Saturday, April 27, 2024
ΔιδασκαλίαΟ Προφήτης Μουχάμμαντ

Αγάπη

Για Χάρη του Αλλάχ

Ο Προφήτης Μουχαμμαντ είπε:

Ο Αλλάχ θα ρωτήσει την Ημέρα της Κρίσεως: «Που είναι εκείνοι που αγαπούσαν ο ένας τον άλλο για χάρη της Δόξας μου; Σήμερα, που δεν υπάρχει σκιά εκτός απο τη Δική Μου, θα τους σκεπάσω με την σκιά Μου. (Μουσλιμ).

Η αγάπη είναι ένα απο τα πιο εξυψωμένα ανθρώπινα συναισθήματα. Όταν αυτή η αγάπη περιστρέφεται γύρω απο τον Παντοδύναμο Αλλάχ και αποτελεί τη βάση για τις διαπροσωπικές σχέσεις, πολλα προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν και ευημερία μπορεί να επιτευχθεί τόσο για το άτομο όσο και για την κοινωνία γενικότερα. Το Κοράνι και η Σούννα συχνά μιλουν για την ευγενή θέση εκείνων που ο Αλλάχ έχει ευλογήσει και έχουν τέτοια αγάπη.

Ο Προφήτης (ειρήνη σε αυτόν) είπε: «Μεταξύ των υπηρετών του Αλλάχ υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι προφήτηες ούτε μάρτυρες αλλά τους οποίους οι προφήτες και οι μάρτυρες θα τους θεωρήσουν τυχερούς λόγω της υψηλής θέσης τους στον Αλλάχ.»

Οι σύντροφοι του Προφήτη ρώτησαν, «Ω Προφήτη του Αλλαχ! Πες μας ποιοι είναι.»

Ο Προφήτης τους είπε πως είναι οι άνθρωποι που αγαπούν ο ένας τον άλλο για χάρη του Αλλάχ, χωρίς να έχουν καποια συγγένεια μεταξύ τους ή να συνδέονται με την ανταλλαγή πλούτου.

Ο Προφήτης συέχισε περιγράφοντας την μεγάλη τους ανταμοιβή κατά την Ημέρα της Κρίσεως: «Μα τον Αλλαχ, τα πρόσωπά τους θα είναι φωτεινά και θα είναι στο φως. Δε θα αισθάνονται φόβο όταν οι άνθρωποι θα φοβούνται, και δεν θα νιώθουν θλίψη όταν οι άνθρωποι θα θρηνούν.»

Έπειτα διάβασε το εξής εδάφιο: «Πράγματι, οι Φίλοι του Αλλάχ , δεν υπάρχει για αυτούς ούτε φόβος κι αυτοί ούτε θα λυπηθούν.»  (Κοράνι, 10:62) (Αμπου Νταουντ)

Αυτό μας θυμίζει ένα ακόμα διάσημο χαντιθ που απαριθμεί τους εφτά τύπους ανθρώπων που θα απολαύσουν την σκιά του Αλλάχ σε μια Ημέρα που δε θα υπάρχει σκιά εκτός απο τη Δική Του. Ανάμεσα σε αυτούς που αναφέρονται ειναι «δυο άνθρωποι που αγαπάν ο ένας τον άλλο για χάρη του Αλλάχ, συναντιούνται για αυτό το λόγο και αποχαιρετιούνται με αυτή την αγάπη (Μπουχαρι και Μουσλιμ).

Το να αγαπά κανείς για χάρη του Αλλάχ, και η αδελφοσύνη στην πίστη είναι απο τις πιο εξαιρετικές πράξεις λατρείας. Αυτή η αγάπη μπορεί να φέρει το δούλο του Αλλάχ πιο κοντά σε Αυτόν και με την πάροδο του χρόνου να καλλιεργήσει την ευγένεια του ανθρώπου.

Μερικά απο τα καθήκοντα του ενός ανθρώπου προς τον άλλον είναι:

Και οι δύο πλευρές θα πρέπει να αγαπούν πραγματικά να προσφέρουν υποστήριξη και βοήθεια ο ένας στον άλλο και να αγαπούν το καλό ο ένας για τον άλλον. Ο Προφήτης είπε, «Κανείς απο εσάς δεν θα έχει τελειοποιήσει την πίστη του μέχρ ινα αγαπάει για τον αδερφό του ότι αγαπά για τον εαυτό του.» (Μπουχάρι και Μουσλιμ)

Πρέπει να επιτάσσουν ο ένας τον άλλον στην αλήθεια και την υπομονή και να δίνουν ειλικρινείς συμβουλές. Πρέπει να διατάσσουν το σωστό και να απαγορεύουν το λάθος, καθώς και να καθοδηγούν ο ένας τον άλλο. Πρέπει να βοηθούν ο ένας τον άλλον στην εκτέλεση έργων δικαιοσύνης.

Ο Αλλάχ ο Παντοδύναμος λέει:

«Πράγματι, ο Άνθρωπος είναι χαμένος. Εκτός απο εκείνους που πίστεψαν και έκαναν καλές πράξεις κι συνιστούν απο κοινού φροντίζοντας για την Αλήθεια, και παροτρύνοντας με την Υπομονή και τη Σταθερότητα. (Κοράνι 103:2-3)

Ο Προφήτης είπε: «Ένας Μουσουλμάνος έχει έξι δικαιώματα σε έναν άλλο Μουσουλμάνο.» Ρώτησαν, «Ποια ειναι αυτά, ω Προφήτη του Αλλάχ;» Είπε, « ‘Οταν τον συναντήσετε, χαιρετήστε τον με σαλαμ (ειρήνη); Όταν σας καλέσει, δεχτείτε την πρόσκλησή του; Όταν ψάξει την συμβουλή σας, να τον συμβουλέψετε, όταν φτερνιστεί και μετά δοξάσει τον Αλλάχ, να επικαλεστείτε το έλεος του Αλλάχ για αυτόν. Όταν αρρωστήσει, να τον επισκεφτείτε, και όταν πεθάνει να παραστείτε στην κηδεία του. (Μουσλιμ)

Πρέπει να συγχωρούν ο ένας τα λάθη του άλλου και να υπερασπίζονται την τιμή του άλλου, χωρίς να μιλάν άσχημα ή να χλευάζουν ο ένας τον άλλο.

Ο Προφήτης είπε: Δεν ειναι επιτρεπτό σε έναν Μουσουλμανο να στεναχωρήσει έναν άλλον.