Saturday, April 20, 2024
Προσωπικότητες

Χάφσα, η Κόρη του Ούμαρ 1

Οι κάτοικοι της Αλ-Μαντίνα ήταν ευχαριστημένοι με το γάμο του Προφήτη με την Χαφσά Μπίντ Ουμάρ. Έτσι η Χάφσα έγινε μέλος του Προφητικού οίκου

Η Χάφσα κόρη του Ούμαρ γεννήθηκε πέντε χρόνια πριν ο Αγγελιαφόρος του Αλλάχ γίνει προφήτης. Ήταν 6 χρόνια μεγαλύτερη από τον αδερφό της Αμπντουλαχ. Ήταν όμορφη κι ευσεβής γυναίκα.

Ο πρώτος της γάμος ήταν με  τον  Χουνάις μπιν Χουδάφα αλ Σάχμη, που ήτα από τη φυλή Κουράις. (Quraysh). Έλαβε μέρος σε δύο μεταναστεύσεις (στην Αβυσσινία  και την Αλ-Μαντίνα). Έλαβε μέρος  και στις μάχες του Μπαντρ και του Ούχουντ. Στην τελευταία τραυματίστηκε θανάσημα και πέθανε λίγο μετά. Η Χαφσά εκείνο τον καιρό ήταν 18 χρονών.
Ο Ούμαρ ήταν πολύ ανήσυχος με την βαριά θλίψη της κόρης του που είχε χηρέψει σε τόσο νεαρή ηλικία. Όποτε πήγαινε σπίτι κι έβλεπε τη θλιμένη του κόρη πενθούσε κι εκείνος. Αφού σκέφτηκε για πολύ καιρό αποφάσισε να διαλέξει έναν καινούργιο σύζυγο για εκείνη.

Κάποιον που θα της παρείχε όλα όσα είχε χάσει εδώ και έξι μήνες. Ο Ούμαρ πλησίασε τον Αμπου Μπακρ, τον πιο αγαπητό άνθρωπο του Προφήτη και του πρόσφερε το χέρι της σε γάμο.

Ο Ούμαρ σκέφτηκε οτι ο Αμπού Μπακρ δε θα αρνούταν να παντρευτεί μια ευσεβή γυναίκα που ήταν κόρη του άντρα μέσω του οποίου ο Αλλάχ προστάτευε το Ισλάμ (Ούμαρ). Αφού τον άκουσε με συμπόνια ο Αμπού Μπάκρ δεν απάντησε.

Ο Ουμάρ επέστρεψε με ραγισμένη καρδιά και σχεδόν δεν πίστευε τι είχε συμβεί. Έπειτα πήγε στον Ουθμάν Ιμπν Αφάν του οποίου η γυναίκα Ρουκαγιά- κόρη του Προφήτη  είχε πεθάνει. Ο Ουμάρ πρόσφερε την κόρη του σε γάμο αλλά ο Ουτμάν ζήτησε συγνώμη λέγοντας πως τη δεδομένη στιγμή δεν επιθυμούσε το γάμο..

Η στεναχώρια του Ουμάρ μεγάλωσε με την άρνηση του Ουθμάν. Αναστατώθηκε κι απελπίστηκε με τους δύο σύντροφους αναφέροντας το στον Προφήτη. Κατόπιν, ο Προφήτης χαμογέλασε και είπε:

–  Η Χαφσά θα πάρει έναν σύζυγο που θα είναι καλύτερος από τον Ουθμάν και ο Ουθμάν θα πάρει για σύζυγο του μία γυναίκα που θα  είναι καλύτερη απο τη Χάφσα.

Έπειτα ο ίδιος ο Προφήτης παντρεύτηκε τη Χάφσα και ο Ουθμάν με τη σειρά του παντρεύτηκε την Ουμ Κουλθούμ – κόρη του Προφήτη. Έτσι ο Ούμαρ ήταν προορισμένος να πάρει χαρά που ποτέ πριν δεν είχε φανταστεί.

Όταν τον συνάντησε ο Αμπού Μπάκρ αντιλήφθηκε τη χαρά του. Ο Ούμαρ του εξομολογήθηκε τη λύπη του για την άρνηση του  να απαντήσει όταν του είχε προσφέρει το χέρι της κόρης του Χάφσα. Ο Αμπού Μπακρ τον συνεχάρη και του απολογήθηκε λέγοντας:

 Μην θυμώνεις μαζί μου. Ο Προφήτης είχε αναφέρει την Χάφσα πριν κι εγώ δεν μπορούσα ν’ αποκαλύψω το μυστικό του. Εάν είχε εγκαταλείψει την ιδέα, θα την είχα παντρευτεί εγώ.

Οι κάτοικοι της Αλ-Μαντίνα ήταν ευχαριστημένοι με το γάμο του Προφήτη με την Χαφσά Μπίντ Ουμάρ. Έτσι η Χάφσα έγινε μέλος του Προφητικού οίκου, και μία από τις  «Μητέρες των Πιστών» που ως τότε ήταν η Σάουντα και η Αισα, κόρη του Αμπου Μπακρ.

 

Μετάφραση: Πάνος Γεράκης

Καθηγητής ξένων γλωσσών

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

 

 

πηγή : www.islamweb.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *