός που κάνει άδικο είτε αν γίνεται άδικο σε αυτόν.” Οι σύντροφοι ρώτησαν, “Ω Προφήτη του Αλλάχ.

 

Μπορούμε να βοηθήσουμε κάποιον στον οποίο γίνεται το άδικο, αλλά πως να βοηθήσουμε κάποιον που κάνει το άδικο;” Ο Προφήτης απάντησε, “ Αποτρέψτε τον από το να κάνει άδικο.”  (Al-Bukhari)

 

 

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα του διατάγματος  πως η κοινωνία είναι υπεύθυνη για τη συμπεριφορά του ατόμου μπορεί να βρεθεί στα εξής λόγια του Προφήτη:

 

 

“Το παράδειγμα του ανθρώπου που τηρεί τη διαταγή και τους περιορισμούς του Αλλάχ σε σύγκριση με εκείνους που τα παραβιάζουν είναι σαν το παράδειγμα εκείνων των ανθρώπων που τραβούν κλήρο για τις θέσεις τους σε μια βάρκα. Μερικοί από αυτούς πήραν θέσεις στο πάνω μέρος και άλλοι στο χαμηλότερο. Όταν οι δεύτεροι χρειάστηκαν νερό, έπρεπε να πάνε πάνω για να πάρουν νερό ( και αυτό ενοχλούσε τους άλλους), οπότε είπαν: Ας κάνουμε μια τρύπα στο δικό μας μέρος του πλοίου ( και να πάρουμε νερό) απαλλάσσοντας έτσι αυτούς που είναι από πάνω μας από την ενόχλησή μας. Έτσι αν αυτοί που βρίσκονταν στα ανώτερα μέρη άφηναν τους άλλους να κάνουν αυτό που πρότειναν, όλοι στο πλοίο θα καταστρέφονταν, αλλά αν τους απέτρεπαν, όλοι θα ήταν ασφαλείς.  (Al-Bukhari)

 

Αυτή η κατανόηση μεταξύ του ατόμου και της κοινωνίας της κοινής ευθύνης είναι η βάση για την αντίσταση κοινωνικών δεινών και κάθε μέθοδος για την επίτευξη της μεταρρύθμισης θα παρέμενε άκαρπη αν δεν προηγούνταν τέτοιας συνεννόησης.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *