Saturday, April 20, 2024
Ερμηνεία

Χρυσοί Κανόνες Συμπεριφοράς 1

Αυτό το άρθρο είναι το πρώτο σε μια σειρά που έχει ως σκοπό την ανακάλυψη των χρυσών κανόνων συμπεριφοράς τους οποίους εμπεριέχει το ιερό Κοράνι.

«Ω! Εσείς που πιστεύετε! Μην μπαίνετε σε σπίτια που δεν είναι σπίτια σας χωρίς να ζητήσετε την άδεια και να χαιρετήσετε τους νοικοκυραίους. Αυτό δηλώνει περισσότερη αγνότητα για εσάς»

« Κι εάν δεν βρείτε σε αυτά (τα ξένα σπίτια) κανείς, τότε ας μην μπείτε μέχρι ότου σας δοθεί η άδεια εισόδου, Και εάν σας ειπωθεί: γυρίστε πίσω, να γυρίστε, αυτό σας κάνει περισσότερο αγνούς για τον εαυτό σας τον ίδιο. Κι ο Αλλάχ έχει πλήρη γνώση των πράξεών σας.»  Το ιερό Κοράνι, 24(  27-28).

Το εδάφιο αναφέρεται στις κοινωνικές συμπεριφορές, και συγκεκριμένα στην άδεια εισόδου στα σπίτια  με σκοπό την επίσκεψη, και λέει ξεκάθαρα σε όλους εμάς ότι το να σου πει κανείς: να γυρίσεις πίσω, ή δεν μπορώ να σε δεχτώ αυτήν την ώρα, δεν αποτελεί προσβολή, ούτε πρέπει να μας κάνει να αισθανθούμε άσχημα.

Επειδή ενδέχεται, ενώ κάποιος μας έχει καλέσει, να του τύχει κάτι στο μεταξύ με αποτέλεσμα να μην έχει τη δυνατότητα να μας δεχτεί. Εδώ πρέπει να έχουμε την ανάλογη κατανόηση και να μην αφήσουμε τούτο το ασήμαντο γεγονός να δημιουργήσει παρεξήγηση.

Οι μουσουλμάνοι που κατάλαβαν και εφάρμοσαν σωστά τις σαφείς οδηγίες του κορανίου έχτισαν μια κοινωνία υγιή, απαλλαγμένη από πολλές κοινωνικές αρρώστιες που πάσχουν οι σημερινές μας κοινωνίες.

Ένας συνοδός του Προφήτη λέει σχετικά:

-Περίμενα όλη τη ζωή μου να μου πει κάποιος : Γύρνα πίσω, ώστε να έχω την ανταμοιβή του εδαφίου  «αυτό σας κάνει περισσότερο αγνούς για τον εαυτό σας τον ίδιο».

Αραγε, με αυτόν το χρυσό κοινωνικό κανόνα, πόσο καλύτεροι θα ήμασταν;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *