Friday, April 26, 2024
ΒίντεοΓυναίκα

Ένα χρέος που δε μπορεις να ξεπληρώσεις

«Αν επιθυμείς ο Θεός να σου χαρίσει πολλά χρόνια ζωής, τότε κάνε τους γονείς σου ευτυχισμένους.» (Ιμάμ Σαντικ)

«Ο Κύριός σου έχει θεσπίσει να μη λατρεύετε παρά μόνο Εκείνον και στους γονείς σας οφείλεται φιλοφροσύνη. Αν ο ένας ή και οι δύο τους φτάσουν τη μεγάλη ηλικία κατά τη ζωή σου, μην πεις σε αυτούς λέξη στεναχώριας και ούτε να τους αποδιώχνεις, αλλά να απευθύνεσαι σε αυτούς με λόγια σεβασμού. Και εκτός απο την καλοσύνη, χαμήλωσε σε αυτούς τη φτερούγα της ταπεινοφροσύνης και να πείς, «Κύριέ μου! Δώσε σ’ αυτούς την Ευσπλαχνία Σου καθώς με έχουν αναθρέψει με αγάπη στην παιδική μου ηλικία.» (Κοράνι 17:23-24)

 

Ο Προφήτης Μουχάμμαντ είπε: «Ο Παράδεισός σου βρίσκεται κάτω από τα πόδια της μητέρας σου.»

Ένας άνθρωπος πήγε στον Προφήτη και τον ρώτησε, «Ω, Προφήτη του Αλλάχ, ποιος απο τους ανθρώπους αξίζει περισσότερο τη συντροφιά μου;» Ο Προφήτης είπε: «Η μητέρα σου.» Και ο άνθρωπος ξαναρώτησε, «Και μετά ποιος;» Ο Προφήτης είπε, «Μετά η μητέρα σου.» Ο άνθρωπος ρώτησε για μια ακόμη φορά, «Και μετά ποιος;» Και ο Προφήτης απάντησε και πάλι, «Η μητέρα σου.» Και ρώτησε πάλι, «Και μετά ποιος;» Και ο Προφήτης είπε: «Μετά ο πατέρας σου.» (Μπουχάρι και Μουσλιμ)

 

Είναι δικαίωμα της μητέρας σου να θυμάσαι πως σε κουβάλησε στη μήτρα της για πολλούς μήνες και σε έθρεψε απο το ίδιο της το σώμα. Χρησιμοποίησε όλη της την ουσία για να σε κρατήσει και να σε προστατέχει. Δεν την ενδιέφερε αν η ίδια πεινούσε, ενώ εσύ είχες ταιστεί μέχρι να χορτάσεις ή αν διψούσε ενώ η δική σου δίψα είχε ικανοποιηθεί. Δεν την ενδιέφερε αν δεν είχε ρούχα, ενώ εσύ ήσουν καλά ντυμένος ή να μένει κάτω απο το ζεστό ήλιο ενώ εσύ ήσουν καλυμμένος (υπο σκιά). Άφησε το γλυκό ύπνο και υπέμεινε την αυπνία για χάρη σου. Σε προστάτεψε ενάντια στη ζέστη του καλοκαιριού και το κρύο του χειμώνα. Άντεξε όλο αυτόν τον πόνο για να σε αποκτήσει. Θα πρέπει να ξέρεις πως δε μπορείς να ευχαριστήσεις τη μητέρα σου σωστά εκτός αν ο Θεός σε βοηθήσει και σου δώσει τη χάρη και την δυνατότητα να την ξεπληρώσεις για όλα όσα έκανε για σενα.» Makarem Al- Akhlaq, of Tobarsi. Vol. I, P.486; Risalat al-Huquq, Right 22: The Right of the Mother.