Ισλαμική Οικονομική Επιστήμη – 2
Ερχόμενοι στο τεχνικό κομμάτι της ισλαμικής οικονομίας, παρατηρούμε πως υπάρχουν διαφορετικοί τύποι οικονομικών συμφωνιών.
Ερχόμενοι στο τεχνικό κομμάτι της ισλαμικής οικονομίας, παρατηρούμε πως υπάρχουν διαφορετικοί τύποι οικονομικών συμφωνιών. Ακολουθεί μια λίστα με διαφορετικές μορφές οικονομικών συμφωνιών στο Ισλάμ:
1.Bai Salam:Πρόκειται για πληρωμή πριν την παράδοση των αγαθών .Ο αγοραστής πληρώνει την τιμή των αγαθών πριν αυτά παραδοθούν σε εκείνον. Ωστόσο, η ποιότητα του προϊόντος έχει πλήρως προσδιοριστεί πριν την πληρωμή .Επίσης σε αυτού του είδους συμφωνία η πληρωμή καταβάλλεται εξ ολοκλήρου .
2.Bai Muajjal:Σε αυτό το είδος συμφωνίας η τιμή ενός αντικειμένου είναι πληρωτέα σε αναβαλλόμενη βάση είτε ως εφάπαξ πληρωμή είτε σε δόσεις .Ωστόσο, είναι απαραίτητο η τιμή και η ημερομηνία πληρωμής να είναι σταθερές.
3.Bai Murabaha:Πρόκειται για μια οικονομική συμφωνία στην οποία το άτομο αγοράζει ένα αγαθό σε συγκεκριμένη τιμή, προσθέτει σε αυτήν ένα ποσό με καθορισμένο ποσοστό κι έπειτα το πουλάει σε ένα άλλο άτομο .Η κρίσιμη διαφορά μεταξύ αυτής της συμφωνίας και της τοκογλυφίας είναι πως στην περίπτωση αυτή το προϊόν δεν μπορεί να είναι χρήματα .
4.Sharakat: Εδώ, ένα καθορισμένο ποσό κεφαλαίου ορίζεται μεταξύ δυο ή περισσοτέρων ατόμων, μοιραζόμενα εξίσου την οικονομική ζημία και το όφελος σύμφωνα με μια προκαθορισμένη αναλογία. Το κρίσιμο σημείο σε αυτή τη συμφωνία είναι πως η επιχειρηματική δραστηριότητα πρέπει να είναι νόμιμη. Παρόλα αυτά υπάρχουν επίσης και άλλες προϋποθέσεις όπως ότι οι συνέταιροι οφείλουν να είναι συνετοί και ώριμοι καθώς και ότι το ποσοστό κέρδους και απώλειας πρέπει να είναι προαποφασισμένο .
5.Modarabah: Σε αυτό το είδος συμφωνίας ,ένα άτομο παρέχει χρήματα ή κεφάλαιο σε κάποιον ως επένδυση σε ένα εμπορικό σχέδιο. Βασική προϋπόθεση σε αυτόν τον τύπο οικονομικής συμφωνίας είναι ο καθορισμός του ποσοστού του μοιραζόμενου κέρδους προκαταβολικά.
6.Ijara:Ijara είναι αραβική λέξη που σημαίνει αμοιβές/μισθοί. Σημαίνει να αποκτά κάποιος κέρδη από κάτι είτε πρόκειται για υλικό αγαθό είτε για την παροχή υπηρεσιών από ένα άτομο.
Πηγή :www.islamonline.com