Sunday, April 28, 2024
ΔιδασκαλίαΟ Προφήτης Μουχάμμαντ

Για τέσσερα αγαθά θα λογοδοτήσεις

Ο Προφήτης του Αλλάχ επιτείνει την προσοχή μας για σημαντικά αγαθά τα οποία δεν εκτιμάμε όσο πρέπει.

Λέει ο Προφήτης: «Δεν εγκαταλείπει κανένας άνθρωπος τον χώρο της Κρίσης, έως ότου δώσει λογαριασμό για τέσσερα αγαθά:

για την ηλικία του, σε τι αναλώθηκε,

για την νεότητά του, πώς την πέρασε,

για την περιουσία του, πώς την απέκτησε και σε τι την ξόδεψε,

και για τις γνώσεις του, πώς τις χρησιμοποίησε.

Εδώ ένας άλλος προφητικός λόγος που μας παρουσιάζει με απλά λόγια τα πιο σημαντικά αγαθά της ζωής μας.

Το πρώτο είναι η ζωή μας. Ο ανεκτίμητος θησαυρός που μας δίνει την δυνατότητα να κάνουμε πράγματα και να αλλάξουμε περιστάσεις και ισορροπίες. Η κάθε στιγμή που ζούμε είναι το όνειρο χιλιάδων πεθαμένων που παρακαλούν να έχουν έστω πέντε λεπτά να ζητήσουν συγχώρεση από τον Αλλάχ ή συγγνώμη από κάποιον που έχουν αδικήσει.

Η ζωή είναι ευκαιρία που μας δίνεται κάθε μέρα για αποκατάσταση, καλυτέρευση και διόρθωση των σχέσεων μας με τους συνανθρώπους μας.

Στην συνέχεια μιλάει για την νεότητα και επισημαίνει την σημασία της. Είναι η περίοδος της ορμής και της αντοχής. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να την εκμεταλλεύεται ο νέος σε κάθε καλοσύνη και όχι σε καταχρήσεις και παρανομίες.

Το τρίτο αγαθό είναι η περιουσία. Το Ισλάμ ζητά από κάθε περιουσία δυο πράγματα: να αποκτάται από θεμιτές πηγές και να ξοδεύεται πάλι σε θεμιτές πράξεις και σε αγαθοεργίες.

Το τέταρτο αγαθό είναι οι γνώσεις, θρησκευτικές και κοσμικές. Είναι μεγάλη ευθύνη να έχεις κάποια χρήσιμη γνώση. Οι γνώσεις πρέπει να μεταδίδονται για το δημόσιο συμφέρον και απαγορεύεται να κρύβονται για εγωιστικούς λόγους.

عند الطبراني في المعجم الكبير من حديث مُعَاذِ بْنِ جَبَلٍ -رضي الله عنه- قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ:  لَا تَزُولُ قَدمَا عَبْدٍ يَوْمَ الْقِيَامَةِ، حَتَّى يُسْأَلَ عَنْ أَرْبَعِ خِصَالٍ: عَنْ عُمُرُهِ فِيمَا أَفْنَاهُ؟ وَعَنْ شَبَابِهِ فِيمَا أَبْلَاهُ؟ وَعَنْ مَالِهِ مِنْ أَيْنَ اكْتَسَبَهُ وَفِيمَا أَنْفَقَهُ؟ وَعَنْ عَلِمهِ مَاذَا عَمِلَ فِيهِ.