Thursday, April 25, 2024
Γεγονότα

Όταν η Φάτουα Ενισχύει Την Κοινωνική Σταθερότητα

Οι λόγιοι μουσουλμάνοι χρησιμοποίησαν τη φάτουα, όχι μόνο για να φανερώσουν στο κοινό την άποψη του Ισλάμ σχετικά με τα διάφορα ζητήματα, αλλά και να εμπεδώσουν την κοινωνική σταθερότητα και την πρόληψη των ανεπιθύμητων κοινωνικών επιπτώσεων

Φάτουα, για όσους δεν ξέρουν, είναι η άποψη των μουσουλμάνων λόγιων, πάνω σε διάφορα ζητήματα, η οποία βασίζεται στη βαθειά θρησκευτική γνώση και την πρακτική εμπειρία.

Οι λόγιοι μουσουλμάνοι χρησιμοποίησαν τη φάτουα, όχι μόνο για να φανερώσουν στο κοινό την άποψη του Ισλάμ σχετικά με τα διάφορα ζητήματα, αλλά και να εμπεδώσουν την κοινωνική σταθερότητα και την πρόληψη των ανεπιθύμητων κοινωνικών επιπτώσεων.


Ένα σαφές παράδειγμα είναι η φάτουα του ξάδελφου του Προφήτη και μεγάλου γνώστη του Ισλάμ, Αμπντουλλάχ μπιν Αμπάς, ο οποίος καθώς καθόταν με τους μαθητές του, όταν τον ρώτησε ένας άνδρας:

– Μπορεί κάποιος δολοφόνος να μετανιώσει για το φόνο που έπραξε;
– Ναι, του απάντησε.

Ο Αμπντουλλάχ συνέχισε το μάθημα του, αλλά σε λίγη ώρα ήρθε κι άλλος άνδρας και τον ρώτησε:

– Μπορεί ένας δολοφόνος να μετανιώσει για το φόνο που έπραξε;
– Όχι, του απαντάει ο γνώστης.

Ενώ ο άνδρας απομακρυνόταν, οι μαθητές του Αμπντουλλάχ δεν μπορούσαν να κρύψουν τις απορίες τους για τις δύο αντίθετες απόψεις περί του ίδιου θέματος και μάλιστα εντός μίας ώρας.

– Πως είναι δυνατόν να απαντήσεις στον πρώτο άνδρα πως ο δολοφόνος μπορεί να μετανιώσει και στο δεύτερο πως δεν μπορεί;

Η απάντηση του Αμποντουλλάχ δεν άργησε πολύ.
– Είδα τον πρώτο άνδρα λυπημένο και μετανιωμένο, οπότε κατάλαβα ότι μπορεί να έχει πράξει ένα φόνο και ήθελε να μετανιώσει και τον δεύτερο θυμωμένο και αγανακτισμένο, οπότε κατάλαβα ότι πήγαινε να πράξει ένα φόνο και ήθελε τη φάτουα μου ως άδεια να το πράξει. Έτσι δεν άφησα κλειστή την πόρτα της μετάνοιας στον πρώτο, και έκλεισα την πόρτα του φόνου στον δεύτερο.

Ύστερα διαπιστώθηκε ότι ίσχυαν τα λόγια του Αμπντουλλάχ όπως ακριβώς εκτίμησε.

Έτσι, μπορεί κανείς να φανταστεί πως οι μουσουλμάνοι λόγιοι χρησιμοποίησαν τις γνώσεις τους για να προστατέψουν την κοινωνία και να ενισχύσουν την κοινωνική σταθερότητα και γαλήνη.  

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *