Friday, April 19, 2024
Αρθρα - Απόψεις

10 Βήματα προς την Ευτυχία

Είμαι ευχαριστημένος με τον Αλλάχ σαν Κύριό μου, το Ισλάμ τη θρησκεία μου, και τον Μουχάμμαντ (ειρήνη και ευλογία σε αυτόν) σαν Προφήτη μου. (Αμπου Νταούντ)

Η ευτυχία πολλοί μπορεί να υποστηρίξουν πως είναι υποκειμενική. Ωστόσο, κοινώς παρανομαστής είναι το γεγονός πως η πραγματική ευτυχία προέρχεται από ουσιώδη πράγματα και πράξεις που δεν είναι φευγαλέα.

 

Παρακάτω θα εκθέσουμε 10 βήματα μέσα από το Κοράνι και τη Σούννα για να κάνουμε τις ζωές μας πιο ευτυχισμένες.

 

 

1.Αναζήτηση της ευχαρίστησης του Αλλάχ: Τίποτα δε μπορεί να μας κάνει πιο χαρούμενες από την ευχαρίστηση του Αλλάχ. Ο Αλλάχ αναφέρει σχετικά στο Κοράνι:

 

Οι Πιστοί, άνδρες και γυναίκες υποστηρίζονται μεταξύ τους, επιτάσσουν ό,τι είναι δίκαιο και απαγορεύουν `ο,τι είναι κακό, τηρούν τακτική προσευχή, εφαρμόζουν τακτική ελεημοσύνη, κι υπακούουν στον Αλλάχ και στον Απόστολό Του. Σίγουρα ο Αλλάχ πάνω τους θα στείλει τα ελέη Του, και ο Αλλάχ είναι Πανίσχυρος, Σοφός.  Ο Αλλάχ υποσχέθηκε στους πιστούς – άνδρες και γυναίκες – κήπους που κάτω τους κυλούν τα ποτάμια, για παντοτινή τους διαμονή, όμορφα μέρη σε Κήπους αιώνιας ευδαιμονίας. Η μεγαλύτερη όμως ευδαιμονία είναι η Χάρη του Αλλάχ. Αυτή είναι η υπέροχη νίκη.  (Ατ-Ταουμπα :71-72)

 

2.Ευγνωμοσύνη: Όσο πιο ευγνώμονες είμαστε προς τον Αλλάχ, τόσο περισσότερες από τις ευλογίες του θα μας χαρίσει. Αυτό αποτελεί μια πράξη λατρείας από μόνο του.

 

 

Και θυμηθείτε όταν ο Κύριός σας δήλωσε: “Αν είστε ευγνώμονες θα αυξήσω περισσότερη χάρη σε σας. Αν όμως είστε άπιστοι τότε στα αλήθεια η τιμωρία μου είναι βαριά.” ( Ιμπραχίμ: 7)

 

 

Ω! Σεις που πιστεύετε! Τραφείτε με τα αγαθά φαγητά που σας προμηθεύσαμε κι ευχαριστείτε τον Αλλάχ, αν Αυτόν λατρεύετε. (Αλ Μπακαρα: 172)

 

3.Ικανοποίηση της ψυχής: Είναι χρήσιμο να ασχολούμαστε με πράξεις και δραστηριότητες που έχουν σαν αποτέλεσμα την εσωτερική ευτυχία και φέρνουν χαμόγελο στην καρδιά και όχι μόνο στο πρόσωπο.

Ο πραγματικός εμπλουτισμός δεν έρχεται μέσω της κατοχής πλούτου, αλλά ο πραγματικός εμπλουτισμός είναι ο εμπλουτισμός της ψυχής. (Μπουχάρι)

 

4.Αποφύγετε τις κοσμικές συγκρίσεις: Είναι μάταιο να κοιτάει κανείς τους διάσημους ή τους πλούσιους ή αυτούς που εντρυφούν σε κοσμικές απολαύσεις. Οι ζωές αυτών των ανθρώπων δεν είναι ιδανικές στα μάτια του Αλλάχ. Είναι πολύ πιο χρήσιμο για τον πιστό να κοιτάει την ζωή του Προφήτη και των Σαχάμπα και τους θέτει σαν πρότυπά του.

 

Κοιτάτε τους κατώτερούς σας ( λιγότερο τυχερούς από εσάς) και μην κοιτάτε τους ανώτερούς σας – αυτούς που βρίσκονται από πάνω σας, γιατί αυτό είναι καλύτερο. (Μούσλιμ)

 

5.Περιμένετε μόνο από τον Αλλάχ: Κάθε συντήρηση, ανταμοιβή που περιμένουμε είναι από τον Αλλάχ μόνο.

“Ω Αλλάχ, δώσε μου αρκετά από αυτά που έχεις κάνει νόμιμα για να μου αρκούν σε σχέση με τα μη νόμιμα, και εμπλούτισε με με τη γενναιοδωρία Σου δίνοντας μου ανεξαρτησία από όλα τα άλλα εκτός από Εσένα. (αλ Τιρμίδι)

 

Και πόσο αμέτρητα είναι ( τα πλάσματα) τα ζωντανά που δεν κουβαλούν τίποτα στη συντήρησή τους; Ο Αλλάχ είναι που τρέφει αυτά και εσάς και είναι Αυτός που ακούει ( και όλα τα ) γνωρίζει. (Αλ Ανκαμπουτ 60)

 

  1. Εξυπηρέτησε τους άλλους και διατήρησε σχέσεις: Ο Προφήτης συμβούλεψε έντονα να διατηρήσουμε τους οικογενειακούς δεσμούς και να κρατήσουμε στενές σχέσεις. Επίσης μας δίδαξε τους καλούς τρόπους συμπεριφοράς όσον αφορά τις κοινωνικές σχέσεις και συναναστροφές.

 

7.Ξεκουραστείτε και οργανώστε τη ζωή σας:

Ο Προφήτης διάλεξε μια απλή ζωή από μια μέσα στη χλιδή και ήταν πάντα ευχαριστημένος. Ένας άνθρωπος που προγραμματίζει τη μέρα του είναι περισσότερο παραγωγικός από έναν άνθρωπο που δεν είναι. Ο Προφήτης συνήθιζε να μοιράζει τον χρόνο του ανάλογα με τις υποχρεώσεις του: τη λατρεία του Αλλάχ, τα δημόσια ζητήματα και τα προσωπικά.

Ο Τιρμίδι αναφέρει πως ο Προφήτης είχε μοιράσει τον χρόνο του ανάλογα με τις υποχρεώσεις του για την προσφορά λατρείας στον Αλλάχ και τα προσωπικά του ζητήματα.

Μετά την πρωινή προσευχή παρέμενε καθιστός στο τζαμί δοξάζοντας τον Αλλάχ μέχρι την ανατολή και μέχρι να μαζευτούν οι άνθρωποι. Τους κήρυττε και μετά μιλούσε με τον κόσμο και ρωτούσε για την ευημερία τους. Αντήλλασσε αστεία μαζί τους, ενώ οι φόροι και τα έσοδα μοιράζονταν επίσης εκείνη την ώρα. (Σαχίχ Μουσλιμ, Τιρμίδι)

 

 

8.Οργανώστε μια ομάδα υποστήριξης: Όταν νιώθει κανείς μέρος μιας μεγαλύτερης ομάδας αυτό του δίνει μια αίσθηση ασφάλειας είτε βρίσκεται σε περιπτώσεις ευτυχίας ή δυσκολιών. Η έννοια της αδερφότητας είναι από τα κεντρικά θέματα του Ισλάμ.

 

 

Το παράδειγμα των πιστών στην αμοιβαία αγάπη τους, φροντίδα και ενδιαφέρον είναι σαν ένας άνθρωπος: αν ένα μάτι πονάει τότε όλο το σώμα πονάει, αν πονάει το κεφάλι, τότε όλο το σώμα πονάει. (Μούσλιμ)

 

 

9.Καταναλώνετε ότι είναι χαλάλ: Η κατανάλωση χαλαλ (νόμιμων) πραγμάτων είναι μια εντολή από τον Αλλάχ και ένα σημαντικό μέρος της Ισλαμικής πίστης.

 

 

Ο Αμπου Χουρέιρα ανέφερε πως ο Προφήτης είπε: Πράγματι ο Αλλάχ είναι αγνός – καθαρός και δέχεται μόνο ότι είναι αγνό και πράγματι ο Αλλάχ έχει δώσει εντολές στους πιστούς, τις οποίες έχει δώσει στους αγγελιοφόρους. Είπε: “Ω Προφήτη, φάτε από τα αγνά φαγητά και εργαστείτε με αρετή” Είπε επίσης, “ Ω, εσείς που έχετε πιστέψει φάτε από τα αγνά πράγματα που σας έχουμε παρέχει.” Τότε ο Προφήτης ανέφερε έναν άντρα που πηγαίνει σε ένα μακρινό ταξίδι σε μια κατάσταση ώστε να είναι σκονισμένος και ατημέλητος. Απλώνει τα χέρια του προς τον ουρανό (φωνάζοντας), “Ω Κύριέ μου, ω Κύριέ μου” , ωστόσο το φαγητό του είναι χαράαμ και το ποτό του χαράαμ και τα ρούχα του χαρααμ και έχει τραφεί με το χαραάμ. Πως λοιπόν μπορεί να απαντηθεί το κάλεσμά του; (Μούσλιμ)

 

 

10.Κρατηθείτε σε καλήφυσική κατάσταση:  Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως από τα οφέλη της άσκησης είναι και η ψυχική ευεξία.

Ο Προφήτης είπε: Ο δυνατός πιστός είναι καλύτερος και πιο αγαπητός στον Αλλάχ από τον αδύναμο πιστό, ενώ υπάρχει καλό και στους δύο. (Μουσλιμ)

 

Αυτά είναι τα δέκα βήματα προς την ευτυχία με την θεϊκή βοήθεια του Αλλάχ. Ευχόμαστε όλοι να ζήσουμε τις ζωές μας όσο πιο ευτυχισμένα γίνεται και να μεταφερθούμε έπειτα στον τελικό προορισμό, τον Παράδεισο και την Αιώνια Ευτυχία.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *