Thursday, April 25, 2024
Αρθρα - Απόψεις

Έχει το Ισλάμ καμιά εχθρότητα με τη Δύση ;

 

 

Διαβάζουμε σε καθημερινή βάση τίτλους όπως: Ισλάμ και Δύση, σχέσεις Ισλάμ με τη Δύση, αντιπαλότητα Ισλάμ και Δύσης και άλλους πολλούς παρόμοιους τίτλους που φέρνουν το Ισλάμ σε αντιπαράθεση ή, τουλάχιστον, σε σύγκριση με τη Δύση.

Χωρίς καμία αμφιβολία, πολλοί στη Δύση επιθυμούν και ενθαρρύνουν τη συνέχιση του τεταμένου αυτού κλίματος. Γιατί έχουν χτίσει ένδοξες καριέρες και συμφέροντα από αυτήν την ένταση. Γράφοντας βιβλία, ορθογραφώντας και όντας ομιλητές σε συνέδρια και εκδηλώσεις με την ειδικότητα του επιστήμονα και του «γνώστη του Ισλάμ» ώστε να παραθέσουν τις «γνώσεις» τους στο κοινό και, εκμεταλλευόμενοι την άγνοια του κόσμου με τη γλώσσα και το αντικείμενο, σκορπίζουν την πλάνη και τον φανατισμό.

Έχει λοιπόν βάση αυτή η συζήτηση ;

Καταρχήν είναι σημαντικότατο να ξεκαθαρίσουμε πως το Ισλάμ δεν βλέπει Ανατολή και Δύση, ούτε Βορά και Νότο. Το Ισλάμ δεν υπόκειται σε γεωγραφικές περιοχές, ηπείρους και χώρες. Το Ισλάμ βλέπει μόνο τον άνθρωπο. Αυτή είναι και η ουσία. Αυτό που μετράει για το Ισλάμ είναι ο άνθρωπος.

Το Ισλάμ δεν τρέφει αγάπη ή μίσος προς μια ήπειρο ή χώρα επειδή ανήκει γεωγραφικά ή εθνολογικά κάπου ή επειδή οι κάτοικοι της είναι λευκοί ή μαύροι ή έγχρωμοι. Όλα αυτά δεν έχουν καμία σημασία για το Ισλάμ.

Τα πρώτα χρόνια του Ισλάμ, μερικοί συγγενείς του Προφήτη Μουχάμμαντ, τον διέψευσαν και τον πολέμησαν μέχρι το τέλος της ζωής τους και πέθαναν αρνούμενοι το μήνυμα του Ισλάμ. Ενώ άνθρωποι από άλλες χώρες και άλλες φυλές τον πίστεψαν και θυσιάστηκαν για αυτό. Ποιός μπορεί να υποστηρίξει πως οι πρώτοι είναι πιο τίμιοι από τους δεύτερους επειδή ήταν συγγενείς του Προφήτη και εμφανείς προσωπικότητες της Μέκκας ;

Δεύτερον, γιατί συγκεκριμένα η ‘’Δύση’’ να είναι απέναντι στο Ισλάμ; Είναι το Ισλάμ ‘’Ανατολή’’ ώστε να έχουμε τέτοια αντιπαλότητα ή σύγκριση; Κατ’επέκταση, μήπως η Δύση αντιπροσωπεύει το Χριστιανισμό ;

Το Ισλάμ είναι μια παγκοσμία θρησκεία που εξαπλώνεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Γιατί να έχει τόση ένταση συγκεκριμένα με τη Δύση;

Η Δύση, από την άλλη πλευρά, δεν είναι Χριστιανισμός. Είναι ένα μείγμα από θρησκευόμενους και άθρησκους, από Χριστιανούς, Μουσουλμάνους, Εβραίους, συν πολλές ομάδες από πιστούς που ασπάζονται διάφορες φιλοσοφίες ή θρησκεύματα ασιατικής προέλευσης.

 

Γιατί τότε ποτέ δεν ακούσαμε τίτλους όπως: Ισλάμ και Ινδία, ή Δύση και βουδισμός ;

Είναι γνωστό ιστορικά πως οι τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες έχουν γεννηθεί στην Ανατολή και στη συνέχεια εξαπλώθηκαν στις υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη. Η Δύση απλώς ακολούθησε αυτές τις θρησκείες ως μαθητής, την μία μετά την άλλη. Έτσι, έχουμε σήμερα δυτικούς που ασπάζονται το Ιουδαϊσμό, τον Χριστιανισμό και το Ισλάμ. Το γεγονός πως το Ισλάμ ήρθε τελευταίο στη Δύση δεν λέει τίποτα. Είναι η κανονική ιστορική ροή των πραγμάτων.

Μάλιστα αν δούμε ποια θρησκεία από αυτές είναι η προτιμότερη για όσους δυτικούς ψάχνουν σήμερα απεγνωσμένα μια πίστη που τους πείθει και να τους φέρει ηρεμία στη ψυχή τους, θα βρούμε πως οι περισσότεροι καταλήγουν στο Ισλάμ, κυρίως οι γυναίκες.

Το γεγονός πως Μουσουλμάνοι της Ανατολής και Χριστιανοί της Δύσης είχαν συγκρουσιακές σχέσεις για μεγάλο διάστημα δεν σημαίνει απαραίτητα πως η Δύση σήμερα είναι εχθρός του Ισλάμ. Το Ισλάμ, όπως προαναφέραμε, δεν έχει εχθρότητες με λαούς, χώρες ή ηπείρους, γιατί θέλει από όλους τους ανθρώπους του κόσμου να το γνωρίσουν καλά και όσοι πειστούν με όσα ευαγγελίζεται να το ακολουθήσουν ως τρόπο ζωής και ως τρόπο σωτηρίας. Ειδάλλως, ο καθένας έχει την πίστη του.

Με άλλα λόγια, το Ισλάμ λέει σε όλους, ακόμα στους πολέμιους του, κάτι πολύ απλό: εδώ έχεις ένα θεϊκό μήνυμα σωτηρίας για τη ψυχή και τη ζωή σου, δοκίμασέ το και μην σε νοιάζει που τόσα χρόνια ήσουν εχθρός, σώσε την ψυχή σου μόνο.

Όντως, το Ισλάμ έχει καταφέρει με αυτό το ήρεμο, ελπιδοφόρο και συγκρατημένο μήνυμα να κερδίσει χιλιάδες εχθρούς του, ακόμα και ολόκληρους λαούς, όχι μόνο στη Δύση, αλλά πανταχόθεν.

Η εμμονή κάποιων «ειδικών» να φέρουν με το ζόρι τη Δύση σε πόλεμο με τους Μουσουλμάνους αντικρούεται πολύ εύκολα με τα καθημερινά γεγονότα που δείχνουν πως οι άνθρωποι – κι από τις δυο πλευρές- είναι πολύ πιο λογικοί και πιο μυαλωμένοι. Οι χιλιάδες δυτικοί που ασπάζονται κάθε χρόνο το Ισλάμ είναι η πιο εύλογη και κατάλληλη απάντηση σε κάθε «ειδικό» και κάθε «γνώστη» που η αποκλειστική του γνώση είναι ο πόλεμος και η εχθρότητα.