Friday, April 19, 2024
Αρθρα - Απόψεις

Anthony Quinn: το Ισλάμ ως δύναμη αντίστασης στην κατοχή

Διαβάζω για τον προφήτη του, νιώθω τα διδάγματά του να διεισδύσουν στο μυαλό μου. Αυτός ήταν και παραμένει η μεγαλύτερη προσωπικότητα του κόσμου

 

 

Ο Anthony Quinn, πρωταγωνιστής  στο ρόλο του Ούμαρ αλ Μουχτάρ (1861-1931), ήρωα της λιβυκής αντίστασης εναντίον της ιταλικής κατοχής, σχολίασε:

 

 

Ένιωσα πως το Ισλάμ είναι μια ασυνήθιστη δύναμη, αφού μελέτησα τη ζωή του ηγέτη Ούμαρ αλ Μουχτάρ.

Ένιωσα πως στέκομαι μπροστά σε έναν άνδρα που αμύνεται υπέρ της ζωής μέσω του Ισλάμ, όχι μόνο στο χώρο όπου γεννήθηκε και προστατεύει, αλλά υπέρ όλης της ζωής.

 

Μελέτησα τη δύναμη, το Ισλάμ, συνειδητοποίησα πως είναι η αξία, η απλοχεριά, η προσφορά και η ύπαρξη. Αυτό ήταν το όπλο του Ούμαρ αλ Μουχτάρ το οποίο χρησιμοποίησε στις ηρωικές του στάσεις, στάσεις που έχουν αφήσει τα αποτυπώματα τους στις ψυχές των αναγνωστών της ιστορίας καθώς και στις ψυχές όλων των Μουσουλμάνων.

 

Η μελέτη μου για το Ισλάμ ήταν μέσω αυτής της μεγαλειώδους προσωπικότητας. Έτσι σιγουρεύτηκα ότι το Ισλάμ είναι η κρυφή δύναμη που έχει μέσα του ο αλ Μουχτάρ και όλοι οι άνθρωποι αυτού του κόσμου. Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να το γνωρίσουν, να γνωρίσουν τις αξίες και τις αρχές του.

 

Βρήκα τον εαυτό μου πολύ κοντά στο Ισλάμ που αγάπησα και για το οποίο ακόμα διαβάζω, διαβάζω για τον προφήτη του, νιώθω τα διδάγματά του να διεισδύσουν στο μυαλό μου. Αυτός ήταν και παραμένει η μεγαλύτερη προσωπικότητα του κόσμου.

Στο Κοράνι βρήκα μεγάλη ανακούφιση, οι έννοιες είναι μεγαλειώδεις, οι λέξεις είναι δυνατές, αγγίζουν τα πάντα στον κόσμο αυτόν.

 

Έχω ευχηθεί να ήξερα την αραβική γλωσσά, να απαγγέλω το Κοράνι  με τη γλώσσα στην οποία παραδόθηκε στο Μουχάμμαντ, τον καθοδηγητή του Ούμαρ αλ Μουχτάρ, που με έχει εκπλήσσει με την προσωπικότητά του. όταν όμως γνώρισα το Μουχάμμαντ, κατάλαβα γιατί ο Ούμαρ αλ Μουχτάρ ήταν δυνατός, αυτός άντλησε τη σιγουριά του από τη σιγουριά του Μουχάμμαντ για τον εαυτό του, για το μήνυμά του και για τον κόσμο γύρο του.

Έχω μετανιώσει που πέρασε η ζωή μου χωρίς να ασπαστώ αυτήν τη θρησκεία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *