Wednesday, April 24, 2024
Προσωπικότητες

Χάφσα, η Κόρη του Ούμαρ 2

Όταν κάποτε ο Προφήτης απομόνωσε τις συζύγους του επειδή είχαν γίνει πολύ απαιτητικές ο Ουμάρ συμβούλεψε ξανά την Χαφσά να είναι προσεκτική

Η Σάουντα χαιρόταν να βλέπει τη Χαφσά αλλά η Αίσά αναστατώθηκε με την παρουσία της που ήταν σχεδόν συνομίλικη της και φοβόταν πως η αγάπη του Προφήτη θα μοιραζόταν.

Ο Ουμάρ ήξερε πολύ καλά οτι ο Προφήτης αγαπούσε την Αισά περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη γυναίκα του και κατα καιρούς προσπαθούσε να το μεταφέρει στη κόρη του. Μία φορά της είπε: «Δεν είσαι σαν την Αισά και ο πατέρας σου δεν είναι σαν τον πατέρα της».

Όταν κάποτε ο Προφήτης απομόνωσε τις συζύγους του επειδή είχαν γίνει πολύ απαιτητικές ο Ουμάρ συμβούλεψε ξανά την Χαφσά να είναι προσεκτική λέγοντάς της: « Θα πρέπει να μη εξαπατηθείς από τη γυναίκα που έχει για όπλο την ομορφιά της και την αγάπη του Προφήτη για εκείνη (αναφερώμενος στην Αισά)».

Όταν ο Προφήτης παντρευτηκε τις άλλες του συζύγους η Αισά άρχισε να συνειδητοποιεί ότι οι διαμαρτυρίες της ήταν μάταιες κι έτσι έκανε τη Χαφσά φίλη της. Ανάμεσα στις άλλες συζύγους του Προφήτη η Αισά έγινε η πιό τρυφερή και φιλική στην Χαφσά.

Η Αισά μαζί με τη Χαφσά ήταν που υποστήριξαν η μία την άλλη ενάντια στον Προφήτη σε μία εμλοκή στο σπίτι καθώς αυτή αναφέρεται στο Κοράνι. Επίσης όπως αναφέρεται στο βιβλίο του Ιμάαμ Αλ-Μπουκαρί, η Αισά αφηγείται: “Ο Προάγγελος του Αλλάχ είχε τη συνήθεια να πίνει στο σπίτι της Ζαυνάμπ Μπιντ Ζαχς και συχνα έμενε μαζί της.

Έτσι η  Χαφσά κι εγώ συμφωνήσαμε κρυφά πως εάν θα ερχόταν σε οποιαδήποτε από τις δύο μας θα του λέγαμε: «Φαίνεται πως έφαγες Μαγκαφίρ (είδος λουλουδιού του οποίου το νέκταρ παίρνει η μέλισσα κι έχει ελαφρώς κακή μυρωδιά) κι έτσι μυρίζω τη μοιρωδιά του σε σένα» (κι έτσι κάναμε). Κι εκείνος απαντούσε: Όχι αλλά έπινα μέλι στο σπίτι της Ζαυνάμπ την κόρη του Ζαχς και δεν θα το ξαναπιώ ποτέ. Έχω πάρει όρκο και δεν θα πρέπει να πείς πουθενά τίποτε γι αυτό»( Αλ-Μπουκαρί). Η ιδεα ήταν να τον κάνουν να καταλάβει οτι η κακή μυρωδιά προερχόταν από το στόμα του επειδή ακριβώς επινε εκείνο το μέλι.

Ο προφήτης ανέκαθεν αποστρεφόταν τις δυνατές μυρωδιές ειδικά στην αναπνοή του. Έπειτα απαγόρευσε στον εαυτό του το μέλι-πράγμα για το οποίο  Αλλάχ τον αποδοκίμασε: «Γιατί απαγόρευσες στον εαυτό σου αυτό που ο Αλλαχ έλανε σε σένα απολύτως νόμιμο αποζητώντας τη επιδοκιμασία των συζύγων σου; Ο Αλλάχ συγχωρεί και συμπονά ακόμα και τη διάλυση των όρκων σας. Ο Αλλάχ είναι ο Προστάτης σας, η Γνώση, η Σοφία»” (Κοράνιο)
Μετάφραση: Πάνος Γεράκης

Καθηγητής ξένων γλωσσών

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

 

 

πηγή : www.islamweb.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *