Saturday, April 27, 2024
Γενικά άρθρα

Το Κοράνι και ο Μήνας του Ραμαζανίου-2

Όταν ερχόταν το Ραμαζάνι, οι προκάτοχοί μας συνήθιζαν να απεμπλέκονται από τις διάφορες ασχολίες και ξεκινούσαν για ένα πνευματικό ταξίδι με το Ιερό Κοράνι.

Ο Προφήτης είπε επίσης: Όποιος διαβάζει το Κοράνι και είναι έμπειρος σε αυτό θα είναι με τους ευγενείς και ενάρετους αγγέλους. Και αυτός που διαβάζει το Κοράνι και τραυλίζει με αυτό, θα έχει δύο αμοιβές.

Όταν ερχόταν το Ραμαζάνι, οι προκάτοχοί μας συνήθιζαν να απεμπλέκονται από τις διάφορες ασχολίες και ξεκινούσαν για ένα πνευματικό ταξίδι με το Ιερό Κοράνι. Αναφέρεται πως όταν ερχόταν το Ραμαζάνι ο Ιμαμ Μαλικ δεν ασχολούνταν με τίποτα άλλο εκτός από το Κοράνι. Ανέστειλε προσωρινά τη διδασκαλία και την έκδοση νομικών αποφάσεων, τονίζοντας πως αυτός ήταν ο μήνας του Κορανίου.

Έτσι τα σπίτια των προκατόχων μας ακτινοβολούσαν φως και γέμιζαν τις καρδιές με χαρά. Απήγγειλαν το Κοράνι με τις πιο μελωδικές φωνές, σταματώντας στα θαύματά του και κλαίγοντας λόγω των νουθεσιών του, χαρούμενοι με τους ευαγγελισμούς του, υποκείμενοι τις εντολές του και απαγορεύοντας τις απαγορεύσεις του.

Αναφέρεται πως ο Ιμπν Μασουντ διάβασε ένα μέρος της Σούρα Αν-Νισά για τον Προφήτη μέχρι που έφτασε στο εδάφιο:
Πως, λοιπόν, θα γίνει η κατάσταση των απίστων αν φέρουμε από κάθε λαό ένα μάρτυρα και φέρουμε και σένα εναντίον αυτών (των μαρτύρων).4:41

Τότε ο Προφήτης τον σταμάτησε και είπε: ‘Είναι αρκετό για τώρα.’ Ο Ιμπν Μασουντ είπε πως όταν κοίταξε τον Προφήτη κυλούσαν δάκρυα από τα μάτια του.

Σύμφωνα με άλλη αναφορά ο Προφήτης άκουγε τον Αμπι Μούσα να διαβάζει το Κοράνι ενώ εκείνος δεν γνώριζε ότι τον άκουγαν. Τότε ο Προφήτης είπε σε αυτόν: ‘Δεν με είδες που άκουγα την επιδέξια απαγγελία σου; Σου έχει δοθεί μια φλογέρα ( φλάουτο) από αυτά του Δαυίδ.’


Ο Αμπου Μούσα είπε: Αν γνώριζα, Προφήτη του Αλλάχ, πως με άκουγες θα το στόλιζα ιδιαίτερα ( εννοεί την απαγγελία).

Το Κοράνι είναι ζωή, πνεύμα, σωτηρία, ευτυχία και ανταμοιβή. Είναι θεία διδασκαλία και αιώνια σοφία.

Δε θα πρέπει λοιπόν να ζήσουμε με το Κοράνι στο Ραμαζάνι αλλά και εκτός αυτού; Δε θα αναγνωρίσουμε το μεγαλείο του και δε θα γεμίσουμε τις καρδιές μας με τη χαρά του και την ακτινοβολία του;

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *