Η υγεία και η φροντίδα της στο ισλαμικό πολιτισμό 5
Γυναίκες ιατροί:
Η ιατρική δεν ήταν ένα κατεξοχήν ανδρικό επάγγελμα. Υπήρχαν και αρκετές γυναικείες φυσιογνωμίες στο χώρο της Ιατρικής την εποχή εκείνη, όπως η Ζέιναμπ, η ιατρός των Μπανί ’ουντ, περίφημη οφθαλμίατρος στην εποχή των Ομεϊάδων.
Ο συγγραφέας του βιβλίου «Οι τάξεις των ιατρών», αναφέρει πως οι γυναίκες των χαλίφηδων, είχαν γυναίκες ιατρούς για τις ανάγκες τους. Η αδελφή του Αμπού Μπακρ και η κόρη της ήταν μεγάλες επιστήμονες σε ό,τι έχει σχέση με τη γυναικολογία και βρίσκονταν σε συνεχή επαφή με τις γυναίκες του χαλίφη Αλ Μανσούρ.(11)
Υπήρχε επίσης η Ραφίντα Αλ Ασλαμία, η οποία είχε στήσει τη σκηνή της ως νοσοκομείο μετώπου, για να θεραπεύσει τους τραυματίες στη μάχη του Αλ Χάντακ και ήταν η πρώτη νοσοκόμα στον κόσμο, αιώνες πριν από την Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ. Αλλες περίφημες χειρουργοί και γυναίκες ιατροί, πριν από το Ισλάμ και μετά, ήταν η Αλ Σαφά Μπεντ Αμπντάλλα, η Κουέιμπα Μπεντ Σάαντ Αλ Ασλαμία, η Ουμ Ατία Αλ Ανσαρία και η Ουμ Αλ Χουσέιν Μπεντ ’χμαντ Αλ Ταντζάλι, η οποία ήταν ιατρός και λογοτέχνης ταυτόχρονα.
Ιατρικές ανακαλύψεις και εφευρέσεις στο ισλαμικό κόσμο:
Οι πρώτες λεπτές χειρουργικές επεμβάσεις έγιναν στον ισλαμικό κόσμο, από τα χέρια μουσουλμάνων ιατρών. Για να γίνουν όμως, έπρεπε πρώτα να εφευρεθούν τα κατάλληλα εργαλεία και μέσα. Έτσι εμφανίστηκε η χειρουργική κλωστή για τα ράμματα από έντερα γάτας, επινοήθηκε η μέθοδος εμβολίου εναντίον κάποιων λοιμωδών νόσων όπως η ευλογιά, διαγνώστηκαν πολλές σωματικές και ψυχολογικές ασθένειες. Οι ιατροί εκείνης της εποχής έμαθαν επίσης πώς να σπάνε την πέτρα μέσα στη κύστη και να αφαιρούν κακοήθεις και καλοήθεις όγκους. Στη Φαρμακολογία, δοκιμάστηκαν τα καινούργια φάρμακα στα ζώα πριν χορηγηθούν στον άνθρωπο.
Οι χειρούργοι σταμάτησαν τη χρήση αλκοόλ στη νάρκωση των χειρουργημένων και χρησιμοποίησαν φαρμακευτικά φυτά γι αυτό το σκοπό. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης κλαράκια από ορισμένα δέντρα για την περιποίηση των δοντιών. (12)
Οι Αραβες ωφελήθηκαν στις μελέτες και έρευνες που έκαναν από την επιστημονική κληρονομιά των Ελλήνων, των Αιγυπτίων, των Περσών και των Ινδών στη θεραπεία των διαφόρων πληγών και καταγμάτων, πράγμα που οδήγησε τους ιατρούς τους να δημιουργήσουν για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας την κλινική παρατήρηση με την επιστημονική έννοιά της. (13)
Ο μεγάλος ιατρός Αλ Ράζι επινόησε τη μέθοδο της ένθεσης φαρμάκων μέσα σε αλλά υλικά για να τα δεχθεί ο ασθενής. Ο ίδιος είχε περιγράψει λεπτομερώς την ευλογιά και την ιλαρά και πώς μεταδίδονται. Είχε περιγράψει την αλλεργία και έγραψε μια διατριβή για αυτή, μετά από παρατηρήσεις πού έκανε σε έναν ασθενή του, ο οποίος αρρώσταινε κάθε φορά που πλησίαζε τα τριαντάφυλλα, ενώ χρησιμοποίησε και τη μουσική στη θεραπεία μερικών νόσων.
Ο Αλ Ράζι χρησιμοποιούσε τους πιθήκους για να κάνει τα πειράματά του, γιατί πίστευε πως είναι πιο κοντά ανατομικά στο ανθρώπινο γένος. Οι ιστορικοί λένε πως όταν μεγάλωσε και έχασε το φως του, αρνήθηκε να του κάνει επέμβαση οποιασδήποτε οφθαλμίατρος, αν δεν ήξερε πόσους υμένες έχει το μάτι.
Ο Αμπολ-Κάσιμ Αλ Ζαχράουι, είχε εφεύρει χειρουργικά εργαλεία, από τα οποία μερικά είναι ακόμα εν χρήσει στα χειρουργεία των συχρόνων νοσοκομείων. Στην εγκυκλοπαίδεια που έγραψε, η οποία αποτελείται από τριάντα τόμους, υπάρχουν σχέδια για πάνω από 200 εργαλεία που είχε χρησιμοποιήσει στο χειρουργείο του και τα περισσότερα ήταν δική του εφεύρεση.
Ο Αλ Ζαχαράουι ήταν πρωτοπόρος στη χρήση της ζωγραφικής στα βιβλία του, για να εξηγήσει στους αναγνώστες πώς γίνονται οι επεμβάσεις και πώς χρησιμοποιούνται τα εργαλεία. Ήταν επίσης ο πρώτος που προειδοποίησε για τους κινδύνους των χειρουργικών επεμβάσεων και τα προληπτικά μέτρα για να αποφεύγονται. Οι διατριβές του στην Αιματολογία και στην Ωτορινολαρυγγολογία ήταν ένα τεράστιο βήμα στην ιστορία της Ιατρικής.(14)
Αλλος Αραβας ιατρός, ο Ιμπν Αλ Ναφίς, είχε ανακαλύψει το μικρό κυκλοφορικό σύστημα τρεις αιώνες πριν από τον Γουίλιαμ Χάρβυ, καθώς περιέγραψε το οπτικό νεύρο και την οξυγόνωση του αίματος μέσω των πνευμόνων.
…………………………………………………………………………………………
1- το Κοράνι: 2/269
2- Αμπντουλ- Κάντιρ Αλ Χάλιντι: Εικόνες και σκηνές από τον ισλαμικό πολιτισμό.
3- Δρ. Νάτζι Μαρούφ: Αυθεντικότητα του αραβικού πολιτισμού
4- Νάτζι Μαρούφ: Αυθεντικότητα του αραβικού πολιτισμού
5- Δρ. Μαξ Μαγιερχοφ: Η κληρονομιά του Ισλάμ
6- Δρ. Μοχάμεντ Αλ Καχλάουι: Η ισλαμική Αίγυπτος
7- Δρ. Α. Μ. Μάτζιντ: Ιστορία του ισλαμικού πολιτισμού
8- Μοχάμεντ Αλ Μανούνι: Ο πολιτισμός των Μουαχιντείν στο Μαρόκο
9- Α. Φ. Πάσα: Η επιστημονική κληρονομιά του ισλαμικού πολιτισμού
10- Μοντγκόμερι Γουάτ:
11- Μ. Αλ Μανούνι: Ο πολιτισμός των Μουαχιντείν στο Μαρόκο
12- Δρ. Εζζ Εντίν Φαρράτζ: Η ευεργεσία των μουσουλμάνων επιστημόνων προς τον ευρωπαϊκό πολιτισμό
13- Στανοούντ κέμπ: Οι μουσουλμάνοι στην ιστορία
14- ράνχαρτ ντόζυ: Οι μουσουλμάνοι στην Aνδαλουσία