Friday, March 29, 2024
Uncategorized

Σουχαιμπ ο Ρωμαίος, η Επικερδής Πώληση

Στην εποχή μας οι άνθρωποι έχουν μεγάλη ανάγκη να ικανοποιήσουν τις πνευματικές τους ανάγκες με τον ίδιο τρόπο που πασχίζουν να ικανοποιήσουν τις σωματικές

Από τους πιστούς υπάρχουν άνδρες που έχουν κρατηθεί στη Συμφωνία τους με τον Αλλάχ. Έτσι άλλοι από αυτούς είχαν εκπληρώσει τον όρκο τους ( με το θάνατο) κι άλλοι (ακόμα) περιμένουν. Αλλά δεν αντάλλαξαν (τη συμφωνία τους) με καμιά ανταλλαγή. Κοράνι 33:23

 

Στην εποχή μας οι άνθρωποι έχουν μεγάλη ανάγκη να ικανοποιήσουν τις πνευματικές τους ανάγκες με τον ίδιο τρόπο που πασχίζουν να ικανοποιήσουν τις σωματικές. Ένας από τους τρόπους για να επιτευχθεί αυτό είναι το λαμπερό παράδειγμα του Προφήτη και των συντρόφων του.

 

Ανάμεσα στους συντρόφους του Προφήτη που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη μετανάστευση στη Μεδίνα ήταν ο Αμπου Γιάχια, Σουχαιμπ Ιμπν Σιναν, ο οποίος γεννήθηκε στην άνεση και τα πλούτη. Ο πατέρας του ήταν κυβερνήτης του Ιράκ πολύ πριν την έλευση του Ισλάμ.

 

Ο Σουχαιμπ αιχμαλωτίστηκε μαζί με ένα μεγάλο αριθμών μικρών αγοριών στην κοινότητά του και πέρασε πολλά χρόνια κρατούμενος στην Βυζαντινή αυτοκρατορία. Αργότερα φτάνοντας στη Μέκκα, θυσίασε την περιουσία του και παρέδωσε την ψυχή του και άνοιξε την καρδιά του για να βιώσει το φως του Ισλάμ.

 

Φτάνοντας στη Μέκκα έγινε μουσουλμάνος και σταθερός πιστός. Ο Σουχαιμπ εκδιώχθηκε επειδή έγινε μουσουλμάνος. Έτσι αποφάσισε να μεταναστεύσει στη Μέκκα μαζί με τον Προφήτη και τον Αμπου Μπακρ. Αλλά οι Κουράις χάλασαν τα σχέδιά του. Τοποθέτησαν φύλακες για να τον εμποδίσουν να φύγει και πήραν την περιουσία του ως όρο να τον αφήσουν ελεύθερο.

 Αργότερα ο Σουχαιμπ κατάφερε να μεταναστεύσει στη Μεδίνα, αλλά υποχρεώθηκε να αφήσει τα πάντα πίσω. Έφτασε στη Μεδίνα χωρίς να έχει τίποτα. Όταν τον είδε ο Προφήτης τον χαιρέτησε και είπε: Ω Αμπου Γιάχια! Μια επικερδής πώληση! Μια επικερδής πώληση! Και αποκαλύφθηκε ο ακόλουθος στίχος του Κορανίου:

 

Υπάρχει και ένας άλλος τύπος ανθρώπου, που θυσιάζεται για να κερδίσει για Χάρη του Αλλάχ. Ο Αλλάχ είναι μεγάλης καλοσύνης για τους αφοσιωμένους (προς Αυτόν)2:207

Είναι καθαρό από αυτά που αναφέρθηκαν πως ο Σουχάιμπ ήταν άνθρωπος που είχε μοναδικά χαρακτηριστικά, με ένα από αυτά το αίσθημα της αυτοθυσίας. Θυσίασε όλα του τα υπάρχοντα για χάρη της θρησκείας. Θυσίασε τη λατρεία των ψεύτικων θεών για χάρη του Ενός και Μοναδικού Θεού. Ο Σουχαιμπ μετανάστευσε πρώτα με την ψυχή πριν από το σώμα.

Επιθυμούσε να συνοδέψει τον προφήτη και αποτελεί παράδειγμα για εμάς.

Ανθρωποι σαν τον Σουχαιμπ κινούνταν στη γη ενώ οι ψυχές τους αιωρούνταν στους ουρανούς. Είναι υψίστης σημασίας να γεμίσουμε τις καρδιές μας με αγνότητα και να έρθουμε πιο κοντά στον Αλλάχ.

Ο Προφήτης είπε: Πράγματι στο σώμα υπάρχει ένα κομμάτι σάρκας το οποίο αν είναι ολοκληρωμένο, όλο το σώμα είναι ολοκληρωμένο και αν είναι άρρωστο, τότε όλο είναι άρρωστο. Πράγματι, αυτό είναι η καρδιά.

 

Ο Σουχάιμπ και άλλοι σύντροφοι λειτουργούσαν περισσότερο με πίστη παρά με λογική. Πρέπει να δηλώσουμε υποταγή στις εντολές του Αλλάχ με τον ίδιο τρόπο που έκανε και ο Σουχαιμπ, απαλλάσσοντας τους εαυτούς μας από ματεριαλιστικές παγίδες. Όταν νιώσουμε το πραγματικό νόημα του χιτζρα και γυρίσουμε καινούρια σελίδα με τον Αλλάχ, όταν αφήσουμε τις αγνές καρδιές μας να μας οδηγήσουν στο σωστό δρόμο, δε θα χαθούμε, αλλά όπως ο Αλλάχ λέει:

Μα δεν έφτασε πια ο καιρός για τους πιστούς ώστε οι καρδιές τους να ταπεινωθούν ( να ασχοληθούν) με τη σκέψη στις διαταγές του Αλλάχ και με την Αλήθεια ( το Κοράνιο) που ( τους ) έχει αποκαλυφθεί, και να μη μοιάσουν με εκείνους που τους δόθηκαν παλαιότερα τα βιβλία ( Βίβλος και Ευαγγέλιο) που πολύς καιρός πέρασε πάνω τους και σκλήρυναν οι καρδιές τους; Κι ανάμεσά τους πολλοί είναι διεφθαρμένοι ( έξω από τα όρια της Αλήθειας) 57:16

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *