Saturday, April 27, 2024
Γενικά άρθραΚοράνι

Το Ισλάμ σβήνει ό,τι του προηγείται

Μια μεγάλη χάρη του Αλλάχ αποτελεί το γεγονός ότι σβήνει όποιες αμαρτίες και απιστίες προηγήθηκαν του Ισλάμ. Έτσι, όποιος μη μουσουλμάνος επιλέξει το Ισλάμ, απαλλάσσεται από όλα τα αμαρτήματα που έχει διαπράξει και γίνεται καθαρός και αγνός σαν να έχει μόλις γεννηθεί.

Είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα που έχει σώσει εκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι έχουν οδηγηθεί στην πλήρη απελπισία και στην κατάρρευση.

Λέει το Κοράνι: «Πες στους άπιστους: εάν παραιτηθούν – από την απιστία τους – τότε θα τους συγχωρεθούν όσες αμαρτίες και φιλονικίες έχουν διαπράξει στον παρελθόν» {Κοράνι. 8. 38}.

{قُلْ لِلَّذِينَ كَفَرُوا إِنْ يَنْتَهُوا يُغْفَرْ لَهُمْ مَا قَدْ سَلَفَ}(الأنفال:38).

Αφηγείται ο Αμπντουλλάχ μπιν Αμπάς: «Κάποιοι άνθρωποι που διέπραξαν πολλούς φόνους, πολλές μοιχείες και πολλές καταχρήσεις , στην συνέχεια ήρθαν στον Προφήτη και του είπαν: ‘Ω Μουχάμμαντ, αυτό που λες και καλείς, είναι καλό εάν μας ενημερώσεις ότι υπάρχει κάποια εξιλέωση-μετάνοια για όσα έχουμε κάνει’». Τότε ο Αλλάχ παρέδωσε στον Προφήτη κάποια εδάφια που απαντούν στις απορίες-απαιτήσεις τους : «… Kι αυτοί που δεν επικαλούνται άλλο θεό μαζί με τον Αλλάχ και δεν σκοτώνουν την ψυχή την οποία ο Αλλάχ απαγόρευσε να πειραχτεί, εκτός αν πρόκειται για δίκαιη τιμωρία, και δεν διαπράττουν μοιχεία και όποιος πράττει τέτοιες πράξεις θα βρει την τιμωρία του διπλάσια την ημέρα της Κρίσης και θα παραμείνει για την αιωνιότητα στην τιμωρία με την ανάλογη ταπεινότητα και ντροπή. Εκτός από εκείνους που μετάνιωσαν και έκαναν πράξεις αγαθοεργίας, σε εκείνους ο Αλλάχ αντικαθιστά τις κακές τους πράξεις με καλές και τις τιμωρίες τους με ανταμοιβές επειδή ο Αλλάχ ήταν πάντα πολυεύσπλαχνος, πολυεπιεικής. Κι όποιος μετανιώσει στον Αλλάχ και κάνει καλές πράξεις, τότε η μετάνοια του θα είναι ευπρόσδεκτη στον Αλλάχ» {Κοράνι 25. 68-71}

Επίσης παραδόθηκε άλλο εδάφιο που μιλάει για το ίδιο θέμα: «… πες: Ω δούλοι μου, εσείς που έχετε διαπράξει καταχρήσεις εις βάρος των ίδιων σας των εαυτών σας, μην απελπιστείτε να σας  σκεπάσει το έλεος του Αλλάχ. Ο Αλλάχ συγχωρεί όλες τις αμαρτίες ουδεμίας εξαιρουμένης. Είναι ο πολυεύσπλαχνος, ο πολυεπιεικής». {Κοράνι. 39 .53.} Το αφήγημα είναι του Ιμάμη Νασάι.

{قُلْ يَا عِبَادِيَ الَّذِينَ أَسْرَفُوا عَلَى أَنْفُسِهِمْ لَا تَقْنَطُوا مِنْ رَحْمَةِ اللهِ إِنَّ اللهَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِيعًا إِنَّهُ هُوَ الغَفُورُ الرَّحِيمُ}(الزُّمر:53)) رواه النسائي

Ο Αμρ μπιν αλ Ας, γνωστός ακόλουθος του Προφήτη του Αλλάχ, όταν ήθελε να ασπαστεί το Ισλάμ, είπε στον Προφήτη:

«Θέλω να βάλω όρους».  «Τι όρους θέλεις να βάλεις;» τον ρωτάει ο Προφήτης.

«Θέλω να μου συγχωρεθούν οι αμαρτίες μου» απαντά ο Αμρ.

«Μα δεν ήξερες ότι το Ισλάμ αποσβένει ό,τι του προηγείται, ω Αμρ;». του απάντησε ο Προφήτης.

(Αφήγηση του ιμάμη Μούσλιμ)