Sunday, April 28, 2024
ΔιδασκαλίαΟ Προφήτης Μουχάμμαντ

“Είμαι πράγματι κοντά”

Τις ευλογημένες μέρες αυτές τις οποίες διανύουμε, είναι σημαντικό να θυμόμαστε την στενή σχέση ανάμεσα στη νηστεία και την δέηση.
Σε ένα χαντίθ, ο Προφήτης είπε, “Οι δεήσεις τριών [κατηγοριών ανθρώπων], δεν μένουν ποτέ αναπάντητες: αυτού που νηστεύει, μέχρι να σπάσει την νηστεία του, ενός δίκαιου ηγέτη, και η δέηση του καταπιεσμένου η οποία ανυψώνεται πάνω απ’τα σύννεφα με την θέληση του Αλλάχ, οι πύλες του Ουρανού ανοίγουν γι’αυτήν και ο Κύριος λέει, “Μα την δύναμή Μου, θα σε βοηθήσω έστω μετά από κάποιον καιρό.” (Σούναν αλ Τίρμιδι 3598)
Γνωρίζουμε επίσης και από άλλα χαντίθ του Προφήτη, πόσο αγαπητή είναι η νηστεία στον Αλλάχ, όταν ο δούλος για χάρη Του, αφήνει για κάποιες ώρες την ημέρα τις απολαύσεις αυτού του κόσμου και επιπλέον, θυμούμενος τον Αλλάχ μένει μακριά από συμπεριφορές που Τον δυσαρεστούν περιμένοντας την ανταμοιβή του στη Μέλλουσα Ζωή.
“Κάθε καλή πράξη του γιού του Αδάμ [ δηλ. του ανθρώπου ] είναι για τον ίδιο εκτός από την νηστεία, που είναι για Μένα και είμαι εγώ που θα ανταμείψω τον νηστευτή για αυτήν.” ( Χαντίθ κούντσι, αλ Μουχάρι 5927)
Η στενή σχέση νηστείας και δέησης γίνεται φανερή από τα λόγια του Αλλάχ στο Κοράνι, στο κεφάλαιο “Αλ Μπάκαρα”, στα εδάφια 185,186 και 187. Τα εδάφια αυτά αναφέρονται στην νηστεία και περιγράφουν την σημασία του μήνα του Ραμαζανιού και τους κανόνες της νηστείας. Μα ανάμεσα τους, παρεμβάλλεται το εξής εδάφιο:
“Και όταν οι δούλοι Μου σε ρωτούν για Μένα – Είμαι πράγματι κοντά. Απαντώ στο κάλεσμα αυτού που καλεί, όταν Με καλεί. Ας Μου αποκριθούν λοιπόν και ας πιστέψουν σε Μένα, ώστε να οδηγηθούν [ στον ορθό δρόμο ].” (Κοράνι, 2:186)
Ο Αλ Νουμάν Ιμπν Μπασίρ ανέφερε πως ο Προφήτης μας, είπε, “Η δέηση είναι από μόνη της πράξη λατρείας.” και στη συνέχεια απήγγειλε το εδάφιο, ” Και ο Κύριός σας λέει, “Επικαλεστείτε Με, θα σας απαντήσω”. Πράγματι, όσους η περηφάνια εμποδίζει απ’το να Με λατρέψουν, θα εισέλθουν στην Κόλαση, ατιμασμένοι.” (Κοράνι, 40:60), ( Σούναν αλ Τίρμιδι 3247)
Ο Αλλάχ μας υπενθυμίζει πως μόνο η δική Του βοήθεια είναι αυτή που πραγματικά χρειαζόμαστε και πως μόνο Αυτός μπορεί να μας οδηγήσει από τα σκοτάδια της άγνοιας στο φως της πίστης και στον Παράδεισό Του.
Και αγαπά ο Αλλάχ να δίνει στους δούλους Του που στρέφονται σ’Αυτόν, ικετεύοντας Τον, αναγνωρίζοντας έτσι την αδυναμία τους.
Ο Αλλάχ απαντάει στις προσευχές μας με πολλούς τρόπους οι οποίοι πολλές φορές δεν γίνονται αντιληπτοί λόγω της ανυπόμονης φύσης μας και της αγάπης μας για αμεσότητα.
Όπως είπε ο Προφήτης Μουχάμμαντ, “Δεν υπάρχει Μουσουλμάνος που να καλεί τον Αλλάχ, μην έχοντας κάποια μέγιστη αμαρτία και μην έχοντας κόψει τους δεσμούς με την οικογένεια του, και ο Αλλάχ θα του απαντήσει με έναν από [τους εξής] τρείς τρόπους: Θα εκπληρώσει την επιθυμία του αμέσως, θα του την κρατήσει για την Μέλλουσα Ζωή, ή θα εκτρέψει ένα κακό [που ήταν γραφτό να συμβεί] από αυτόν, αντίστοιχο με αυτό [που ζήτησε]. (Μουσναντ Άχμαντ 11133)
Ας αδράξουμε λοιπόν την ευκαιρία του μήνα αυτού, όσο και κάθε άλλου, και ας εμπλουτίσουμε την νηστεία μας με ικεσίες όντας βέβαιοι πως ο Αλλάχ ακούει και πως, με τον έναν η τον άλλο τρόπο, θα μας δώσει αυτό που ζητάμε.