Monday, April 29, 2024
ΔιδασκαλίαΟ Προφήτης Μουχάμμαντ

Εκμεταλλεύσου τα πέντε σημαντικότερα αγαθά

Ο Προφήτης του Αλλάχ δίνει μια πολύτιμη συμβουλή σε έναν άνδρα, λέγοντάς του:
«Εκμεταλλεύσου πέντε αγαθά πριν χαθούν από άλλα πέντε :
• την νεότητα σου πριν τα γεράματά σου,
• την ακεραιότητά σου πριν την αρρώστια σου,
• τον πλούτο σου, πριν την φτώχεια σου,
• την κενότητά σου πριν την απασχόληση σου
• την ζωή σου πριν τον θάνατό σου».
{Αναφέρεται στο έργο του αλ Μούνδιρι.}

Εδώ έχουμε ένα από τους πιο σοφούς λόγους του Προφήτη. Μας λέει με λίγες λέξεις ολόκληρα μαθήματα ζωής που χρειαζόμαστε όλοι μας.

Το πρώτο που μας επιτείνει την προσοχή σε κάποια σημεία – στάδια της ζωής μας τα οποία πρέπει να μην μας ξεφύγουν χωρίς τη απαιτούμενη εκμετάλλευση.

Το πρώτο στάδιο είναι η νεανική ηλικία. Επειδή αποτελεί το στάδια της ακμαιότητας και των μεγάλων αντοχών, έχει μεγάλη βαρύτητα και σημασία. Δεν νοείται να αφήσει κανείς τις καλές πράξεις και τις αγαθοεργίες για τα γεράματα.
Το δεύτερο σημείο είναι η ακεραιότητα και η καλή υγεία. Όσο έχει κανείς την υγεία του, θα πρέπει να σπεύσει για κάθε καλοσύνη. Διότι προφανώς με την πρώτη αρρώστια, δεν θα καταφέρει κάτι σημαντικό.

Το τρίτο σημείο είναι η οικονομική κατάσταση. Είναι σοφό να εκμεταλλεύεται κανείς τους καλούς οικονομικά καιρούς του, ώστε να δώσει κάποια βοήθεια για το καλό της ψυχής του και την λύτρωσή της.
Το τέταρτο σημείο αφορά την κατάσταση του ανθρώπου. Εκεί ο Προφήτης ζητάει από τον καθένα να μην αφήσει ανεκμετάλλευτο τον ελεύθερο χρόνο του. Επειδή οι υποχρεώσεις έρχονται γρήγορα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα: οικογένεια, εργασία, βιοπορισμός.

Τέλος, ο Προφήτης καλεί να εκμεταλλεύεται και να αξιοποιεί εποικοδομητικά κανείς τη ζωή του πριν φύγει από αυτόν τον κόσμο.
Είναι τα πέντε πιο σημαντικά πράγματα στην ζωή μας: χρόνος, υγεία, οικονομική κατάσταση, ελεύθερος χρόνος και η παραμονή μας στη ζωή.

Ο Προφήτης όμως μιλάει για δυο πράγματα που αφορούν τον χρόνο: την νεότητα και την ζωή. Παρόλο που η νεότητα αποτελεί μέρος της ζωής μας, ο Προφήτης την αναφέρει ως ανεξάρτητο σημείο. Αυτό συμβαίνει επειδή ο Προφήτης ήθελε να τονίσει την βαρύτητα της νεότητας ως ηλικιακής περιόδου κατά την οποία διαθέτουμε πληθώρα από δυνατότητες, πράγμα που δεν ισχύει το ίδιο σε άλλες περιόδους.

قال رسولُ اللهِ صلَّى اللهُ عليه وسلَّم لرجلٍ وهو يَعِظُه : اغتنِمْ خمسًا قبل خمسٍ : شبابَك قبل هَرَمِك، وصِحَّتَك قبل سَقَمِك، وغناك قبل فقرِك، وفراغَك قبل شُغلِك، وحياتَك قبل موتِك.