Wednesday, November 6, 2024
Παιδιά

Bοηθώντας τα παιδιά να συνηθίσουν στη νηστεία

Μάθετε τα παιδιά σας να προσεύχονται όταν είναι εφτά χρονών και σκαμπιλίστε τα αν δεν προσεύχονται όταν γίνουν δέκα χρονών, και χωρίστε τα στα κρεβάτια τους

Πρώτον:

Ένα παιδί εννιά ετών δεν είναι από εκείνους που είναι υπεύθυνοι να νηστεύουν με βάση τη Σαρία, καθώς δεν έχει φτάσει ακόμα στην εφηβεία. Αλλά ο Αλλάχ έχει καλέσει τους γονείς να μεγαλώνουν τα παιδιά τους κάνοντας πράξεις λατρείας.

Ο Αλλάχ δίνει εντολή να μαθαίνουν στα παιδιά τους την προσευχή όταν φτάσουν στην ηλικία των 7 και να τα τιμωρήσουν ελαφρά αν δεν το πραγματοποιήσουν μέχρι την ηλικία των 10 ετών. Οι Σαχάμπα (σύντροφοι του Προφήτη) έβαζαν τα παιδιά τους να νηστεύουν όταν ήταν ακόμα μικρά έτσι ώστε να τα κάνουν να συνηθίσουν σε αυτή τη μεγαλειώδη πράξη λατρείας. Όλα αυτά δείχνουν πόσο μεγάλη μέριμνα χρειάζεται για την ανατροφή των παιδιών με τις καλύτερες ιδιότητες και πράξεις.

Σχετικά με την προσευχή:

Ο Προφήτης Μουχάμμαντ (Ειρήνη και ευλογία σε αυτόν) είπε: Μάθετε τα παιδιά σας να προσεύχονται όταν είναι εφτά χρονών και σκαμπιλίστε τα αν δεν προσεύχονται όταν γίνουν δέκα χρονών, και χωρίστε τα στα κρεβάτια τους. (Αμπου Νταούντ 495 και κατατασσόμενο σαν Σαχίχ από τον Αλ-Αλμπαανι στο Σαχίχ Αμπι Νταούντ)

Σε σχέση με τη νηστεία:

Η Αλ-Ρουμπάγιι Μπιντ Μου`αουιδ Ιμπν Αφρά είπε: Το πρωί του Ασούρα, ο Προφήτης του Αλλάχ (Ειρήνη και ευλογία σε αυτόν) έστειλε εντολή στα χωριά των Ανσάρ γύρω από τη Μαντίνα λέγοντας: Όποιος άρχισε τη μέρα του με νηστεία, ας την  ολοκληρώσει και όποιος άρχισε τη μέρα του χωρίς νηστεία, ας ολοκληρώσει το υπόλοιπο της μέρας χωρίς φαγητό. Μετά από αυτό, συνηθίζαμε να νηστεύουμε αυτή τη μέρα και βάζαμε και τα παιδιά μας να νηστεύουν, ακόμα και τα πιο μικρά. Φτιάχναμε για αυτά παιχνίδια από μαλλί και αν κάποιο από αυτά έκλαιγε για φαγητό, του δίναμε αυτό το παιχνίδι μέχρι την ώρα που σπάζαμε τη νηστεία.
(Διηγημένο από τον Αλ- Μπουχάαρι (1960) και Μουσλιμ (1136))

Ο Όμαρ (δεύτερος χαλίφης) είπε σε έναν από αυτούς που ήταν μεθυσμένος κατά τη διάρκεια του ραμαζανίου: Αλίμονο σε σένα! Ακόμα και τα παιδιά μας νηστεύουν! Και τον τιμώρησε. (Διηγημένο από τον Αλ-Μπουχάρι )

Η ηλικία κατά την οποία οι γονείς θα πρέπει να διδάξουν στα παιδιά τους τη νηστεία, είναι όταν αυτά θα είναι σε θέση να το πραγματοποιήσουν, πράγμα το οποίο ποικίλλει ανάλογα με τη φυσική κατάσταση του κάθε παιδιού, αλλά κάποιοι μελετητές έχουν ορίσει την ηλικία των δέκα ετών.

Τρίτον: Σχετικά με τα μέσα βοήθειας ώστε τα παιδιά να συνηθίσουν τη νηστεία, αυτά μπορεί να συμπεριλαμβάνουν έναν αριθμό πραγμάτων, όπως:

1.     Αναφέρουμε τα οφέλη της νηστείας και το γεγονός ότι είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέσα για να εισέλθει κανείς στον Παράδεισο. Στον Παράδεισο υπάρχει μια πύλη που λέγεται Αλ-Ραιάν μέσω της οποίας θα εισέλθουν αυτοί που νηστεύουν.

2.     Προηγούμενη εμπειρία, όπως νηστεία μερικών ημερών στο μήνα του Σα`μπαν,(σεληνιακός μήνας που προηγείται του Ραμαζανιού) έτσι ώστε η νηστεία στο Ραμαζάνι να μην είναι απότομη για τα παιδιά.

3.     Νηστεύοντας μέρος της μέρας και αυξάνοντας το χρόνο σταδιακά.

4.     Καθυστερώντας το Σαχούρ μέχρι το τελευταίο μέρος της νύχτας. Αυτό θα τα βοηθήσει να νηστέψουν κατά τη διάρκεια της μέρας.

5.     Ενθαρρύνοντας τα να νηστέψουν και δίνοντας τους ανταμοιβές κάθε μέρα ή κάθε βδομάδα.

6.     Επαινώντας τα μπροστά στην οικογένεια την ώρα του Ιφτάρ (σπάσιμο της νηστείας) και του Σαχούρ(το νυχτερινό φαγητό πριν την νηστεία), καθώς αυτό θα ανυψώσει το ηθικό τους.

7.     Θέτοντας το πνεύμα του συναγωνισμού για αυτούς που έχουν περισσότερα από ένα παιδιά, ενθυμούμενοι ωστόσο τη σημασία της μη επίπληξης αυτών που προσπαθούν.

  1. Αποσπώντας την προσοχή εκείνου που πεινάει με το να τον αφήνουμε να κοιμηθεί ή να παίξει παιχνίδια που δε συμπεριλαμβάνουν προσπάθεια, όπως οι Σαχάμπα συνήθιζαν να κάνουν με τα παιδιά τους.

    9.     Είναι προτιμότερο για τον πατέρα να πάρει τον γιό του – ιδίως μετά το Ασρ (Τρίτη προσευχή) – για να παρακολουθήσει την προσευχή και τα μαθήματα και να παραμείνει στο τζαμί διαβάζοντας το Κοράνι και ενθυμούμενος τον Αλλάχ.

    10.   Κανονίζοντας επισκέψεις κατά τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας σε οικογένειες που τα νεαρά παιδιά τους επίσης νηστεύουν, έτσι ώστε να ενθαρρυνθούν να συνεχίσουν τη νηστεία.

    11.   Επιβραβεύοντας την προσπάθειας τους με εκδρομές μετά τα ιφτάαρ ή φτιάχνοντας τα είδη φαγητών, γλυκών, φρούτων και χυμών που προτιμούν.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν το παιδί είναι εξαντλημένο, δε θα πρέπει να επιμείνουμε στο να ολοκληρώσει τη νηστεία, έτσι ώστε να μη μισήσει τις πράξεις λατρείας ή να οδηγηθεί στα ψέματα ή ακόμα να αρρωστήσει, καθώς δεν είναι ακόμα ένας από αυτούς που έχουν ευθύνη να νηστεύουν. Είναι σημαντικό να το προσέξουμε αυτό και να μην είμαστε σκληροί όταν λέμε στο παιδί να νηστέψει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *