Monday, May 6, 2024
ΔιδασκαλίαΟ Προφήτης Μουχάμμαντ

Εκμεταλλευτείτε αυτές τις ευλογημένες ημέρες

Οι δέκα ημέρες του μήνα Δουλ Χίτζα που ζούμε από τη Δευτέρα (19 Ιουνίου) είναι από τις καλύτερες και πιο ευλογημένες ημέρες της χρονιάς.
Οι ημέρες αυτές αναφέρονται στο Ιερό Κοράνι, και στα λόγια του Προφήτη της Ειρήνης, Μουχάμμαντ.
Λέει το Κοράνι: «… Και να μνημονεύουν (οι πιστοί) το όνομα του Αλλάχ σε γνωστές ημέρες – ευχαριστώντας Τον – για ό,τι χάρη τους έχει κάνει, δίνοντάς τους τα διάφορα κοπάδια προς θυσία». {Κοράνι. 22. 28}.
Η πλειοψηφία των μελετητών του Ισλάμ αναφέρει πως οι γνωστές ημέρες που αναφέρονται στο εδάφιο, είναι αυτές οι ημέρες του μήνα Δουλ Χίτζα.
Λέει ο Προφήτης της Ειρήνης: «Δεν υπάρχουν ημέρες στις οποίες οι καλές πράξεις είναι πιο αγαπημένες για τον Αλλάχ από τούτες τις ημέρες (τις δέκα του Δουλ Χίτζα). Οπότε να μνημονεύετε πολύ τον Ύψιστο Άλλαχ σε αυτές, με τασμπίχ= σουμπχάναλλαχ,  ταχλίλ = λα ιλάχα ιλλά Αλλάχ και τακμπίρ = Αλλάχ άκμπαρ». Αναφέρεται στο έργο του Ταμπαράνι.
Λέει επίσης: «Καμία καλή πράξη δεν είναι πιο ευλογημένη και δεν αμείβεται περισσότερο εκ μέρους του Αλλάχ, από μια καλή πράξη που γίνεται σε αυτές τις δέκα ημέρες του Άντχα».
Το αφηγείται ο ιμάμης Μπαϊχάκι.
Πράξεις που προτιμώνται σε αυτές τις ημέρες είναι
  • Προσκύνημα, σε όσους έχουν τη δυνατότητα. Λέει ο Προφήτης της Ειρήνης: «Το ευλογημένο χάτζ δεν έχει αμοιβή παρά μόνο το παράδεισο». Έγκυρο με ομοφωνία.
  • Νηστεία. Είναι καλό για τον πιστό να νηστέψει τις 9 ημέρες πριν την γιορτή, ή όσες ημέρες μπορεί. Ο ίδιος ο Προφήτης συνήθιζε να τις νηστεύει.
  • Ειδική αναφορά γίνεται για τη νηστεία της ημέρας Άραφα που σημαίνει η Παραμονή της Γιορτής. Λέει ο Προφήτης της Ειρήνης: «Η νηστεία της ημέρας Άραφα ευελπιστώ από τον Αλλάχ να διαγράψει τις αμαρτίες της περασμένης και της επόμενης χρονιάς». Αυτό αναφέρεται στο έργο του Μούσλιμ.
  • Η θυσία την ημέρα της γιορτής. Είναι μια επιβεβαιωμένη παράδοση του Προφήτη της Ειρήνης. Αναφέρεται πως ο ίδιος ο Προφήτης το έπραττε με δυο κριάρια που ήταν σε πολύ καλή κατάσταση.
  • Μνημόνευση του Αλλάχ όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, με κάθε είδους ευχαρίστηση προς Αυτόν και ένδειξη ευγνωμοσύνης για τις άπειρες χάρες του. Π.χ. τασμπίχ= σουμπχάναλλαχ,  ταχλίλ = λα ιλάχα ιλλά Αλλάχ και τακμπίρ = Αλλάχ άκμπαρ. Αυτό γίνεται μετά τις καθημερινές προσευχές, στα τζαμιά, στους δρόμους και όπου είναι δυνατόν να λατρεύουμε τον Αλλάχ.
  • Οποιαδήποτε καλή πράξη όπως οι φιλανθρωπίες, η αντάμωση με τους συγγενείς, η φροντίδα των ορφανών και των αδύναμων.