Thursday, March 28, 2024
Αποκόμματα ΤύπουΕνημέρωση

Έρευνα: Ακόμη και με ένα μόνο ποτηράκι κρασί τη μέρα αρχίζει να συρρικνώνεται και να γερνάει ο εγκέφαλος

Τι ισχυρίζονται Αμερικανοί επιστήμονες

Οι μεσήλικες και οι πιο ηλικιωμένοι άνθρωποι που από μισό ποτήρι κρασί τη μέρα αυξάνουν την κατανάλωση τους σε ένα ποτήρι, εμφανίζουν αλλαγές και συρρίκνωση στον εγκέφαλο τους, οι οποίες ισοδυναμούν με περίπου δύο έξτρα χρόνια γήρανσης, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, την πρώτη που κάνει αυτή τη συσχέτιση. Η ακόμη μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ σε καθημερινή βάση σχετίζεται με ακόμη πιο εκτεταμένη επίπτωση στον εγκέφαλο.

Ήταν ήδη γνωστό ότι οι άνθρωποι που πίνουν πολύ, εμφανίζουν γνωστική εξασθένηση λόγω αλλοιώσεων στο μέγεθος και στη δομή του εγκεφάλου τους. Όμως η νέα μελέτη δείχνει ότι ακόμη και επίπεδα κατανάλωσης που οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ασφαλή – π.χ. λίγες μπίρες ή λίγα ποτηράκια κρασί την εβδομάδα – στην πραγματικότητα μπορεί να ενέχουν κινδύνους για τον εγκέφαλο και κατά συνέπεια για το νου.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Πενσιλβάνια και του Ουισκόνσιν, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρεμί Νταβιέτ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», ανέλυσαν μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου 36.678 ατόμων μέσης και τρίτης ηλικίας, συσχετίζοντας τη λευκή και φαιά ουσία τους με τη συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ (από μηδενική έως πάνω από τέσσερα ποτήρια τη μέρα).

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έπιναν κατά μέσο όρο μισό ποτήρι τη μέρα, δεν εμφάνιζαν εγκεφαλικές διαφορές από αυτούς που δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ. Όμως όσοι έπιναν ένα ποτήρι, είχαν μικρότερο εγκεφαλικό όγκο και λιγότερες εγκεφαλικές διασυνδέσεις σε σχέση με όσους έπιναν ένα, εκείνοι που έπιναν δύο ποτήρια καθημερινά, είχαν μικρότερο όγκο εγκεφάλου σε σχέση με όσους έπιναν ένα κ.ο.κ.

«Όσο περισσότερο πίνει κανείς, τόσο χειρότερα γίνονται τα πράγματα», δήλωσε ο Νταβιέτ. «Τα ευρήματα μας έρχονται σε αντίθεση με τις έως τώρα επιστημονικές και κυβερνητικές οδηγίες για τα όρια ασφαλούς κατανάλωσης αλκοόλ», ανέφερε ο ερευνητής Χάνρρι Κράντσλερ.

‘Αλλες έρευνες στο παρελθόν είχαν συμπεράνει ότι η με μέτρο κατανάλωση αλκοόλ δεν έχει επίπτωση ή μπορεί ακόμη και να ωφελεί τον εγκέφαλο των ηλικιωμένων, κάτι που δεν φαίνεται να επιβεβαιώνει η νέα έρευνα. Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι ακόμη και μισή μπίρα τη μέρα ισοδυναμεί με έξτρα χρόνο γήρανσης του εγκεφάλου, ενώ τέσσερα ποτά τη μέρα ισοδυναμούν με τουλάχιστον δέκα χρόνια πιο γηρασμένο εγκέφαλο.

«Ένα επιπρόσθετο ποτό τη μέρα μπορεί να έχει μεγαλύτερη επίπτωση από οποιοδήποτε προηγούμενο ποτό εκείνη τη μέρα. Αυτό σημαίνει ότι το να κόψει κανείς το τελευταίο ποτό του βραδιού μπορεί να έχει μεγάλη θετική επίπτωση από την άποψη της γήρανσης του εγκεφάλου», δήλωσε ο Νταβιέτ.

πηγή: in.gr