Thursday, March 28, 2024
ΓεγονόταΙσλάμ

                               Είναι ο Μουχάμμαντ o συγγραφέας του Κορανιού ; -1

Αρκετοί πολέμιοι του Ισλάμ προσπαθούν να το υποβιβάσουν συκοφαντώντας το, με σκοπό να το κάνουν να φανεί σαν άλλη μια απο τις πολλές φιλοσοφίες που κυκλοφορούν.
Μια από τις κύριες συκοφαντίες που κυκλοφορεί εναντίον του Ισλάμ, υποστηρίζει πως το Κοράνι είναι ανθρώπινο έργο και προϊόν του μυαλού του Προφήτη Μουχάμμαντ, ειρήνη σ’αυτόν.
Τέτοιου είδους επιχειρήματα δεν είναι κάτι καινούργιο… Οι Κουραϊσίτες, κάτοικοι της Μέκκας και αρνητές του Ισλάμ, κατηγόρησαν επίσης τον Προφήτη για «συγγραφή του Κορανίου». Λέει το Κοράνι σχετικά,  « … Και είπαν (για το Κοράνι),  αυτά είναι μύθοι των προγενεστέρων τα οποία κατέγραψε (ο Μουχάμμαντ) και τα οποία υπαγορεύονται σ’αυτόν μέρα και νύχτα». (Κοράνι, 25:05)
Είναι γεγονός πως όλοι οι σύγχρονοι του Προφήτη, ειρήνη σ’αυτόν, ήξεραν πολύ καλά πως ο ίδιος δεν ήξερε ούτε να γράφει ούτε  να διαβάζει μιας και την εποχή εκείνη στην αραβική χερσόνησο αυτό ήταν προνόμιο λίγων. Ο Προφήτης γεννήθηκε, μεγάλωσε και έζησε σχεδόν όλη του την ζωή ανάμεσα στους ανθρώπους που αργότερα τον αρνήθηκαν. Και ήταν οι ίδιοι αυτοί άνθρωποί που συνήθιζαν, πριν την προφητεία του, να τον αποκαλούν  ως «ο έντιμος», «ο φερέγγυος».  Ο Προφήτης, εξακολούθησε να μην γνωρίζει γραφή και ανάγνωση τόσο πριν την προφητική του αποστολή, όσο και κατα την διάρκειά της .
Είναι επίσης φανερό σε όσους ξέρουν την αραβική γλώσσα πως η σύνταξη του Κορανίου διαφέρει ριζικά από εκείνη των λεγομένων του Προφήτη (χαντίθ).
Άλλη μια απόδειξη για τη θειότητα του Κορανίου είναι πως εάν ο Μουχάμμαντ που δεν ήξερε γράμματα, ήταν ο συγγραφέας του, τότε οι αντίπαλοί του, που πολλοί απ’τους οποίους ήταν εύγλωττοι και κατείχαν δεξιοσύνη στην ποίηση και τον πεζό λόγο, θα κατάφερναν να συντάξουν κάτι αντίστοιχο, όπως και τους προκάλεσε ο Αλλάχ στο Κοράνι. Κανένας τους όμως δεν τα κατάφερε.
Λέει η Άισα, σύζυγος του Προφήτη, « Εάν ο Μουχάμμαντ, ειρήνη σ’αυτόν, θα έκρυβε κάτι από όσα του αποκαλύφθηκαν, τότε θα έκρυβε αυτό το εδάφιο, «… Και (θυμήσου, ω Μουχάμμαντ) όταν  είπες σε εκείνον που ο Αλλάχ ευεργέτησε αλλά κι εσύ, “κράτα την γυναίκα σου και να είσαι συνεπής απέναντι στον Αλλάχ», ενώ έκρυβες μέσα σου κάτι που ο Αλλάχ θα φανέρωνε».(Κοράνι, 33:37)
Είναι αυτονόητο πως αν το Κοράνι ήταν έργο του Προφήτη Μουχάμμαντ, ειρήνη σ’αυτόν, δεν θα  περιλάμβανε κάποιο εδάφιο σαν το παραπάνω.
Το Κοράνι επιμένει να εφιστά την προσοχή μας στο γεγονός πως  ο Μουχάμμαντ δεν είναι παρά ένας άνθρωπος, ο τελευταίος μιας μακράς σειράς Προφητών, ο οποίος έλαβε αποκάλυψη από τον Αλλάχ προκειμένου να καθοδηγήσει την ανθρωπότητα.
«Πες, “δεν είμαι παρά ένας άνθρωπος όπως εσείς που μου αποκαλύφθηκε  πως ο Κύριος σας είναι Ένας και Μόνος». (Κοράνι, 18:110)